Încep audierile pentru membrii administrației Trump. Cei nominalizaţi de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, pentru a face parte din cel de-al doilea cabinet al său, între care controversatul Pete Hegseth la conducerea Pentagonului şi „şoimul” Marco Rubio ca secretar de stat, vor fi audiaţi, începând de marţi, în Senatul SUA pentru a fi confirmaţi în funcţie.
Constituţia SUA prevede că preşedintele desemnează membrii cabinetului, iar Senatul îşi „dă consimțământul” printr-un vot majoritar.
Fiecare dintre nominalizaţi trebuie să primească sprijinul unei majorităţi simple a senatorilor. Înainte de a face acest lucru, aceştia trebuie să se prezinte personal în faţa comisiilor relevante – cum ar fi Comisia Juridică în cazul procurorului general – şi să răspundă la întrebări despre obiectivele lor pentru postul pe care îl vizează sau despre traiectoria lor profesională.
După audieri, comisiile trimit plenului un raport în care recomandă sau nu candidatul, deşi există şi posibilitatea de a nu emite nici un raport, în această situaţie candidatura fiind anulată.
Partidul Republican, din care face parte Trump, dispune de majoritate în ambele camere. În Senat, republicanii au 53 din cele 100 de mandate, aşa că ar putea fi permise până la trei „dezertări” atunci când vine vorba despre aprobarea candidaţilor.
Deşi este de aşteptat ca majoritatea candidaţilor să fie aprobaţi, unii dintre ei se confruntă cu controverse care le-ar putea complica confirmarea. Dacă un candidat este respins, ar fi a patra oară în istoria ţării când Senatul ar refuza aprobarea unui candidat nominalizat de preşedintele ales.
Unul dintre cei mai controversaţi nominalizaţi este Hegseth, un comentator al reţelei conservatoare Fox şi desemnat drept secretar al apărării. El va fi audiat marți.
Hegseth a fost implicat într-un scandal ca urmare a unui caz de agresiune sexuală şi a presupuselor sale probleme cu alcoolul. În 2017, Hegseth a fost denunţat de o femeie care a susţinut că a agresat-o sexual.
Cazul nu a ajuns în instanţă pentru că, potrivit unor declaraţii consemnate de The Washington Post, Hegseth a plătit în schimbul tăcerii reclamantei pentru a-şi proteja locul de muncă.
Veteran al războaielor din Irak şi Afganistan, Hegseth este cunoscut pentru apărarea politicilor considerate de extremă dreapta, cum ar fi militarizarea graniţei cu Mexicul şi restricţiile asupra drepturilor persoanelor transgender.
Un alt personaj cunoscut care va fi audiat, de această dată miercuri, este Pam Bondi, fostă procuroare generală a Floridei (2011-2019), propusă pentru postul de la Departamentul Justiției.
Când a anunţat numirea ei, Trump a lăudat-o pentru că este „foarte dură cu infractorii violenţi” şi pentru că a reuşit să facă „străzile sigure pentru familiile din Florida”.
În calitate de nominalizată la funcţia de procuror general, post în care Trump căuta pe cineva în care să aibă deplină încredere, Bondi îl înlocuieşte pe fostul congresman republican Matt Gaetz, care şi-a retras candidatura pe fondul acuzaţiilor de consum de droguri şi relaţii cu minore.
Un alt personaj marcant din rândurile republicanilor care va fi supus examinării Senatului, miercuri, va fi Marco Rubio, senator pentru statul Florida din 2011 şi considerat un „şoim” în politica externă, cu poziţii în favoarea unei linii dure faţă de China şi Iran şi cu sancţiuni împotriva Cubei, Venezuelei şi Nicaraguei.
Dacă va obţine confirmarea din partea Senatului, ceea ce pare a fi aproape sigur, Rubio ar deveni primul „latino” care va deţine cel mai important post din diplomaţia americană. În calitate de şef al Departamentului de Stat, Rubio va gestiona serviciul extern al SUA, îl va consilia pe Trump cu privire la numirile diplomatice şi va conduce negocieri cu liderii străini în numele administraţiei SUA.
Născut la Miami şi de origine cubaneză, Rubio a fost unul dintre contracandidaţii lui Trump la alegerile preliminare din 2016 ale Partidului Republican pentru nominalizarea candidatului său la alegerile prezidenţiale. La acel moment, relațiile dintre cei doi au fost foarte tensionate, Trump dându-i lui Rubio porecla „Little Marco” (n. red. – micuțul Marco).
Cu toate acestea, Rubio a devenit curând unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai lui Trump, în special în ceea ce priveşte politica faţă de America Latină în timpul primului mandat al magnatului (2017-2021).
O altă audiere care se anunţă controversată, tot miercuri, va fi cea a guvernatoarei din Dakota de Sud, Kristi Noem, pe care Trump o luase chiar în considerare să-i fie vicepreşedintă, dar care a căzut în dizgraţie după ce a dezvăluit într-o carte că şi-a ucis câinele de vânătoare de numai 14 luni pentru că a considerat că era „imposibil de dresat”.
Ea ar urma să conducă Homeland Security, una dintre cele mai mari agenţii ale guvernului, parte integrantă a angajamentului lui Trump de a securiza graniţa şi de a efectua o operaţiune masivă de deportare.
Fostul congresman de Georgia Doug Collins, nominalizat de Trump pentru funcţia de secretar pentru problemele veteranilor, va fi audiat, marţi, potrivit 6 ABC, post din statul Delaware. Collins este pastor baptist, fost capelan al Marinei SUA şi colonel în Rezerva Forţelor Aeriene.
Doug Burgum, fostul guvernator al Dakotei de Nord şi om de afaceri, va fi audiat, marţi, pentru funcţia de secretar la Departamentul de Interne, care se ocupă de gestionarea teritoriilor federale.
Burgum, care l-a susţinut pe Trump după ce a pus capăt propriei sale candidaturi prezidenţiale în 2024 şi a făcut campanie pentru el, a fost, de asemenea, selectat să conducă Consiliul Naţional al Energiei. Trump a anunţat că respectivul consiliu va încerca să stabilească „dominanţa energetică” a SUA în întreaga lume.
Sean Duffy, fost congresman de Wisconsin şi coprezentator la Fox Business, va fi audiat, miercuri, pentru postul de secretar al Departamentului de Transport, care supervizează conductele, căile ferate, maşinile, camioanele, companiile aeriene şi sistemele de transport în masă, precum şi finanţarea autostrăzilor.
Tot miercuri va fi audiat şi John Ratcliffe, directorul de informaţii naţionale în ultimele luni ale primului mandat al lui Trump. De data aceasta, fostul congresman din Texas urmează să conducă principala agenţie de spionaj a SUA, CIA, responsabilă de operaţiunile secrete în străinătate şi de colectarea de date despre adversarii americani.