NEWS

Începe Programul Rabla Clasic și Rabla Plus. Se dau până la 120.000 de lei! Valoarea ecotichetelor și condițiile de acordare

Începe Programul Rabla Clasic și Rabla Plus. Se dau până la 120.000 de lei Valoarea ecotichetelor și condițiile de acordare
sursă foto: Infoactual

Persoanele fizice se pot adresa producătorilor parteneri în programul Rabla Clasic și Rabla Plus începând de astăzi, 19 martie pentru îndepliniriea formalităților, iar entitățile juridice pot încărca în aplicația informatică documentația necesară pentru participarea în cele două programe.

Administrația Fondului de Mediu (AFM) a alocat 300 de milioane de lei pentu programul Rabla Clasic și 1 miliard de lei pentru Programul Rabla Plus. Programele se vor derula în două etape.

UPDATE: Anunțul ministrului Mediului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, consideră că, şi în condiţiile unei bonificaţii mai mici, apetitul pentru maşini electrice va rămâne la fel de mare ca în trecut. ”Eu cred că 5.000 de euro pentru un autoturism care de multe ori nu depăşeşte 25.000 de euro cred că e o sumă binevenită şi cred că e o sumă care ar putea să determine o persoană să achiziţioneze un autoturism electric în detrimentul unui autoturism cu combustie internă”, afirmă el.

Mircea Fechet a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Craiova, despre faptul că s-au înjumăţit subvenţiile la Rabla Plus, iar unii dealeri susţin că le-au cerut clienţii să treacă pe Rabla Clasic.

”În primul rând, cred că trebuie să menţionez bugetul. Avem un buget record de 1 miliard de lei şi în măsura în care bonificaţia, valoarea acestei bonificaţii a scăzut, iar acest lucru s-a întâmplat ca urmare a unei ordonanţe de urgenţă din luna decembrie anului trecut, asta pentru noi, ca Minister al Mediului, nu poate decât să însemne mai multe autoturisme finanţate şi speranţa mea este că şi cu o bonificaţie mai mică apetitul pentru maşini electrice va rămâne la fel de mare ca în trecut. Cred că trebuie să aşteptăm să vedem cum evoluează programul, să vedem dacă şi cu o bonificaţie mai mică nu cumva apetitul rămâne la fel de mare şi eu am această convingere că românii vor beneficia din plin de suma de aproximativ 5.000 de euro pe care eu personal nu o apreciez ca fiind nejustificat de mică. Eu cred că 5.000 de euro pentru un autoturism care de multe ori nu depăşeşte 25.000 de euro cred că e o sumă binevenită şi cred că e o sumă care ar putea să determine o persoană să achiziţioneze un autoturism electric în detrimentul unui autoturism cu combustie internă”, a afirmat Mircea Fechet.

Ministrul Mediului a fost întrebat despre faptul că unii dealeri afirmă că bugetul pentru Rabla Clasic este prea mic.

“Le răspund că ne ţinem de promisiuni, iar promisiunea pe care am făcut-o şi în trecut şi pe care o fac şi pentru viitor este aceeaşi, respectiv că vom lua banii de la Rabla Clasic, adică de la motoarele diesel, pe benzină sau pe alte tipuri de combustie convenţională şi vom muta aceşti bani către Rabla Plus. Este ceea ce s-a întâmplat şi anul acesta, este ceea ce o să se întâmple şi în viitor. Trebuie să înţelegem că peste câţiva ani această diminuare într-o parte şi majorare în cealaltă va însemna că vom finanţa la un moment dat doar autoturisme prietenoase cu mediul”, a explicat ministrul Mediului.

Ministerul Mediului a lansat, marţi, Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus. Persoanele fizice se pot adresa producătorilor validaţi, iar persoanele juridice pot încărca în aplicaţia informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe.

Încep programele Rabla Plus și Rabla Clasic

Prin urmare, Rabla Clasic se va desfășura timp de o lună în perioada 19 martie-19 aprilie, timp în care persoanele juridice, UAT-uri și instituțiile publice își vor putea pune la punct documentația. Fondurile alocate nu vor depăși 60 de milioane pe fiecare categorie.

Pentru persoanele fizice bugetul prevăzut este 180 de milioane de lei, iar periaoada de înscriere se desfășiară în intervalul 19 martie-25 noiembrie 2024. Etapta I din Rabla Plus se desfășoară în intervalul 19 martie-19 aprilie. Sunt disponibile 140 de milioane de lei pentru persoanele juridice. Aceeași sumă a fost alocată și pentru UAT-uri și instituții publice.

Etapa I pentru persoanele fizice este deschisă în perioada 19martie-18 august 2024. Valoarea fondurilor este 420 de milioane de lei, după care din 19 august și până în 19 septebrie 2024, începe etapa a II-a Rabla Plus pentru persoanele juridice, care vor avea la dispoziție 60 de milioane de lei. De aceeași sumă vor beneficia și UAT-urile și instituțiile publice.

Începe Programul Rabla
Sursa foto: GorjOnline

Condiții de finanțare și eligibilitate

Pentru persoanele fizice, etapa a II-a începe în 19 august până 25 noiembrie, fondurile alocate sunt de 180 de milioane de lei. Prima de casare acordată în acest an prin Programul Rabla Clasic se menține la 7.000 de lei, respectiv, 10.000 în cazul a două autoturisme uzate. Primele de casare se acordă de doar pentru achiziționarea autoturismelor noi.

„La prima de casare se pot adăuga următoarele ecobonusuri: ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP.

Ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC; ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

Ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară”, se arată în comunicatl AFM.

În cazul motocicletelor noi, se acordă o primă de casare de 7.000 de lei, doar pentru motocicletele noi al căror siste de propulsie elimină cel mult 120 g Co2/km în sistem WMTC, la care se poate adăuga un ecobonus de 1.500 de lei pentru motocicletele care produc maxim 90 g Co2/km în sistem WMTC.

Începe Programul Rabla 2024. Modificări la prima de casare
Sursa foto: stiripesurse.r0

Ecotichete acordate prin Programul Rabla

Se poate acorda un ecobonus în valoare de 1.500 de lei și pentru casarea unui autovechizul uzat cu o vechime de cel mult 15 ani de la data fabricației sau care are norma de poluare Euro 3. Se pot da spre casare cel mult două autovehicule uzate.

În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.

Indiferent de numărul de autovehicule casate, cuantumul ecotichetului este de 25.500 pentru un turism nou, pur electric, sau al unui turism cu pilă de combustie pe hidrogen, exceptând motocicleta.

În cazul achiziționării unui autovchicul nou, electric hibrid, exceptând motocicleta, valoarea ecotichetului este de 13.000 de lei, la fel ca în cazul motocicletelor electrice. De menționat este faptul că ecotichetul se acordă pentru vehiculele electrice care nu depășesc 70.000 de euro, TVA inclus. UAT-urile și instituțiile publice beneficiază de ecotichete de 120.000 de lei pentru aciziționarea unui vehicul nou, fără a fi obligate să dea spre casare un vehicul uzat.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi...
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului yemenit Al Hodeida. Este cel mai complex şi îndepărtat atac al Israelului
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului...
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie de pământ mult și nici nu îți trebuie bani de investiții. O poți vinde oriunde și oricând
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați...
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
Românii, chemați la oaste. Mesajul este clar
Românii, chemați la oaste. Mesajul este clar
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...