NEWS

Atenție! Închirierea de apartamente în blocurile cu risc seismic I va fi interzisă

Atenție Închirierea de apartamente în blocurile cu risc seismic I va fi interzisă
Foto: MediaFlux

Închirierea de apartamente în blocurile cu risc seismic I va fi interzisă. În centrul Bucureștiului se găsesc nenumîrate astfel de cazări chiar pe Booking.

Apare o nouă restrângere a drepturilor proprietarilor de apartamente din blocurile cu risc seismic I, imobile cu pericol de prăbușire în cazul unui cutremur cu magnitudine 7.

Proiectul inițiat de guvern și care a trecut deja de Senat și se află în dezbarere parlamentară interzice închirierea apartamentelor în blocurile cu risc seismic I.

Închirierea de apartamente în blocurile cu risc seismic I va fi interzisă. E vorba despre ”apărare vieții altor persoane”

Din august 2023 este în vigoare interdicția activității comerciale și a publicității în blocurile cu risc seismic I și II, expertizate începând din 2008, alături de o altă prevedere care înlesnește introducerea blocurilor cu risc seismic în programul național de consolidare prin votul a 50+1 din numărul de proprietari, față de unanimitate, condiționare care bloca consolidările.

Doar în București se află aproape 400 de imobile expertizate cu risc seismic I, majoritatea în zona centrală a orașului, în Centrul Vechi, bulevardele Magheru și Bălcescu sau Calea Victoriei.

Motivul interzicerii chiriilor în blocurile Rs I este „apărarea dreptului la viață a altor persoane”, proprietarii având posibilitatea de a adera la un program național de consolidare pentru aducerea în siguranță a construcției. Chiar dacă ar exista contrargumente legate de încălcarea Constituției, potrivit expunerii de motive, nu se limitează dreptul de proprierare, având în vedere că proprietarul se poate folosi de bunul său potrivit destinației, ceea ce se interzice fiind doar posibilitatea cedării folosinței către terți.

Propunerea, din martie 2023

Inițiativa îi aparține fostului ministru al Dezvoltării Attila Cseke (UDMR), din Guvernul Ciucă, și datează din martie 2023, după două cutremure consecutive produse la începutul anului din 13 și 14 februarie (cu magnitudine de 5,2 și 5,7) dintr-o zonă nouă ca seismicitate pentru România, Oltenia, dar și cel devastator din Turcia, de unde au reieșit deficiențe mari la construcția clădirilor.

Potrivit propunerii legislative, în legea cadru 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor – care reglementează programul național de consolidare, în scopul accelerării măsurilor instituite de către autorități – se introduce un alineat nou la art. 5 (3) prin care:

Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația locuință din clădirile încadrate în raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente.”

Argumente oficiale din expunerea de motive

Este important de precizat că restrângerile se fac cu respectarea art.53 din Constituția României privind restrângerile unor drepturi sau libertăți care se fac prin lege și care se impun pentru apărarea drepturilor fundamentale la viață și la integritate fizică, garantate de Constituția României.

Neinstituirea unor interdicții clare privind utilizarea clădirilor încadrate prin raport de expertiză în clasa de risc seismic RsI ar reprezenta o atitudine pasivă a statului, cu consecința expunerii la risc a vieții și integrității populației, se arată în expunerea de motive, citată de G4Media.

Interdicțiile sunt proporționale cu cauza care a determinat instituirea lor, prin faptul că limitează doar temporar dreptul de proprietate, atât timp cât pericolul (cauza instituirii lor) este iminent, interdicția încetând după recepția la terminarea lucrărilor de intervenții.
Restrângerea nu afectează substanța dreptului de proprierare, având în vedere că proprietarul poate folosi bunul său potrivit destinației, ceea ce se interzice fiind doar posibilitatea cedării folosinței către terți.

Astfel se menține un echilibru între interesele individuale și interesul public, care vizează protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale altor persoane.

Numeroase cazări pe Booking

Se are în vedere cu scopul ocrotirii la viață a altor persoane. Se urmăreste consțientizarea deținătorilor de clădiri avariate asupra pericolului pe care îl prezintă acestea în caz de cutremur major.

Propunerea a intrat în circuitul parlamentar și a fost adoptată de Senat fără amendamente, urmând ca votul final să aparțină Camerei deputaților, unde nu a obținut deocamdată raportul Comisiei de administrație.

Motorul de căutare „hoteluri” pe care îl folosesc utilizatorii Google maps a generat numeroase cazări în apartamente și hoteluri din centrul Capitalei. Din lista afișată, pe bulevardele Bălcescu și Magheru am remarcat cel puțin două cazări în blocuri cu risc seismic.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Temperatura maximă suportată de corpul uman. Hipertermia poate ucide inclusiv persoane perfect sănătoase
Temperatura maximă suportată de corpul uman. Hipertermia poate ucide inclusiv persoane perfect sănătoase
Orașul din România aflat în topul celor mai ieftine din Europa. Prețurile mici îi fac pe unii turiști străini să-l viziteze de mai multe ori pe an
Orașul din România aflat în topul celor mai ieftine din Europa. Prețurile mici îi fac...
Trump, sângerând, a fost scos de pe scenă după un incident în care s-au tras focuri de armă / Doi morţi: atacatorul şi o persoană din public. UPDATE: Împuşcăturile sunt investigate ca o tentativă de asasinat / Trump spune că a fost lovit de un glonţ care i-a străpuns partea superioară a urechii drepte
Trump, sângerând, a fost scos de pe scenă după un incident în care s-au tras...
Ingredientul ieftin pe care e bine să-l pui în cafea. Îi dă un gust deosebit și e bun pentru sănătate. Costă doar 3.75 de lei
Ingredientul ieftin pe care e bine să-l pui în cafea. Îi dă un gust deosebit...
Prima reacție a lui Betty Salam, după ce și-a părăsit soțul și s-a mutat cu noul iubit, un manelist celebru. ''Am probleme''
Prima reacție a lui Betty Salam, după ce și-a părăsit soțul și s-a mutat cu...
Cel mai sigur oraș din România. Aici e bine să te muți, are multe parcuri naturale, mari centre comerciale si este unul dintre cele mai frumoase locuri de la noi din țară
Cel mai sigur oraș din România. Aici e bine să te muți, are multe parcuri...
Sânge pe Wall Street. Marile companii listate pe cea mai mare bursă din lume au intrat în picaj liber
Sânge pe Wall Street. Marile companii listate pe cea mai mare bursă din lume au...
Nu ştiţi încă unde să vă petreceţi concediul? Iată lista celor mai frumoase plaje din Europa
Nu ştiţi încă unde să vă petreceţi concediul? Iată lista celor mai frumoase plaje din...
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
Obligație pentru proprietarii de la bloc. Vecinii trebuie să semneze. Se dă amendă repetat
Obligație pentru proprietarii de la bloc. Vecinii trebuie să semneze. Se dă amendă repetat
Mari beneficii pentru acești români. Bani în plus pentru genul ăsta de muncă
Mari beneficii pentru acești români. Bani în plus pentru genul ăsta de muncă
Împuşcăturile de la mitingul lui Trump sunt investigate ca o tentativă de asasinat
Împuşcăturile de la mitingul lui Trump sunt investigate ca o tentativă de asasinat
Undă de şoc în retail: Amazon intră pe segmentul magazinelor online cu preţuri ultra-mici şi se bate direct cu Temu şi Shein
Undă de şoc în retail: Amazon intră pe segmentul magazinelor online cu preţuri ultra-mici şi...
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi şi ce trebuie să facă
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi...
Mărturiile martorilor prezenți la tentativa de asasinat asupra lui Trump
Mărturiile martorilor prezenți la tentativa de asasinat asupra lui Trump
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de...
IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!
IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!