Potrivit BNR, în momentul de față sunt în desfășurare aproximativ 750.000 de credite, repartizate aproape în mod egal între ROBOR și ICCR. Un fenomen surprinzător și pe alocuri îngrijorător este că, creditele românilor au continuat să crească și după creșterea dobânzii cheie.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat într-un interviu pentru Spotmedia.ro că datorită creșterilor salariale din marile orașe, care până în aprilie a fost peste inflație, creditele românilor au continuat să crească.
Un alt element care a dus la această situație care poate deveni periculoasă în condițiile creșterilor repetate ale dobânzii cheie a fost pandemia. Un moment în care românii cu un nivel ridicat al veniturilor au reușit să economisească.
„Noi am avut un record de creștere a creditării până la jumătatea anului, chiar dacă creșteam dobânda. De aceea, am fost forțați să mergem cu dobândă tot mai mare, uitându-ne în același timp destul de îngrijorați la ceea ce se întâmplă cu cei care au venituri mici, dar n-aveam cum să operăm altfel”, Dan Suciu – BNR.
El a declarat că cea mai mare majoritate a acestor credite nu a fost făcută pentru investiții, ci pentru un nivel mai mare de confort. Pe fondul unor economii făcute în pandemie, datorate lipsei mobilității, mai mulți români au ales să își construiască sau să se mute într-o casă mai mare.
„Marea majoritate a creditelor nu sunt luate ca investiții, ci pentru îmbunătățirea nivelului de viață, să se mute într-o casă mai mare, mai nouă, ceea ce mi se pare o decizie absolut rațională, dacă ne putem permite”, a declarat Dan Suciu.
Conform acestuia, în momentul de față situația creditelor este sub control, deoarece doar un mic procent dintre acestea sunt considerate neperformante, mai exact 4%.
Dan Suciu este convins că acest procent poate crește în următoarea perioadă, dar spre deosebire de situația de criză din 2008 el consideră că, comportamentul consumatorilor, precum și cel al băncilor este mult mai responsabil.
Un exemplu concret în acest caz îl constituie fix nivelul de credite neperformante. În 2008, băncile înregistrau nu mai puțin de 20% dintre credite, ca neperformante.
De asemenea, un alt motiv de liniște îl constituie nivelul de capitalizare al băncilor, care în momentul de față este de două ori mai mare decât cere norma bancară în cazul tuturo instituțiilor financiare de pe piață, potrivit purtătorului de cuvânt al BNR.
„Pe de-o parte, vedem un comportament remarcabil de disciplinat al celor care au credite, în ciuda problemelor, în ciuda creșterii ratelor. Salutăm și suntem încrezători că oamenii sunt responsabili. Pe de altă parte, băncile sunt foarte bine capitalizate, sunt cel puțin cu de 2 ori mai multă cu protecție de capital decât cere norma bancară”, Dan Suciu – BNR.