Israel a lansat un nou val de atacuri aeriene masive asupra Fâșiei Gaza, noaptea trecută. Printre țintele vizate de armata istaeliană a fost și cel mai mare spital din sudul enclavei palestiniene.
Potrivit Reuters, clădirea spitalului Nasser , situat în orașul Khan Younis, a fost lovită. În acest atac un om a murit, iar alții au fost răniți grav. Imaginile verificate de BBC arată cum oamenii încercau să stingă incendiul provocat de atac.
Oficialii Hamas au confirmat că Ismail Barhoum, responsabil cu operațiunile financiare ale grupării, a murit în urma bombardamentului asupra spitalului. Acesta era internat încă din urmă cu patru zile, după ce fusese rănit într-un alt atac. Armata israeliană susține că atacul a fost direcționat împotriva unui „membru-cheie” Hamas, pe baza unui proces amplu de strângere de informații, și că au fost folosite muniții precise pentru a limita daunele colaterale.
Un alt lider Hamas, Salah al-Bardaweel, a fost ucis duminică într-un atac aerian separat, tot în Khan Younis, potrivit BBC.
Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a anunțat că până acum au fost uciși peste 50.000 de oameni, ceea ce reprezintă aproximativ 2,1% din populația totală a Gazei dinainte de război. Potrivit aceleiași surse, 113.274 de persoane au fost rănite de la izbucnirea conflictului împreună cu atacul Hamas asupra Israelului, pe 7 octombrie 2023.
Israelul a lansat ofensiva ca răspuns la acel atac, soldat cu 1.200 de morți și 251 de ostatici luați de Hamas.
Datele din Gaza sunt folosite de ONU și alte organizații internaționale, dar Israelul contestă aceste cifre. BBC precizează că jurnaliștii internaționali nu au acces independent în Gaza, deci nu pot verifica informațiile direct.
Organizația ONU pentru drepturile omului a arătat în noiembrie că 70% dintre victimele verificate în conflict erau femei și copii. The Lancet a publicat un studiu în care se estimează că numărul real al deceselor ar putea fi chiar cu 41% mai mare decât cel raportat.
Situația umanitară din Gaza se deteriorează rapid. Malnutriția se extinde, în timp ce accesul la hrană, apă potabilă și medicamente este extrem de limitat. The Guardian notează că șase din cele 23 de brutării operate de ONU au fost închise din lipsa gazului de gătit. Prețurile la alimente au crescut exploziv: un kilogram de cartofi costă acum 6 dolari, iar o butelie de gaz, 60 de dolari.
Medicii spun că inciziile chirurgicale nu se mai vindecă normal, iar copiii prezintă semne vizibile de subnutriție. Aproximativ un milion de persoane depind de cantinele comunitare pentru hrană, într-o regiune unde spitalele sunt deja copleșite de răniți.
Israelul a emis noi ordine de evacuare pentru locuitorii din vestul Rafah, zona de graniță cu Egiptul. Deplasarea cu vehicule este interzisă, iar civilii sunt nevoiți să se deplaseze pe jos în zone de conflict activ.
„Este o deplasare sub foc”, a declarat un jurnalist local pentru BBC. „Sunt oameni răniți printre noi. Situația este foarte dificilă.”
Cel puțin 39 de oameni au murit duminică, dintre care 17 au fost aduși la spitalele din sudul Gazei, potrivit surselor medicale. Printre victime s-au numărat femei și copii.
În Israel, peste 100.000 de oameni au protestat față de planurile premierului Benjamin Netanyahu și au cerut ca eliberarea ostaticilor să fie prioritatea principală.
Guvernul israelian a anunțat crearea unei direcții care să coordoneze „plecarea voluntară” a palestinienilor din Gaza, o propunere contestată de experți în drept internațional, care spun că ar putea constitui o încălcare gravă a drepturilor omului.
Ministrul apărării din Israel a declarat că Hamas va pierde teritorii pe măsură ce refuză eliberarea ostaticilor, sugerând că Israelul intenționează să anexeze părți din Gaza pentru a crea zone de securitate.