Israel a bombardat joi, 19 septembrie, sudul Libanului. Totodată, forțele israeline au declarat că au dejucat un complot condus de Iran, după ce în ultimele două zile exploziile unor aparate de radio și pager au provocat pagube sângeroase în rândurile marelui său inamic Hezbollah.
Atacurile asupra echipamentelor de comunicații ale Hezbollah au ucis 37 de persoane și au rănit alte aproximativ 3.000, generând temeri că un război în toată regula este iminent. Acțiunea a semănat, de asemenea, dezordine în Liban, locuitorii panicați au renunțat la telefoanele mobile.
„Aceasta nu este o chestiune minoră, este război. Cine își mai poate asigura telefonul acum? Când am auzit ce s-a întâmplat ieri, mi-am lăsat telefonul pe motocicletă și am plecat”, a declarat Mustafa Sibal pe o stradă din Beirut. Israel nu a confirmat și nici nu a negat că s-ar afla în spatele atacurilor, dar mai multe surse au declarat că acțiunea a fost orchestrată de agenția de spionaj Mossad.
Armata libaneză a declarat joi că va distruge pagerele și dispozitivele de telecomunicații suspecte. Autoritățile au interzis ca walkie-talkie-urile și pagerele să fie transportate în avion. De asemenea, a fost interzisă expedierea acestor dispozitive pe cale aeriană.
Joi, în Beirut, mass-media de stat libaneză a declarat că avioane de lupă israeliene au intrat în spațiul aerian. Israelul a declarat că avioanele sale de război au lovit sate din sudul Libanului peste noapte, iar o sursă de securitate și postul de televiziune al-Manar al Hezbollah au raportat că loviturile aeriene din apropierea frontierei au început din nou joi, imediat după prânz.
Cu o zi înainte, sute de pagere folosite de Hezbollah pentru a se sustrage supravegherii telefoanelor mobile, au explodat simultan, omorând 12 persoane, inclusiv doi copii, și rănind peste 2 300. Premierul libanez Najib Mikati a făcut apel la Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite să ia o poziție fermă pentru a opri ceea ce el a numit „agresiunea” și „războiul tehnologic” al Israelului împotriva țării sale.
Israel susține că lupta împotriva miliții șiite Hezbollah, ca și războiul din Gaza împotriva Hamas, fac parte dintr-o confruntare regională mai amplă cu Iranul, care sponsorizează ambele grupări, precum și mișcările armate din Siria, Yemen și Irak.
În ciuda evenimentelor din ultimele zile, un purtător de cuvânt al misiunii ONU de menținere a păcii în sudul Libanului a declarat că situația de-a lungul frontierei „nu s-a schimbat prea mult în ceea ce privește schimburile de focuri între părți”.
„A existat o intensificare săptămâna trecută. Săptămâna aceasta este mai mult sau mai puțin la fel. Există încă schimburi de focuri. Este încă îngrijorător, încă îngrijorător, iar retorica este ridicată”, a declarat purtătorul de cuvânt, Andrea Tenenti.
Zeci de mii de persoane au fost nevoite să părăsească zona de frontieră dintre Israel și Liban, de ambele părți, de la începutul ostilităților în octombrie. Armata israeliană a declarat că atacurile sale aeriene de peste noapte au lovit ținte ale Hezbollah în Chihine, Tayibe, Blida, Meiss El Jabal, Aitaroun și Kfarkela în sudul Libanului, precum și un depozit de arme al Hezbollah în zona Khiam.
Miercuri, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că războiul a intrat într-o nouă fază, mai multe resurse și unități militare fiind deplasate la frontiera de nord. Potrivit oficialilor israelieni, forțele desfășurate acolo includ Divizia a 98-a, o formațiune de elită care include elemente de comando și parașutiști și care a luptat în Gaza, potrivit Reuters.