NEWS

Israelul a lansat atacuri în Rafah, la o zi după ce Curtea Internațională de Justiție a ordonat încetarea ofensivei. Palestinienii vor fapte, nu vorbe

Israelul a lansat atacuri în Rafah la o zi după ce Curtea Internațională de Justiție a ordonat încetarea ofensivei. Palestinienii vor fapte nu vorbe
sursa foro: Sky News

Armata israeliană a lansat atacuri la Rafah, a doua zi după ce Curtea Internaţională de Justiţie a ordonat Israelului să-şi înceteze ofensiva armată imediat. Judecătorii de la Curtea Mondială, cunoscută și sub numele de Curtea Internațională de Justiție (CIJ), au ordonat vineri Israelului să își oprească ofensiva în guvernoratul Rafah. Aceasta a marcat o hotărâre de urgență istorică privind un caz intentat de Africa de Sud care acuză Israelul de genocid în atacul său asupra Fâșiei Gaza, arată Reuters.

Israelul a lansat atacuri în Rafah, la o zi după ce Curtea Internațională de Justiție a ordonat încetarea ofensivei

Armata israeliană a bombardat, sâmbătă, Fâşia Gaza, inclusiv Rafah, a doua zi după ce Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) i-a ordonat să îşi suspende operaţiunile în acest sector, în contextul în care la Paris se depun eforturi pentru a asigura o încetare a focului între Israel şi Hamas, relatează AFP.

Cea mai înaltă instanţă a ONU – ale cărei hotărâri sunt obligatorii din punct de vedere juridic, dar care nu dispune de mecanismele necesare pentru a le pune în aplicare – a ordonat, de asemenea, Israelului să menţină deschis punctul de trecere de la Rafah, esenţial pentru intrarea ajutorului umanitar, dar închis după lansarea operaţiunii sale terestre la începutul lunii mai. Israelul s-a apărat spunând că „nu a desfăşurat şi nu va desfăşura operaţiuni militare în zona Rafah care să ducă la distrugerea populaţiei civile palestiniene, în totalitate sau parţial”.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care se află în război cu Israelul şi la putere în Gaza din iunie 2007, a salutat decizia CIJ, dar a deplâns faptul că aceasta se limitează „doar la Rafah”.

În urma deciziei de vineri a CIJ, bombardamentele israeliene au continuat în Fâşia Gaza. La fel şi confruntările dintre armata israeliană şi aripa armată a Hamas.

În zorii zilei de sâmbătă, martori palestinieni şi echipe ale AFP au semnalat lovituri israeliene la Rafah (sud), dar şi la Deir al-Balah (centru).

„Sperăm că decizia Curţii va exercita presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt acestui război de exterminare, pentru că aici nu a mai rămas nimic”, a declarat pentru AFP Oum Mohammad Al-Ashqa, o palestiniană din oraşul Gaza strămutată la  Deir al-Balah.

„Dar Israelul este un stat care se consideră mai presus de lege. Aşa că nu cred că împuşcăturile sau războiul se pot opri altfel decât prin forţă”, a subliniat Mohammed Saleh, un alt palestinian.

La cererea Africii de Sud, care acuză Israelul de „genocid”, Curtea a ordonat nu numai încetarea imediată a focului la Rafah şi deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah pentru a permite intrarea ajutorului umanitar, ci şi „eliberarea imediată şi necondiţionată” a ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza..

Palestinienii vor fapte, nu vorbe

Curtea Mondială nu are mijloacele necesare pentru a-și pune în aplicare ordinele, iar ministrul israelian al cabinetului de război Benny Gantz a declarat că Israelul își va continua războiul „just și necesar” împotriva grupării militante Hamas pentru a-și returna ostaticii și pentru a-și asigura securitatea, arată Reuters.

Luptătorii Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane în Israel în atacul din 7 octombrie și au răpit alte aproximativ 250 de persoane, potrivit numărătorii israeliene. Autoritățile sanitare din Gaza spun că peste 35.000 de palestinieni au fost uciși în ofensiva israeliană de represalii care a devastat o mare parte din enclavă.

Israelul a respins acuzația Africii de Sud potrivit căreia ar fi comis un genocid împotriva palestinienilor în războiul din Gaza, susținând că acționează pentru a se apăra și pentru a lupta împotriva Hamas.

„Israelului nu-i pasă de lume, se comportă ca și cum ar fi mai presus de lege pentru că administrația americană îl protejează de pedeapsă”, a declarat Shaban Abdel-Raouf, un palestinian strămutat de patru ori de ofensiva israeliană.

„Lumea nu este încă pregătită să oprească măcelul nostru în mâinile israelienilor”, a spus Abdel-Raouf, care a fost contactat telefonic.

Israelul a început să împingă în Rafah la începutul acestei luni, afirmând că urmărește să elimine luptătorii Hamas rămași ascunși acolo. Atacurile israeliene simultane asupra marginilor nordică și sudică ale Fâșiei Gaza din această lună au provocat un nou exod de sute de mii de palestinieni care își părăsesc casele și au tăiat principalele căi de acces pentru ajutor, crescând riscul de foamete.

Avocații Africii de Sud au cerut săptămâna trecută Curții Internaționale de Justiție să impună măsuri de urgență, afirmând că atacurile Israelului asupra Rafah trebuie să fie oprite pentru a asigura supraviețuirea poporului palestinian.

Hamas a declarat că a salutat decizia Curții Mondiale, dar a spus că nu este suficientă „deoarece agresiunea ocupației în întreaga Fâșie Gaza și în special în nordul Fâșiei Gaza este la fel de brutală și periculoasă”.

Palestinienii au nevoie de o oprire imediată a războiului și doresc să vadă acțiuni pentru a obține acest lucru, a declarat Nabil Diab, un palestinian strămutat. „Nu avem nevoie de o declarație”, a spus el.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Ce amenzi riscă românii care fac grătar pe stradă
Ce amenzi riscă românii care fac grătar pe stradă
Locul din România care i-a fascinat pe toți turiștii. Este unic la noi în țară: “Nu am văzut niciodată așa ceva”
Locul din România care i-a fascinat pe toți turiștii. Este unic la noi în țară:...
Premierul Netanyahu şi-a dizolvat cabinetul de război
Premierul Netanyahu şi-a dizolvat cabinetul de război
Podul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Inginerul a stat sub el pentru a garanta că întreaga construcție e sigură
Podul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Inginerul a...
⚽IMAGINI BOMBĂ cu iubitele jucătorilor de la Națională! Cu cine se iubesc Dennis Man, Drăgușin sau Andrei Burcă. Nu s-au uitat la oricine. Una e avocată, alta e arhitectă ❤️💛💙
⚽IMAGINI BOMBĂ cu iubitele jucătorilor de la Națională! Cu cine se iubesc Dennis Man, Drăgușin...
Premoniţie incredibilă! El e omul de fotbal care a ghicit, în urmă cu 17 zile, scorul corect, România – Ucraina 3-0 în direct! Video
Premoniţie incredibilă! El e omul de fotbal care a ghicit, în urmă cu 17 zile,...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Cum arată Mircea Solcanu la mai bine de 10 ani de când s-a retras din televiziune
Cum arată Mircea Solcanu la mai bine de 10 ani de când s-a retras din...
Românii își IAU BANII ÎNAPOI. Noua regulă din 2024. Plata e imediată
Românii își IAU BANII ÎNAPOI. Noua regulă din 2024. Plata e imediată
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde se află adăpostul preşedintelui rus
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde...
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Atenţie ce faceţi în timpul programului, companiile urmăresc fiecare mişcare: O mare bancă a concediat pe bandă pentru că angajaţii simulau că scriau la tastatură când lucrau hibrid
Atenţie ce faceţi în timpul programului, companiile urmăresc fiecare mişcare: O mare bancă a concediat...
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Alertă de COD ROȘU!
Alertă de COD ROȘU!
INCREDIBIL! Cum arată Andreea Bănică fără strop de machiaj FOTO
INCREDIBIL! Cum arată Andreea Bănică fără strop de machiaj FOTO