Istoria vinului fiert trebuie știută de fiecare persoană în parte. Mai mult decât atât, este esențial să pui în practică mai multe rețete în preajma Crăciunului.
Știm foarte bine că nu există Crăciun fără a avea pe masa îndestulată cu preparate și un vin proaspăt fiert. Nu cred că există persoană care să refuze așa ceva. Parcă altfel simțim magia sărbătorilor cu miros de scorțișoara, portocală și vin fiert.
Vinul fiert a apărut în secolul al II-lea. A fost creat de romanii care încălzeau vinul pentru a-și apăra trupurile împotriva iernii reci, potrivit Libertatea.
Datorită faptului că romanii au cucerit o mare parte din Europa, iubirea lor pentru această băutură s-a răspândit foarte repede în imperiul lor, dar și în regiunile cu care au făcut comerț, bineînțeles. Mai mult decât atât, europenii au început să adauge și fel de fel de mirodenii în acest vin, dându-i o savoare și un gust minunat care nu poate fi confundat. Se foloseau chiar și ierburi, flori ca îndulcitori naturali.
Vinurile care nu erau de înaltă calitate să poate să aibă un gust mai bun. De asemenea, prin secolul al XII-lea, vinul fiert mai era cunoscut și sub denumirea de „vin aromat”. Ulterior, a fost foarte popular în Franța și Spania. . Rețeta acestui „vin aromat” a fost găsită chiar în lucrările Tractatus de Modo și în Regimentul Sanitat, scrise de Arnaud de Villeneuve, la acea vremea un renumit doctor și teolog.
Apoi, obiceiul de a se prepara a continuat și în secolul al XIII-lea. Asta s-a întâmplat datorită portului Latte, situat lângă Montpellier și a devenit cunoscut și în Anglia. Henric al III-lea, regele englez din acele timpuri, făcuse o obișnuință de a consuma aproape la fiecare masă. Acest lucru denotă cât de mult îi plăcea.
Se poate fierbe atât vinul roșu, cât și cel alb, dar și cel rose. Dar sinceri să fim, vinul roșu este la înălțime. Nu se compară cu nimic altceva.
Vin fiert cu scorțișoară
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se amestecă foarte bine vinul cu zahărul, cu acele steluțe de anason și cu scorțișoară. Se pune la fiert, la foc mic într-o crăticioară. Se lasă până când se face o spumă deasupra. Portocala se poate curăța de coajă, se feliază destul de subțire și se așază în pahare.
Vin roșu cu miere
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se pune vinul la fiert, cu steluțele de anason, boabele de piper, câteva feliuțe de portocală, cuișoarele și scorțișoara. Se lasă pe foc până când dă în clocot. Apoi, după aproximativ 10 minute se pune mierea de albine. Se amestecă foarte bine și se poate servi.