La 11 ani de la tragedia cumplită din Japonia, când un cutremur uriaș, urmat de un tsunami, a lovit țărmul și a avariat centrala nuclează, japonezii lansează mâncarea ”Fukushima”. O mișcare curajoasă al cărei mesaj este că viața intră, în sfârșit, în normal în zona afectată de radiații.
Autoritățile din Țara Soarelui Răsare început promovarea mâncării Fukushima în Statele Unite ale Americii. Preparatul prefecturii japoneze a fost oferit spre degustare la New York, la o recepție a ambasadei Japoneze.
Vizitatorii au primit o cutie care conţinea o porţie de sushi făcut cu orez de la Fukushima şi Sukiyaki. Acesta era un preparat tipic din bucătăria japoneză, gătit cu carne de vită Wagyu (printre cele mai bune) din nord-estul ţării.
Cutremurul cu magnitudinea 9 pe scara Richter, produs în urmă cu unsprezece ani, a distrus mai întâi sursa de alimentare principală a centralei nucleare Fukushima, după care tsunami-ul a inundat generatoarele de energie de urgență.
Ulterior, combustibilul din trei din cele șase reactoare de la instalația nucleară Fukushima Daiichi s-a supraîncălzit, provocând topiri ale miezului. Au urmat multiple explozii de hidrogen gazos eliberat din vasele sub presiune.
Particulele radiante au contaminat peste 1.000 de km pătrați, determinând 160.000 de oameni să părăsească regiunea.
Unsprezece ani mai târziu, semnele catastrofei au dispărut. Munții de saci de decontaminare, care timp de ani de zile au urâțit peisajul, au fost îndepărtați. Pe multe câmpuri și pajiști pot fi văzute panouri solare.