Jus sanguinis sau „dreptul de sânge” ar putea să ofere dreptul la obținerea cetățeniei prin descendență în mai multe țări din Europa. Croația este una dintre numeroasele țări din Uniunea Europeană care recunosc jus sanguinis, care poate fi utilizat pentru a dobândi cetățenia prin descendență.
Jus solis (dreptul de sol) este dreptul care acordă cetățenia doar pe baza locului de naștere al unei persoane, potrivit CNN.
Înainte de această dată, Croația cerea solicitanților care își puteau urmări moștenirea până în Croația să susțină un test de limbă, printre alte calificări, pentru a putea aplica pentru cetățenie.
Cei care își pot urmări strămoșii până la locurile lor de naștere într-o serie de țări europene, ar putea avea și o cale către cetățenie.
„Majoritatea țărilor UE vor permite cetățenia prin ascendență, dar cerințele exacte de eligibilitate variază foarte mult de la o țară la alta”, a declarat Sophie Jo Wasson, supervizor pentru clienți privați în cadrul biroului din Londra al firmei de avocatură în domeniul imigrației Fragomen, într-un e-mail către CNN.
„Din experiența noastră, cele mai aglomerate rute sunt Italia, Spania, Austria, Polonia, Irlanda și România”, a spus ea, menționând că Cehia, Ungaria și Croația se numără printre celelalte țări care oferă căi de acces la cetățenie prin jus sanguinis. Fiecare țară are propriile criterii de eligibilitate pentru cetățenia prin ascendență, iar procesarea cererilor poate dura un an, doi sau mai mult.
Deși nu există limite de generație în ceea ce privește strămoșii care pot fi luați în considerare pentru obținerea cetățeniei croate, Wasson a spus că, dacă strămoșii unui solicitant au emigrat din Croația după 8 octombrie 1991 sau s-au mutat în țările care s-au format în urma destrămării Iugoslaviei, aceștia nu sunt eligibili pentru cetățenia croată.
Unele țări sunt destul de directe în ceea ce privește cerințele pentru cetățenia prin jus sanguinis.
Irlanda permite cetățenia prin descendență prin intermediul unui părinte sau bunic născut pe insula Irlanda. „Aceasta include Irlanda de Nord, chiar dacă strămoșul dumneavoastră nu a deținut niciodată cetățenia irlandeză”, a declarat Wasson.
Copiii părinților născuți în Irlanda sunt în mod automat eligibili pentru a solicita un pașaport irlandez și pot depune o simplă cerere online, a spus ea.
Nepoții persoanelor născute în Irlanda trebuie să solicite mai întâi cetățenia irlandeză prin intermediul unui proces numit „Înregistrare a nașterii în străinătate”. Cererile sunt depuse direct la Ministerul Afacerilor Externe și pot dura mai mult de 8 luni până la procesare.