WORLD

Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord, se îndreaptă spre casă după o săptămână petrecută în Rusia

Kim Jong Un liderul Coreei de Nord se îndreaptă spre casă după o săptămână petrecută în Rusia
sursa foto: captură video CNBC
17 sept. 2023 | 16:56

Un tren cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la bord a părăsit gara din orașul rus Artyom, situat în Extremul Orient, cu destinația acasă, încheind vizita sa în Rusia, au anunțat duminică agențiile de presă rusești.

Distanța de la Artyom până la stația Khasan, la granița Rusiei cu Coreea de Nord, este de peste 200 km, transmite Reuters.

Înregistrarea video, publicată de agenția de știri de stat RIA, îl arată pe Kim – care își părăsește rareori țara – mergând pe covorul roșu până la vagonul de tren pe muzica unei fanfare militare și făcându-și la revedere cu mâna.

Ministrul rus al Resurselor Naturale, Alexander Kozlov, ambasadorul Moscovei în Coreea de Nord, Alexander Matsegora, și guvernatorul regiunii Primorie, Oleg Kozhemyako, l-au despărțit pe liderul nord-coreean, potrivit Reuters care citează RIA.

Anterior, presa rusă a declarat că Kim și ministrul rus al apărării au discutat chestiuni practice pentru a stimula cooperarea militară, în ceea ce Pyongyang a numit un „nou apogeu” pentru relațiile bilaterale. În timpul vizitei sale de o săptămână în Rusia, Kim s-a întâlnit miercuri cu președintele rus Vladimir Putin și au discutat despre chestiuni militare, despre războiul din Ucraina și despre aprofundarea cooperării.

Ce cadouri și-au oferit cei doi șefi de stat

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său nord-coreean Kim Jong Un şi-au oferit în dar unul altuia câte o puşcă în cursul vizitei liderului Coreei de Nord în Extremul Orient rus şi s-au adresat unul altuia cu apelativul „tovarăşe”, relatează joi agențiile AFP şi Reuters.

„Vladimir Putin i-a oferit lui Kim Jong Un o mănuşă de la un costum spaţial, care a fost utilizat în spaţiu de mai multe ori. El i-a dăruit de asemenea lui Kim Jong Un o carabină de fabricaţie rusească de cea mai înaltă calitate. În schimb, a primit o carabină fabricată în Coreea de Nord”, a afirmat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Agerpres.

Aceste cadouri au o valoare simbolică într-un moment în care SUA suspectează Rusia că încearcă să ajungă la un acord cu Phenianul pentru livrări de echipamente militare nord-coreene cu scopul de a sprijini campania sa în Ucraina.

Preşedintele Vladimir Putin a acceptat „cu recunoştinţă” invitaţia lui Kim de a efectua o vizită în Coreea de Nord, a confirmat el jurnaliştilor, ceea ce alimentează îngrijorările SUA că o axă Moscova-Phenian renăscută ar putea susţine armata rusă în Ucraina şi ar putea oferi lui Kim tehnologie sensibilă pentru rachete.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele