WORLD

Klaus Iohannis speră ca aderare a României la Schengen să aibă loc în curând: Anul 2023 nu va fi simplu

Klaus Iohannis speră ca aderare a României la Schengen să aibă loc în curând Anul 2023 nu va fi simplu
sursa: Facebook Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România, că succesul din 2022 privind MCV trebuie completat anul acesta cu binemeritata aderare la Schengen. Acesta a atras atenția că România şi cetăţenii săi merită să fie în Schengen.

Klaus Iohannis speră ca aderare a României la Schengen să aibă loc în curând: Anul 2023 nu va fi simplu

Preşedintele Klaus Iohannis a mai afirmat că anul 2023 nu va fi simplu ci va testa în continuare capacitatea statelor de a răspunde la provocări şi a dat asigurări că sprijinul pentru Ucraina va continua atât cât va fi nevoie.

”Succesul finalizării Mecanismului de Cooperare şi Verificare în 2022 trebuie completat anul acesta cu aderarea binemeritată la Schengen, pentru că România este pregătită din toate punctele de vedere. Locul României şi al cetăţenilor săi este în Schengen. Mulţumesc tuturor statelor care ne-au sprijinit şi contăm pe sprijinul dumneavoastră şi în continuare. Reafirm şi în acest cadru că vom face toate demersurile care ţin de noi, pe toate palierele şi la toate nivelurile, astfel încât România să obţină o decizie favorabilă pentru aderarea la spaţiul Schengen”, a transmis președintele Iohannis.

România își va urmări obiectivele și în 2023

Preşedintele a subliniat că România îşi va urmări şi în 2023 obiectivele de politică externă pe baza celor trei piloni esenţiali: creşterea rolului şi a influenţei în Uniunea Europeană, respectiv în NATO, şi aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.

”Anul care tocmai a început nu va fi simplu. Ne va testa în continuare capacitatea de a răspunde la provocări, de a rămâne solidari şi mai ales uniţi”, a declarat Klaus Iohannis.

El a anunţat că ”răspunsul României la criza provocată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei va continua să fie multidimensional şi cuprinzător”.

”Vom continua să sprijinim Ucraina şi Republica Moldova, inclusiv aspiraţiile lor europene şi euroatlantice, după caz. Repet aici ceea ce am transmis la Kiev şi la Chişinău – România va oferi tot sprijinul, pentru cât timp va fi necesar”, a subliniat preşedintele.

Klaus Iohannis a făcut şi un bilanţ al acţiunilor României în plan extern în 2022 şi a anunţat liniile d epolitica externa pe 2023.