WORLD

Kristalina Georgieva, șefa FMI, cere Europei o integrare mai mare: „Arată ca un supermarket de idei pentru Statele Unite”

Kristalina Georgieva șefa FMI cere Europei o integrare mai mare Arată ca un supermarket de idei pentru Statele Unite

Şefa Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, a cerut, joi, Europei să atingă întregul potenţial al preţuitei sale pieţe unice, deplângând o situaţie care face ca regiunea să pară ”un supermarket de idei” pentru SUA, relatează CNBC.

Kristalina Georgieva, șefa FMI, cere Europei o integrare mai mare: „Arată ca un supermarket de idei pentru Statele Unite”

Directoarea generală a FMI, Kristalina Georgieva, a spus că performanţa economică a Europei se întăreşte şi că inflaţia este în mod clar pe o traiectorie descendentă.

Pe lângă faptul că FMI observă o creştere a consumului, Georgieva a spus că reducerile aşteptate ale ratelor dobânzilor de către Banca Centrală Europeană vor ajuta probabil investiţiile în zona euro şi vor stimula performanţa economică a blocului de 20 de membri, arată CNBC.

”Venim cu această veste relativ bună şi cu un avertisment: nu există timp de pierdut pentru ca zona euro să se concentreze pe productivitate. Asta înseamnă două lucruri. Primul, să atingă întregul potenţial al pieţei unice. Nu este încă acolo. Vrem să vedem mai multă flexibilitate pe piaţa muncii în Europa, vrem să vedem o integrare mai profundă a pieţelor financiare, vrem să vedem uniunea bancară, uniunea capitalului în vigoare. Şi doi, vrem să vedem mult mai multă atenţie acordată inovaţiei, investind în [cercetare şi dezvoltare], făcând posibil ca afaceri bazate pe inovaţie în Europa să se materializeze în Europa. În acest moment, Europa arată ca un supermarket de idei pentru Statele Unite”, a spus Georgieva.

Ea a spus că ”O mare parte din ceea ce se inventează aici ajunge să fie viabil din punct de vedere comercial şi la scară acolo şi când te uiţi la obstacolul principal? Cele 27 de ţări care nu sunt încă integrate într-o singură piaţă.”

Decalajul de productivitate faţă de SUA

Piaţa unică a Uniunii Europene urmăreşte să garanteze circulaţia nerestricţionată a mărfurilor, capitalului, serviciilor şi forţei de muncă pe întreg teritoriul. Înfiinţată în urmă cu mai bine de 30 de ani, piaţa unică este concepută pentru a permite cetăţenilor UE să trăiască şi să lucreze în întreaga UE şi să ofere consumatorilor o gamă mai largă de servicii şi produse de înaltă calitate.

FMI consideră că o integrare mai profundă a pieţei unice ar putea contribui la stimularea în continuare a creşterii economice a regiunii.

În aprilie, FMI a estimat că reducerea cu 10% a barierelor rămase în calea pieţei unice de bunuri şi servicii ar putea creşte producţia europeană cu până la 7 puncte procentuale pe termen lung.

”Zona euro se concentrează acum pe întrebări critice pentru viitor. Printre acestea, numărul unu, cum să creşteţi productivitatea la egalitate cu concurenţii, în special cu SUA”, a spus Georgieva.

Şefa FMI a reconfirmat perspectivele de creştere ale zonei euro, spunând că blocul este pe cale să înregistreze o rată de creştere economică de 0,8% în 2024, comparativ cu 0,4% în 2023 – şi de 1,5% anul viitor.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Construcția fenomen din România pe care Ceaușescu a făcut-o cu gândul la invazia rușilor. Spionajul american a fost în alertă tot timpul
Construcția fenomen din România pe care Ceaușescu a făcut-o cu gândul la invazia rușilor. Spionajul...
Ce a provocat
Ce a provocat "cea mai mare pană IT din istorie" şi cât va dura repararea...
Cât de ieftine sunt, de fapt, casele în Spania. Mulți români și-au cumpărat deja locuințe cu piscină și etaj. Dai și de două ori mai puțin decât pe apartamentele din Militari, Veteranilor sau Berceni
Cât de ieftine sunt, de fapt, casele în Spania. Mulți români și-au cumpărat deja locuințe...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Sfatul zilei pentru duminică, 21 iulie 2024. Lei, lăsați-vă duși de val
Sfatul zilei pentru duminică, 21 iulie 2024. Lei, lăsați-vă duși de val
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire...
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa şi SUA vor avea probleme cu Rusia
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape 6.000 de verificări. Cine sunt cei vizaţi de aceste controale?
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape...
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...