WORLD

Lava vulcanului din La Palma a ajuns în ocean. În aer sunt eliberate substanțe chimice care pot afecta ochii, pielea și respirația

Lava vulcanului din La Palma a ajuns în ocean. În aer sunt eliberate substanțe chimice care pot afecta ochii pielea și respirația

Lava vulcanului aflat în erupție pe insula La Palma din Spania a ajuns în Oceanul Atlantic. Specialiștii avertizează că în aer sunt eliberate substanțe chimice care pot afecta ochii, pielea și respirația.

Sute de case au fost distruse de când vulcanul Cumbre Vieja din Insulele Canare a erupt pe 19 septembrie.

Aproximativ 6.000 de persoane au fost evacuate, deoarece lava a înghițit case, școli și câteva plantații de banane.

Există, de asemenea, temeri că părți ale țărmului s-ar putea prăbuși acum, provocând explozii.

Trei sate de coastă au fost închise mai devreme, în așteptarea contactului lavei cu apa.

Autoritățile spaniole au declarat că La Palma este o zonă de dezastru, anuntând sprijin financiar pentru toți cei afectați de activitatea vulcanică.

Pericolele lavei


Când lava intră în contact cu apa oceanului, produce un panou de gaz cunoscut sub numele de laze – lavă și ceață.

Laza se formează printr-o serie de reacții chimice pe măsură ce lava fierbinte fierbe apa de mare mai rece.

„Creează un abur de acid clorhidric, vapori de apă și bucăți de cenușă”, a declarat jurnalistului științific și vulcanolog dr. Robin George Andrews pentru BBC când vulcanul a erupt pentru prima dată. – Evident, nu este bine să respiri.

Plumele de lazură pot provoca iritații ale ochilor, plămânilor și pielii, dar nu ar trebui să fie o problemă dacă locuitorii păstrează distanța, a spus el.

A fost posibilă și explozia vulcanică, a adăugat el, deoarece lava care pătrunde în apa de mare creează „o situație de oală sub presiune” care „ar putea arunca resturi vulcanice”.

Parteneri