NEWS

Lovitură pentru milioane de pensionari. Se schimbă vârsta de pensionare. Guvernul pregătește decizia

Lovitură pentru milioane de pensionari. Se schimbă vârsta de pensionare. Guvernul pregătește decizia
sursa foto: România Tv

Se pregătește o lovitură pentru milioane de pensionari. Se schimbă vârsta de pensionare în România, asta după ce s-a aflat recent cum Guvernul pregătește decizia în acest an. Noua lege vrea să convingă românii să muncească până la 70 de ani.

Lovitură pentru milioane de pensionari. Se schimbă vârsta de pensionare. Guvernul pregătește decizia

Românii vor primi stimulente să lucreze până la 70 de ani, potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență. Guvernul va egaliza vârsta de pensionare pentru bărbaţi şi femei.

Potrivit unui document trimis de Guvernul României la Bruxelles pentru PNRR, acesta va introduce stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și majorarea voluntare a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani în conformitate cu creșterea speranței de viață.

În prezent, cei care vor să lucreze după pensie plătesc impozit pe salariul respectiv şi contribuţie la sănătate, dar şi încă o dată contribuţia la pensie. Tot în acelaşi document scrie că România va egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani, scrie Antena 3 CNN.

Deocamdată, egalizarea vârstei de pensionare la femei și bărbați la 65 de ani nu este prevăzută în lege. Bărbații ies la 65 de ani la pensie, însă femeile, în acest moment în România, ies ceva mai repede.

Totodată sunt aşteptate veşti în acest an în ceea ce privește vârsta de pensionare, şi cum va face Guvernul României să convingă pe pensionari să lucreze mai mult, așa cum a scris în acel document trimis la Bruxelles.

Media de vârstă a românilor de abia trece de 60 de ani

Media de vârstă la femei în România este de 60,5 ani, iar pentru bărbați era de 59,3 ani. Au fost analizate 29 de țări din Europa. În 2020, media în UE era de 64,5 ani pentru femei și de 63,5 ani pentru bărbați.

Speranța de viață la naștere în România, și așa penultima din Europa, a scăzut în medie cu 1,4 ani în timpul pandemiei de coronavirus – dublu față de media europeană, de 0,7 ani, potrivit unui raport oficial privind Starea Sănătăţii în Uniunea Europeană. De vină pentru mai mult de jumătate din totalul deceselor înregistrate în țara noastră sunt comportamentele riscante în materie de sănătate: românii consumă mult alcool, fumează în exces, au o alimentație nesănătoasă și o activitate fizică redusă, arată concluziile documentului publicat anul trecut de Comisia Europeană.

Țările europene cu cea mai ridicată speranță de viață sunt Norvegia (83,3 ani), Islanda (83,1 ani) și Irlanda (82,8 ani), în timp ce la coada clasamentului se află Lituania (75,1 ani), România (74,2 ani) și Bulgaria (73,6 ani). Deși speranța de viață la naștere în România a crescut cu peste 4 ani între 2000 și 2019 (de la 71,2 până la 75,6 ani), pandemia a zguduit cifrele și a inversat unele dintre câștigurile înregistrate în ultimele două decenii.

Astfel, speranța de viață în țara noastră a scăzut cu 1,4 ani, până la 74,2 ani, în timp ce media scăderii speranței de viață în Uniunea Europeană, în timpul pandemiei, a fost de 0,7 ani. În 2020, diferența de gen în speranța de viață a fost în avantajul femeilor, acestea trăiesc cu aproape opt ani mai mult decât bărbații (78,4 ani față de 70,5), fiind printre cele mai mari decalaje din UE.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele