Sunt numărate săptămânile până la debutul sărbătorilor de iarnă, însă veștile proaste deja încep să apară pentru români. Carnea de porc va ajunge un lux în 2024. Prețurile vor crește încă din luna noiembrie, iar specialiștii din domeniu nu au deloc vești bune pentru populație.
Oferta de carne românească este din ce în ce mai limitată, din cauza pestei porcine, iar produsele ce vin din import vor ajunge la raft cu prețuri greu de accesat. Reprezentanții industriei susțin că vor fi creșteri de prețuri între 10 și 15% pe kilogramul de carne de porc înainte de sărbători.
La ora actuală producem aproximativ 20% din carnea pe care o consumăm, iar restul vine din import, însă vin la pachet și cu taxele de transport, distribuție etc.
Spre exemplu, mușchiulețul de porc se vinde acum, în piețe, la 45 de lei kilogramul. Pulpa de porc costă între 25 și 30 de lei, iar cotletul sare uneori de prețul de 30 de lei kilogramul. De pe 15 noiembrie estimările arată că prețurile vor crește accelerat în piețe. Românii deja au început să își facă provizii și să congeleze carnea.
„Uitându-ne în urmă, se vede foarte mare claritate statistic că pe măsură ce ne apropiem de perioada Sărbătorilor, adică undeva de la mijlocul lunii noiembrie, există o o tendință de creștere a prețului, pe fondul foarte clar și foarte bine explicabil economic, o creștere a cererii.
Este perioada în care românii își cumpără tot mai multă carne de porc, pregătindu-se de Sărbători.
Acum, problema mare este că la noi, în fermele comerciale autohtone, dar nu numai, și în gospodăriile populației, se cresc tot mai puțin porci,. Deci oferta nu este pe măsura cererii.
Ca atare, ca și anul trecut și ca și în ultimii șapte ani de când ne zbatem în această problemă a pestei porcine africane, se va apela în mod clar la importuri și la importuri masive, pentru că pur și simplu în România nu există posibilitatea de acoperire a acestei cereri.
Și ca atare ne așteptăm, eu mă refer la cifrele de anul trecut, este foarte posibil să se întâmple, la fel și în acest an.
Deci este posibil să existe o creștere a prețului undeva între 10 și 15% după mijlocul lunii noiembrie”, a explicat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc (APCP).
Tot în acest context, președintele APCP a mai fost întrebat dacă vor urma și alte majorări de preț. Acesta a explicat că abia după sărbători se vor stabiliza prețurile. Așadar, tot atunci ar putea fi raportate și sume mai mici în marketuri și carmangerii.
„Această creștere, conform graficelor pe care noi le facem, are loc cam până undeva până la Revelion. După Revelion, cererea scade brusc și masiv. Prețurile vor scădea extrem de mult.
Asta este luna ianuarie, este o lună în care română nu mai consumă carne de porc. Sau consumă din rezervele pe care și le-au făcut în timpul Sărbătorilor”, a mai adăugat președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc.
Între timp, în România, importurile cresc, iar producția de carne scade. Lovită de secetă și de boli ale animalelor, România a cumpărat doar în prima jumătate de an alimente de cinci miliarde de euro din alte țări.
În cazul producției de carne, situația nu este deloc una bună nici spre finele anului 2024. Țara a cumpărat 51.000 de tone de pui din alte țări, iar la carne de porc cantitatea a fost triplă.