Sunt o mulțime de lucruri mai puțin știute despre Lună pe care trebuie să le știe fiecare dintre noi. Se pare că reprezintă cel de-al cincilea satelit natural al sistemului solar.
Luna este un corp ceresc care se rotește în jurul Pământului, fiind de altfel singurul satelit natural permanent al planetei noastre. S-ar spune că Luna a apărut în urmă cu 4,6 miliarde de ani. Mai jos sunt câteva lucruri interesante pe care merită să le cunoaștem.
Lucruri mai puțin știute despre Lună
- Cu foarte mult timp în urmă, pe Lună existau vulcani activi. Astăzi sunt toți inactivi, care nu au mai erupt de milioane de ani.
- Suprafața Lunii ar fi mai exact întunecată. Mai mult decât atât, în comparație cu cerul nopții, pare foarte luminoasă, cu o reflexie doar puțin mai mare decât cea a asfaltului uzat. Influența sa gravitațională produce mareele corpului, mareele oceanice și ușoara prelungire a zilei, potrivit Libertatea.
- Luna are un diametru de circa 3.474 km. Este de patru ori mai mică decât Pământul.
- Luna este al cincilea cel mai mare satelit natural din întregul nostru sistem solar.
- De pe Pământ, atât Luna, cât Soarele par să aibă aceeași dimensiune. Dar de fapt Luna este de 400 de ori mai mică decât Soarele și de 400 de ori mai aproape de Pământ.
- Pe Lună se pot produce cutremure lunare. Așadar, ele sunt provocate de influența gravitațională a Pământului. Față de cutremurele care au loc la noi și durează preț de câteva minute, iată că acolo situația stă puțin diferit. Pot dura chiar și o jumătate de oră. Cu toate acestea, sunt mult mai slabe decât aici.
- Există apă pe Lună, dar se află sub formă de gheață prinsă în praful și mineralele de pe și de sub suprafață. Aceasta a fost detectată pe zone ale suprafeței lunare care se află în umbră permanentă și astfel sunt foarte reci. Acest lucru nu face altceva decât să permită supraviețuirea gheții. Apa de pe Lună a fost probabil adusă la suprafață de comete.
- Ambele fețe ale Lunii primesc aceeași cantitate de lumină solară. Deci nu există nicio parte întunecată a Lunii.
- Pe suprafața Lunii se găsesc foarte multe cratere, formate de la impactul cometelor și asteroizilor cu aceasta. Deoarece nu există atmosferă, ele continuă să rămână bine păstrate.
- Se spune că nu este perfect rotundă așa cum știm mulți dintre noi, ci ar avea forma unui ou. Motivul pentru care tinde să pară rotundă este că un capăt ascuțit este îndreptat direct spre Pământ.
- O eclipsă lunară ar avea loc în momentul în care Pământul se află între Soare și Lună.
- Luna se îndepărtează de Pământ în fiecare an cu aproximativ 3,8 cm.