WORLD

Lupte violente în nordul Fâșiei Gaza. Tancurile israeliene dărâmă totul în drumul lor

Lupte violente în nordul Fâșiei Gaza. Tancurile israeliene dărâmă totul în drumul lor
Foto: lindaikejisblog.com

Lupte violente în nordul Fâșiei Gaza. Forțele israeliene s-au luptat vineri cu luptătorii Hamas pe străduțele înguste din Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza, în unele dintre cele mai aprige confruntări de când au revenit în zonă, în urmă cu o săptămână, în timp ce în sud militanții au atacat tancurile care se aflau în jurul Rafah.

Tancurile israeliene demolează totul în drumul lor

Rezidenții au declarat că blindatele israeliene au înaintat până la piața din inima Jabalia, cea mai mare dintre cele opt tabere istorice de refugiați din Gaza, și că buldozerele demolau case și magazine în calea avansării, potrivit Reuters.

„Tancurile și avioanele nimicesc cartierele rezidențiale și piețele, magazinele, restaurantele, totul. Totul se întâmplă în fața lumii cu un singur ochi”, a declarat Ayman Rajab, un locuitor din vestul Jabaliei, prin intermediul unei aplicații de chat.

Israelul declarase că forțele sale au evacuat Jabalia cu câteva luni mai devreme în războiul din Gaza, declanșat de atacurile ucigașe conduse de Hamas asupra sudului Israelului la 7 octombrie, dar a declarat săptămâna trecută că se întoarce pentru a împiedica militanții islamiști să se regrupeze acolo.

Sute de mii de oameni fug din puținele locuri de refugiu rămase

În sudul Fâșiei Gaza, la granița cu Egiptul, un fum gros s-a ridicat deasupra Rafah, unde un atac israelian din ce în ce mai intens a făcut ca sute de mii de oameni să fugă din ceea ce era unul dintre puținele locuri de refugiu rămase.

„Oamenii sunt îngroziți și încearcă să scape”, a declarat la Geneva Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al biroului umanitar al ONU, adăugând că majoritatea urmau ordinele de a se deplasa spre nord, spre coastă, dar că nu existau rute sau destinații sigure.

În timp ce luptele făceau ravagii, armata americană a declarat că camioanele au început să transporte ajutoare de pe un debarcader temporar, primul care ajunge pe mare în enclava asediată în ultimele săptămâni.

Programul Alimentar Mondial, care se așteaptă ca alimentele, apa, adăposturile și proviziile medicale să sosească prin intermediul docului plutitor, a declarat că ajutoarele au fost transportate la depozitele sale din Deir Al Balah, în centrul Gaza, și a anunțat partenerii că sunt gata de distribuție.

blindatele israeliene au înaintat până la piața din inima Jabalia,
sursa foto: colaj foto

Națiunile Unite au reiterat anterior că convoaiele de camioane pe uscat – întrerupte în această lună de atacul asupra Rafah – sunt în continuare cea mai eficientă modalitate de a face să ajungă ajutoarele.

„Pentru a evita ororile foametei, trebuie să folosim cea mai rapidă și mai evidentă cale pentru a ajunge la populația din Gaza – și pentru asta, avem nevoie de acces pe uscat acum”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq.

Ajutorul american a sosit în Cipru pentru a fi livrat în Gaza prin noul debarcader, a declarat Washingtonul.

Lupte violente în nordul Fâșiei Gaza

Hamas a cerut încetarea asediului israelian și a acuzat Washingtonul de complicitate cu o politică israeliană de „înfometare și blocadă”.
Casa Albă a declarat că consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, va vizita Israelul duminică și va sublinia necesitatea unei ofensive țintite împotriva militanților Hamas, mai degrabă decât a unui asalt pe scară largă asupra Rafah.

Tancuri și avioane de luptă israeliene au bombardat vineri părți din Rafah, în timp ce aripi armate ale Hamas și Jihadului Islamic au declarat că au tras cu rachete antitanc și mortiere asupra forțelor care se concentrează la est, sud-est și în interiorul punctului de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul.
UNRWA, principala agenție ONU de ajutorare a palestinienilor, a declarat că peste 630.000 de persoane au fugit din Rafah de la începutul ofensivei, la 6 mai.
Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi...
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului yemenit Al Hodeida. Este cel mai complex şi îndepărtat atac al Israelului
Operaţiunea israeliană „Outstretched arm”. Israelienii au folosit avioane F-35 şi F-15 în atacul asupra portului...
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie de pământ mult și nici nu îți trebuie bani de investiții. O poți vinde oriunde și oricând
Planta banală care îți poate băga și 5 mii de euro în buzunar. N-ai nevoie...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați...
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
Românii, chemați la oaste. Mesajul este clar
Românii, chemați la oaste. Mesajul este clar
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...