Franța a anunţat duminică că va găzdui luni un summit al liderilor europeni pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi securitatea europeană, lucru propus de președintele Emmanuel Macron, în contextul în care continentul încearcă să răspundă concret abordării unilaterale a preşedintelui american Donald Trump faţă de conflict, transmite Reuters.
Emisarul preşedintelui american Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat sâmbătă că Europa nu va avea un loc la masa negocierilor de pace pentru Ucraina, după ce Washingtonul a trimis un chestionar către capitalele europene pentru a evalua ce ar putea contribui la garanţiile de securitate pentru Kiev.
”(Macron) va convoca principalele ţări europene pentru a discuta despre securitatea Europei”, a declarat ministrul francez de Externe, Jean-Noel Barrot, pentru postul de radio France Inter, adăugând că această întâlnire va fi o sesiune de lucru care nu ar trebui ”supra-dramatizată”, arată Reuters.
Vorbind la un panel de la Conferința de Securitate de la München de sâmbătă, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a mai spus că președintele francez Emmanuel Macron a solicitat un summit al liderilor europeni la Paris.
„Președintele Trump are o metodă de operare, pe care o numim în Polonia razvedka boyem, recunoaștere prin luptă. Forțează și vede ce se întâmplă, apoi schimbă poziția, tacticile legitime. Trebuie să răspundem”, a spus Sikorski.
Zeci de summituri similare au arătat că Europa este uneori indecisă, divizată şi lipsită de putere politică, având dificultăţi în elaborarea unui plan coerent pentru a pune capăt războiului din Ucraina şi a gestiona relaţiile cu Rusia, la trei ani de la invazia Moscovei.
Preşedinţia franceză nu a anunţat oficial summitul, însă diplomaţi europeni au precizat că invitaţiile au fost trimise pentru o reuniune care va avea loc luni după-amiază.
Şase diplomaţi europeni au confirmat că invitaţiile au fost trimise cel puţin către Marea Britanie, Germania, Polonia, Italia, Danemarca – care va reprezenta ţările baltice şi scandinave –, conducerea Uniunii Europene şi secretarul general al NATO.
Cancelarul german Olaf Scholz va participa la summit, au declarat surse guvernamentale de la Berlin, la fel şi premierul polonez Donald Tusk, a precizat un membru al Senatului polonez.
Scopul reuniunii este de a analiza ce ajutor imediat poate fi oferit Ucrainei, ce rol concret poate juca Europa în furnizarea de garanţii de securitate pentru Kiev şi cum poate fi consolidată securitatea colectivă a Europei.
Downing Street a precizat că Keir Starmer va participa și va duce mesajele de la întâlnire la Washington, săptămâna aceasta, când se va întâlni cu președintele Trump.
Întâlnirea, care va avea loc luni, este de așteptat să discute eforturile SUA de a exclude liderii europeni din discuțiile de pace, poziția pe care ar trebui să o adopte Europa cu privire la viitoarea aderare a Ucrainei la NATO și modul în care Ucrainei i se pot oferi garanții de securitate, fie prin NATO, fie prin intermediul unor forțe europene.
În urma presiunii președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina, Europa se concentrează asupra rolului concret pe care îl poate juca în furnizarea de garanții de securitate pentru Ucraina, precum și asupra modului de consolidare a securității colective a Europei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenskii a cerut sâmbătă crearea unei armate europene, spunând că continentul nu mai poate fi sigur de protecție din partea Statelor Unite.
Cei patru diplomați, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au spus că discuțiile continuă despre cine ar trebui invitat la orice summit. Doi dintre ei au spus că Marea Britanie, care nu este membră a UE, a fost invitată. Agenția de presă olandeză a raportat că prim-ministrul Dick Schoof va merge luni la Paris pentru summit.
Nu e clar dacă Volodimr Zelenski va fi invitat la summitul liderilor europeni.
Nicuşor Dan, candidat independent la Preşedinţie, afirmă că preşedintele interimar, Ilie Bolojan şi ministrul de Externe, Emil Hurezeanu au obligaţia să obţină un loc la masa discuţiilor de la Paris convocate de urgenţă de Emmanuel Macron
”Preşedintele interimar Ilie Bolojan şi ministrul de Externe, Emil Hurezeanu au obligaţia să obţină un loc la masa discuţiilor de la Paris convocate de urgenţă de Emmanuel Macron. Faptul că România nu e din nou pe lista scurtă a invitaţilor e un semnal foarte prost pentru noi şi e rezultatul unei politici externe ineficiente”, a scris Nicuşor Dan pe Facebook.
În opinia sa, este important şi încurajator faptul că Europa se mobilizează cu scopul de a susţine Ucraina într-o manieră care să ducă la o pace dreaptă.