WORLD

Magnații tech apropiați de Trump pun sub semnul întrebării alegerile din România. Ce mesaje rostogolesc Elon Musk și David Sacks

Magnații tech apropiați de Trump pun sub semnul întrebării alegerile din România. Ce mesaje rostogolesc Elon Musk și David Sacks
sursa foto: ctvnews.ca

Magnații tech apropiați de Trump pun sub semnul întrebării alegerile din România. Critici în tandem ale lui Elon Musk și David Sacks

În mare parte a Europei, reacția la alegerile prezidențiale românești de duminică a fost de ușurare. Câștigătorul, Nicușor Dan, este un centrist care susține Ucraina, iar victoria sa a închis ușa pentru ceea ce autoritățile române numesc o tentativă de lovitură de stat susținută de Rusia.

Magnații tech apropiați de Trump pun sub semnul întrebării alegerile din România. Sacks a descris rezultatul ca fiind „imposibil”

Însă pentru o mână de magnați tehnologici de extremă dreapta, victoria lui Dan asupra lui George Simion, liderul în vârstă de 38 de ani al partidului de extremă dreapta Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), a fost cu totul altceva.

Doi dintre ei, Elon Musk și David Sacks, ambii consilieri ai lui Trump, și-au exprimat nemulțumirea față de starea democrației din România.

Sacks, un investitor bogat, a denunțat rezultatul, luni, într-o postare pe X ca fiind „statistic improbabil, dacă nu chiar imposibil”.

Declarația a echivalat cu o acuzație de fraudă, deși Sacks nu a furnizat nicio dovadă și a criticat autoritățile române pentru descalificarea unui important candidat prorus, Călin Georgescu.

Simion, candidatul care a pierdut alegerile, își recunoscuse deja înfrângerea când Sacks a postat mesajul. Sacks, care a fost numit „țar” pentru inteligența artificială și criptomonede de către Trump îndecembrie, a făcut comentariile pe contul său personal de X, unde are 1,3 milioane de urmăritori, nu pe contul său guvernamental.

Intervenția lui Musk

Musk a intervenit separat. Pe X, el a amplificat o acuzație formulată de șeful aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, care a afirmat că guvernul francez i-a cerut să interzică vocile conservatoare din România de pe Telegram înainte de alegeri.

Durov, care are dublă cetățenie franceză și din Emiratele Arabe Unite, a declarat că a refuzat. Ministerul francez de Externe a negat că ar fi făcut vreodată o astfel de solicitare.

Acuzațiile nefondate ale lui Pavel Durov, rostogolite de Elon Musk Durov, născut în Rusia, este implicat într-o luptă juridică în Franța.

Anul trecut, procurorii francezi l-au acuzat de facilitarea diverselor forme de criminalitate pe Telegram. Durov s-a întors acasă, în Dubai, în martie, dar a declarat că s-a întâlnit cu autoritățile franceze în primăvara aceasta, la Paris.

„Uau”, a scris Musk, distribuind acuzația lui Durov celor 219 milioane de urmăritori ai săi. Răspunzând la o altă postare a lui Durov în care se spunea că democrația românească este în pericol, Musk a scris: „Hear, hear!”(n.r. o expresie în limba engleză care reprezintă aprobarea față de o afirmație).

Atitudine neobișnuită

Casa Albă nu a răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la declarațiile lui Musk și Sacks, două dintre cele mai importante figuri din domeniul tehnologiei din administrația Trump. Nici Musk, nici Sacks nu au răspuns solicitărilor de comentarii trimise prin e-mail, notează NBC News.

Mesaje de susținere din partea Ambasadei SUA Ambasada SUA în România a anunțat duminică că a trimis mai multe echipe pentru a observa votul.

Este neobișnuit în istoria recentă ca consilierii Casei Albe să comenteze individual pe teme de politică externă, cu excepția cazului în care funcția lor este specifică securității naționale, dar Musk, în special, s-a abătut mult de la practica anterioară.

El a promovat mișcări politice, politici și administrații de dreapta în cel puțin 18 țări, în special în Europa, potrivit unui raport NBC News.

Poziția față de războiul din Ucraina

Atât Musk, cât și Sacks și-au exprimat sprijinul pentru poziția Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei.

În 2022, Musk a sugerat ca Ucraina să cedeze teritoriu Rusiei, iar anul acesta l-a numit pe senatorul Mark Kelly, democrat din Arizona, „trădător” pentru că și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina. Sacks a criticat în repetate rânduri decizia SUA de a sprijini Ucraina și a spus că Rusia „nu este dușmanul nostru”.

Cei doi sunt, de asemenea, prieteni și asociați de afaceri de lungă durată, încă din perioada în care au fost directori executivi la PayPal, acum două decenii.

 

malina@mediaflux.ro Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele