La trei luni de la numirea sa de către cei 32 de membri ai alianței, Mark Rutte a preluat șefia NATO de la Jens Stoltenberg. Fostul prim-ministru olandez a promis să continue sprijinul pentru Ucraina și nu pare îngrijorat în eventualitatea în care Donald Trump revine la Casa Albă.
Mark Rutte îi succedă norvegianului Jens Stoltenberg, rămas timp de zece ani la conducerea Alianţei Nord-Atlantice. Acest transfer de putere a avut loc la sediul NATO la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului, instanţa politică a NATO, din care fac parte ambasadorii statelor membre.
Rutte a dat asigurări Ucrainei de susţinerea Alianţei Nord-Atlantice și promite că nu va ceda amenințării lui Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin „trebuie să realizeze” că NATO „nu va ceda” în susţinerea sa pentru Ucraina, a subliniat marţi Mark Rutte
„Trebuie să ne concentrăm pe efortul de război. Cu cât mai mult vom ajuta Ucraina, cu atât mai repede se va termina războiul”, a afirmat el la scurt timp după preluarea noii sale funcţii.
De asemenea, el a promis să se asigure că NATO va fi gata de luptă în faţa ameninţării ruse. Iar pentru aceasta, a avertizat el, va trebui să se cheltuiască mai mult pentru apărare.
„Nu există o alternativă gratuită dacă vrem să fim la înălţimea ameninţărilor care ne aşteaptă”, a declarat el.
Noul șef NATO spune că nu este îngrijorat de rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie în Statele Unite, relatează AFP.
”Nu sunt îngrijorat. Îi cunosc foarte bine pe cei doi candidaţi şi am lucrat timp de patru ani cu Donald Trump”, a declarat fostul premier olandez în faţa presei cu puţin înainte să intre oficial în funcțe.
Olandezul s-a întâlnit în mai multe rânduri cu Donald Trump, căruia i-a ţinut piept într-o întâlnire, în 2018, la Washington. El i-a câştigat de asemenea încrederea, recunoscând că avea dreptate să sublinieze cât de necesară este o mai bună împărţire a poverii în NATO între americani şi europeni.
Rutte şi-a detaliat deja cele trei prioităţi ale mandatului de patru ani, şi anume susţinerea Ucrainei, ”prioritatea ceda mai înaltă”, consolidarea ”apărării noastre colective” şi dezvoltarea parteneriatelor internaţionale deja angajate de NATO cu ţări terţe, scrie News.ro.