WORLD

Mașinile pe benzină și motorină ar putea avea viață mai lungă în UE. PPE vrea anularea Green Deal

Mașinile pe benzină și motorină ar putea avea viață mai lungă în UE. PPE vrea anularea Green Deal
SURSĂ FOTO: GDS.RO

Mașinile pe benzină și motorină ar putea avea viață mai lungă în UE. Dreapta reconfigurată nu a pierdut timpul şi a tras primul foc de armă asupra pachetului emblematic de legi ecologice al UE, Green Deal, la câteva minute după ce şi-a proclamat victoria, duminică seara, 9 iunie, în alegerile europene.

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca în negocierile din zilele următoare să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie.

Mașinile pe benzină și motorină ar putea avea viață mai lungă în UE. Interdicția a fost ”o greșeală”

În vizor este Interzicerea din 2035 a vânzării de autovehicule cu motoare cu combustie internă – un pilon central al planului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pe şoselele Europei, prevăzut în cadrul „Green Deal”.

Acesta a fost primul lucru menţionat de Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE), grupul de centru-dreapta, care a obţinut cele mai multe locuri în Parlamentul European în urma alegerilor.

Weber a declarat pentru POLITICO că interdicţia a fost o „greşeală”, promiţând că grupul său va discuta despre anularea acesteia în „zilele următoare”.

Situație complet răsturnată față de acum 4 ani

Este o situaţie complet răsturnată faţă de precedentele alegeri europene din 2019, când toţi liderii, cu excepţia extremei drepte, au mizat pe credibilitate ecologică, în timp ce activiştii pentru climă mărşăluiau în stradă. Acum, planurile istorice ale UE de a limita încălzirea globală sunt atacate, după alegeri în care partidele de pe dreapta au crescut, în timp ce Verzii europeni s-au prăbuşit.

Peter Liese, liderul legislativ al PPE în domeniul climei, a declarat pentru POLITICO faptul că rezultatele alegerilor au confirmat viziunea partidului său pentru un „Green Deal” mai puţin restrictiv.

Green Deal este planul istoric al UE de eliminare a poluării cu gaze cu efect de seră până în 2050.

„Va trebui să facem unele ajustări. Interzicerea motoarelor cu combustie – aceasta trebuie să dispară”, a spus el. Un alt domeniu critic va fi agricultura, pe care PPE a promis să o protejeze de o reglementare mai agresivă în domeniul climei.

Război cu partidele de stânga

Anularea interdicţiei privind autovehiculele ar contrazice direct candidatul principal al PPE, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a introdus interdicţia şi a susţinut-o în campania electorală pentru un al doilea mandat de cinci ani în fruntea executivului UE.

De asemenea, orice măsură de eliminare a legii ar declanşa un război total cu partidele de stânga care au susţinut această măsură, menţionează POLITICO.

Un lucru este acum sigur, potrivit lui Liese: „Nu vor mai fi luate decizii fără PPE”.

La rândul său, Alexandr Vondra, un eurodeputat ceh care a lucrat la legislaţia privind clima pentru grupul radical de dreapta Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR), a declarat că politica în domeniul climei va deveni mai „realistă” în următorii cinci ani.

Ce este Green Deal

Von der Leyen va lupta acum pentru un al doilea mandat la conducerea executivului UE, ceea ce va necesita sprijinul Parlamentului European. Pentru a ajunge acolo, von der Leyen va încerca să construiască o coaliţie cu partide de centru-stânga şi cu PPE. Însă, dacă va pierde chiar şi câteva locuri din partea acestor partide, s-ar putea să nu obţină majoritatea de care are nevoie. Asta înseamnă că ea ar putea căuta să se înţeleagă cu Verzii sau cu dreapta dură.

Oricum ar fi, Green Deal promite să fie o piedică majoră. Principalul candidat al Verzilor, Bas Eickhout, a declarat că partidul său nu va susţine nicio revenire asupra legilor existente, inclusiv în ceea ce priveşte interzicerea motoarelor cu combustie.

„Va avea nevoie de un alt partid. Acela am putea fi noi, desigur”, a spus el, adăugând: „Pentru noi, este destul de clar că legile care au fost adoptate trebuie să rămână pe drumul cel bun şi cred că asta este şi ceea ce doresc companiile”, a afirmat ecologistul.

Green Deal este un pachet complex de legi care reglementează emisiile de gaze cu efect de seră din aproape fiecare domeniu al economiei, dar care se referă şi la mulţi alţi poluanţi industriali. Marea majoritate a pachetului a trecut deja prin Parlament, iar Weber a declarat că PPE nu urmăreşte să dizolve acordul în întregime.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Localitățile din România care au fost șterse de pe hartă. Aveau nume bizare și stârneau amuzamentul tuturor. Ce s-a întâmplat cu oamenii care locuiau acolo
Localitățile din România care au fost șterse de pe hartă. Aveau nume bizare și stârneau...
Ce a provocat
Ce a provocat "cea mai mare pană IT din istorie" şi cât va dura repararea...
Zodiac chinezesc pentru duminică, 21 iulie 2024. Vești bune pentru Maimuță
Zodiac chinezesc pentru duminică, 21 iulie 2024. Vești bune pentru Maimuță
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Construcția fenomen din România pe care Ceaușescu a făcut-o cu gândul la invazia rușilor. Spionajul american a fost în alertă tot timpul
Construcția fenomen din România pe care Ceaușescu a făcut-o cu gândul la invazia rușilor. Spionajul...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire...
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa şi SUA vor avea probleme cu Rusia
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape 6.000 de verificări. Cine sunt cei vizaţi de aceste controale?
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape...
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...