S-a votat măsura care afectează alimentele românilor. Proiectul de lege care ar fi impus diminuarea folosirii pesticidelor în UE a fost respins în Parlamentul European. O nouă versiune a textului nu va fi posibilă până la alegerile din iunie 2024.
Liber la pesticide în agricultură după ce eurodeputații au respins un proiect legislativ care ar fi impus diminuarea folosirii pesticidelor în UE. Se propunea reducerea la jumătate până în anul 2030, faţă de perioada 2015-2017, a folosirii produselor fitosanitare chimice în UE şi a riscurilor ce rezultă din acestea.
Partidul Popular European (PPE), manifestând cea mai puternică opoziție față de proiect, a reușit să introducă amendamente care intenționau să submineze semnificativ conținutul textului. În cele din urmă, proiectul a fost respins de eurodeputați, înregistrând 299 de voturi împotrivă, 207 pentru și 121 de abțineri.
În plus, eurodeputații au respins propunerea de a retrimitere textului către comisia de mediu a Parlamentului European, astfel încât proiectul legislativ, care a generat diviziuni și în statele membre, nu mai are nicio perspectivă de viitor.
Raportoarea proiectului, ecologista Sarah Wiener, a caracterizat această situație drept „o zi neagră” pentru mediul înconjurător. Parlamentul European „a respins această lege deformată (de amendamentele PPE), conservatorii punând în pericol sănătatea agricultorilor și biodiversitatea luptând cu orice mijloace împotriva reducerii utilizării pesticidelor”, a declarat eurodeputata germană Jutta Paulus, membră a grupului Verzilor.
Eurodeputații din cadrul grupului PPE au opus o rezistență susținută proiectului, la fel cum au făcut și organizația sindicatelor agricole Copa-Cogeca, precum și unele state membre, preocupate mai mult de randamentele agricole decât de aspectele legate de mediu, în contextul unei opoziții tot mai crescânde față de regulile ecologiste tot mai restrictive.
„E o zi bună pentru agricultori și pentru toți cei care cred că UE ar trebui să evite impunerea unor noi sarcini”, a subliniat eurodeputatul german Peter Liese, membru al grupului PPE, conform Agerpres.
Organizațiile agricole s-au bucurat, de asemenea, de respingerea proiectului.
„În sfârșit! Parlamentul European recunoaște că regulamentul privind pesticidele era prost calibrat, nerealist, nefinanțat, un simplu text ideologic”, a declarat directorul general al Copa-Cogeca.