Studiile au arătat că pesticidele comune din alimente contribuie la o scădere dramatică a numărului de spermatozoizi în rândul bărbaților din întreaga lume. E un semnal de alarmă tras de cercetători care mai atrag atenția asupra impactului acestor substanței în problema fertilității.
Astfel, pericolul vine de la pesticidele folosite în casele, grădinile și gazonul nostru, pulverizate pe alimentele pe care le consumăm.
„Pe parcursul a 50 de ani, concentrația de spermă a scăzut cu aproximativ 50% în întreaga lume. Deși probabil că există mult mai multe cauze care contribuie, studiul nostru demonstrează o asociere puternică între două insecticide comune -organofosfați și N-metilcarbamați – și scăderea concentrației de spermatozoizi”, a declarat autorul principal al studiului, Melissa Perry, decan al Colegiului de Sănătate Publică de la Universitatea George Mason din Fairfax, Virginia, conform CNN.
Unul dintre cei mai frecvent utilizați compuși din lume, organofosfații sunt principalele componente ale gazelor neurotoxice, erbicidelor, pesticidelor și insecticidelor și sunt, de asemenea, utilizați pentru a crea materiale plastice și solvenți.
Acestea sunt utilizate pe scară largă în agricultură pe culturile pe care le consumăm. Le folosim în aplicații structurale în cadrul caselor și clădirilor, în clădirile de apartamente, precum și pentru întreținerea gazonului ornamental. Sunt disponibile pentru a fi cumpărate de consumatori, astfel încât s-a demonstrat că expunerea la organofosfați este relativ răspândită, mai avertizează cercetătorii
N-metilcarbamații sunt asemănători din punct de vedere structural și operațional cu organofosfații, ucigând insectele prin deteriorarea creierului și a sistemului nervos al acestora. Aceștia sunt folosiți la fabricarea insecticidelor care sunt aplicate pe o „varietate de culturi de câmp, de fructe și de legume pentru combaterea gândacilor, a buruienilor, a nematozilor, a gărgărițelor și a altor dăunători similari”, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.
„Există suficiente dovezi pentru a începe cu adevărat să spunem că da, aceste tipuri de compuși pot afecta negativ fertilitatea la bărbați. În cele din urmă, nu cunoașteți impactul asupra fertilității reale până când și dacă nu începeți să încercați să rămâneți însărcinată” a declarat Dr. Alexander Pastuszak, profesor asistent de chirurgie și urologie la Facultatea de Medicină a Universității din Utah din Salt Lake City.
Studiul, publicat miercuri în revista Environmental Health Perspectives, a examinat 25 de studii din întreaga lume privind cele două substanțe chimice și a inclus 20 de studii în meta-analiză. Aceste studii au analizat 42 de niveluri diferite de impact în rândul a 1.774 de bărbați din 21 de populații de studiu diferite.
Bărbații care au fost mai mult expuși la pesticide, cum ar fi cei care lucrează în agricultură, au avut o concentrație de spermatozoizi semnificativ mai mică decât bărbații care au fost cel mai puțin expuși la organofosfați și N-metil carbamați, a constatat studiul.
Concentrația de spermă este o măsură a spermatozoizilor pe mililitru de spermă, în timp ce numărul de spermatozoizi reprezintă milioanele de spermatozoizi din întregul ejaculat. Numărul de spermatozoizi, împreună cu numărul total de spermatozoizi care înoată progresiv în spermă, sunt cele mai importante măsuri ale fertilității viitoare, potrivit experților.
Cu toate acestea, concentrația de spermatozoizi „este o măsură importantă a calității spermei pentru compararea bărbaților între studii, deoarece ajustează variabilitatea volumului de spermă”, a declarat Perry.
Studiile pe animale au făcut lumină asupra modului în care aceste pesticide pot afecta sperma, potrivit studiului. Acestea par să interfereze direct cu hormonii sexuali, să deterioreze celulele din testicule și să modifice neurotransmițătorii din creier care influențează producția de spermă, se arată în studiu.
Nu este vorba doar de pesticide. Cercetătorii explorează rolul obezității, al dietei deficitare, al bolilor cronice și al expunerii la toxine de mediu, cum ar fi poluarea, PFAS și alte toxine potențiale. Unii analizează chiar și radiațiile provenite din utilizarea telefoanelor mobile ca fiind un motiv potențial pentru scăderea precipitată a numărului de spermatozoizi.
Un studiu recent a constatat că bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani care au declarat că își folosesc telefonul de peste 20 de ori pe zi au un risc cu 21% mai mare de a avea un număr scăzut de spermatozoizi. Bărbații aveau, de asemenea, un risc cu 30% mai mare pentru o concentrație scăzută de spermă. Studiul nu a specificat dacă bărbații au sunat sau au trimis mesaje sau dacă și-au folosit telefoanele pentru a le face pe amândouă.
Expunerea la pesticide în alimente este încă o problemă semnificativă: Un grup de susținere a dat recent un F colectiv marilor producători de alimente pentru că nu au reușit să reducă nivelul de pesticide din alimentele pe care le vând, așa cum au promis.
„Aceasta este într-adevăr o problemă de sănătate publică. Putem adopta o abordare individuală, dar este vorba despre o populație care este expusă la pesticide și la alți factori.
Este nevoie de acțiuni pentru a reduce expunerea la insecticide, astfel încât, dacă bărbații vor să fie părinți, vor putea să facă acest lucru fără a fi îngrijorați de reducerile generale ale concentrației de spermă”, a declarat Perry.
Atunci când vine vorba de expunerea la pesticide în alimente, există măsuri pe care consumatorii le pot lua. Alegerea alimentelor organice este o modalitate sigură de a reduce expunerea la pesticide, spun experții. Deși alimentele organice nu sunt mai hrănitoare, majoritatea au puține sau deloc reziduuri de pesticide, potrivit lui Alexis Temkin, toxicolog la Environmental Working Group, o organizație nonprofit de cercetare și apărare care se concentrează pe sănătatea consumatorilor, pe substanțele chimice toxice și pe poluanți.
Sfaturi suplimentare privind spălarea produselor, furnizate de US Food and Drug Administration, includ:
– Spălarea pe mâini cu apă caldă și săpun timp de 20 de secunde înainte și după ce ați pregătit produsele proaspete.
– Clătirea produselor înainte de decojire, astfel încât murdăria și bacteriile să nu fie transferate de pe cuțit pe fructe sau legume.
– Utilizarea unei perii curate pentru legume pentru a freca produsele ferme, cum ar fi merele și pepenii.
– Uscarea produselor cu o cârpă curată sau cu un prosop de hârtie pentru a reduce și mai mult bacteriile care pot fi prezente.