NEWS

Milioane de euro de la UE pentru daunele cauzate de seceta din 2022

Milioane de euro de la UE pentru daunele cauzate de seceta din 2022
Sursa foto: Adevarul.ro
România ar putea să primească milioane de euro de la UE pentru daunele cauzate de seceta din 2022, conform unei propuneri a Comisiei Europeane.
Milioane de euro de la UE, sprijin financiar, din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a oferi asistență României în urma daunelor cauzate de seceta severă în vara anului 2022.
Este vorba de un ajutor de 33,9 milioane euro care pot acoperi o parte din costurile operațiunilor de urgență și de redresare, precum repararea infrastructurii deteriorate, protecții pentru populație, asigurarea infrastructurii de prevenție și protejarea patrimoniului cultural, precum și operațiunile de curățare, conform adevarul.ro.
Operațiunile de urgență și de redresare pot fi finanțate retroactiv de FSUE, începând din prima zi a dezastrului, precizează Executivul comunitar.
„În fiecare an, ne confruntăm cu impactul devastator al schimbărilor climatice și al unor dezastre naturale cu o frecvență și o amploare din ce în ce mai mari. Cu toate că prevenția, adaptarea la schimbările climatice și atenuarea efectelor acestora, inclusiv cu sprijinul politicii de coeziune, rămân esențiale, asistența FSUE este indispensabilă în urma dezastrelor naturale majore. Această solidaritate este în ADN-ul UE și nu se oprește la frontierele sale. Astăzi, Comisia a propus un sprijin din FSUE pentru România, care a suferit daune majore vara trecută.”, a transmis comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, conform sursei citate.
Propunerea Comisiei necesită aprobarea autorității bugetare, iar Comisia nu se poate antepronunța cu privire la avizul acesteia.
După aprobarea propunerii de mobilizare de către autoritatea bugetară, Comisia va proceda la elaborarea deciziei de punere în aplicare a Comisiei privind acordarea asistenței FSUE. Odată adoptată decizia, ajutorul financiar poate fi plătit într-o singură tranșă.
FSUE este unul dintre principalele instrumente ale UE pentru redresare în urma dezastrelor și reprezintă o expresie concretă a solidarității UE. El sprijină statele membre și țările candidate prin oferirea unei contribuții financiare în urma producerii unor dezastre naturale grave.
FSUE a fost creat după inundațiile grave care au avut loc în Europa Centrală în vara anului 2002, în principal pentru a sprijini operațiunile de urgență și de redresare ale țărilor eligibile în urma producerii unor dezastre naturale.