NEWS

Ministrul Muncii pregătește o nouă lege pentru milioane de români! Simona Bucura Oprescu continuă proiectul lui Marius Budăi

Ministrul Muncii pregătește o nouă lege pentru milioane de români Simona Bucura Oprescu continuă proiectul lui Marius Budăi
sursa foto: Facebook Simona Bucura Oprescu

Simona Bucura Oprescu, noul ministru al Muncii după demisia lui Marius Budăi, continuă în aceste zile pregătirile pentru noua lege a salarizării unitare ce ar fi trebuit să fie deja gata încă din luna iulie.

Aceasta ar trebui să ofere salarii potrivite pentru toți angajații din sistemul bugetar, indiferent că este vorba de educație, sănătate sau asistență socială. Totuși, ea se lasă așteptată.

Ministrul Muncii pregătește o nouă lege pentru milioane de români! Simona Bucura Oprescu continuă proiectul lui Marius Budăi

Între timp, ministrul Muncii continuă discuțiile cu sindicaliștii privind acest subiect deosebit de important la nivel național.

„Le mulțumesc partenerilor din domeniul sănătății și asistenței sociale pentru dezbaterile aplicate și deschise privind legea salarizării. Continuăm dialogul social pentru o #lege echitabilă, sustenabilă și cât mai apropiată nevoilor fiecărei familii ocupaționale. Doar printr-un #dialog permanent și aplicat putem găsi cele mai bune soluții pentru a elimina discrepanțele de #salarizare și să definim o serie de principii cât mai corecte ale legii care să asigure aplicarea eficientă și pe termen lung”, a explicat Simona Bucura Oprescu într-o postare pe Facebook.

Mai mult, anunțul vine după ce zilele trecute a avut o altă întrevedere cu alți parteneri sociali din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale unde a discutat tot noua lege a salarizării.

„Am avut astăzi o nouă întâlnire cu partenerii sociali pentru a discuta reforma din domeniul salarizării. Continuăm astfel #dialogul – de această dată cu domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale – pentru o #lege a salarizării cât mai echitabilă. Consultarea în manieră tripartită (Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, sindicate, ministerele de linie) este foarte importantă, deoarece doar împreună putem găsi cea mai bună variantă de diminuare a inechităților și de asigurare a sustenabilității cheltuielilor. Îmi doresc ca în urma unui dialog constant cu partenerii #sociali să rezulte o lege a salarizării care să contribuie în mod real la creșterea calității vieții cetățenilor români”, a explicat oficialul din Guvernul Ciolacu.

Ce se întâmplă cu noua lege a salarizării

Noua lege a salarizării încă nu este gata, deși oficialii le-au promis profesorilor că draftul va fi finalizat până la data de 12 iulie.

Astfel, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a transmis pentru Edupedu.ro că draftul de lege se află în analiză. Pe 12 iulie, Marius Budăi, ministru al Muncii la acea vreme, spunea că variantele de grile cu salariile profesorilor din noua lege a salarizării vor fi gata până pe 15 iulie.

Cristian Vasilcoiu nu a precizat ce presupune proiectul pentru profesori: „Nu vă pot spune acest lucru, pentru că nu vrem că creăm așteptări, nu vrem să bulversăm oamenii, să-i inducem în eroare. Atunci când vom avea o decizie politică pe o variantă finală, o vom face public”. Întrebat când va fi public proiectul, acesta a spus că „nu vă pot spune un termen, că nu depinde de noi.”

Acesta a menționat că cifrele exacte vor fi date publicului „când va exista o decizie luată în acord cu Comisia Europeană, Ministerul de Finanțe și coaliția de guvernare.” Guvernul Ciucă și Guvernul Ciolacu le-au promis profesorilor public, în mai multe rânduri, că la data de 15 iulie grilele de salarizare vor fi gata, la fel și legea salarizării.

Pe 22 iunie, Ligia Deca declara că „se va merge pe trei scenarii de grile, una dintre aceste grile fiind cea lucrată deja la Ministerul Educației, împreună cu federațiile sindicale, la sfârșitul anului trecut, începutul acestui an.”

Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. De asemenea, ordonanța prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.

claudiu.popa@mediaflux.ro - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele