NEWS

Mircea Geoană a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara

Mircea Geoană a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara
sursa foto: INQUAM PHOTOS/Virgil Simonescu

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, sâmbătă, cu prilejul primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara că viitorul nu mai are răbdare cu România.

Modelul prezidențial ”pas cu pas” este depășit

”Asistăm la nașterea unei noi lumi – geopolitic, tehnologic, societal. Trăim o eră revoluționară, fără îndoială cea mai transformatoare și complexă din istorie”, a afirmat Mircea Geoană

El a subliniat că dacă ne propunem o mai mare prosperitate colectivă și demnitate și libertate individuală, nu avem altă soluție decât o abordare radicală a schimbării.

„Asistăm la nașterea unei noi lumi – geopolitic, tehnologic, societal. Trăim o eră revoluționară, fără îndoială cea mai transformatoare și complexă din istorie”, spune Geoană.

Conform declarațiilor sale, misiunea viitorului președinte al României va fi aceea de a insufla clasei politice „un sens de misiune” care diferă de actuala logică „pas cu pas” inadaptată vremurilor.

România are la dispoziție trei tipuri de viitor

”În lupta între trecut și viitor, trebuie să alegem hotărât viitorul. Dar care viitor?

Pentru că România are la dispoziție trei tipuri de viitor.

Cel mai la îndemână este viitorul imediat. E viitorul pe care românii îl trăiesc zi de zi, un viitor al resemnării, format din sărăcie, criză economică, tarife mari la energie, datorii, prețuri, taxe în creștere, frică de război. E viitorul fără spitale, viitorul cu școala în declin și cu bătrâni uitați la periferia societății.

Acest viitor e, de fapt, un prezent în derulare, și presupune păstrarea configurației de putere de azi. E clădit pe teamă de schimbare, pe frici induse, pe capacitatea de a uită a populației. Acest viitor imediat e drama pe care o trăiește națiunea română de trei decenii.

Unde duce el? Spre disfuncția statului, spre întârziere, spre pierderea oportunităților economice și istorice, spre ratarea relevanței politice a României. Viitorul imediat duce și către depopularea țării și distrugerea ascensorului social, către pierderea accentuată a forței de muncă și a inteligenței tinere.

Unde sunt societatea și economia incluzivă? Nu sunt, și nu vor putea fi, nu e loc pentru ele în viitorul imediat. În schimb, e loc pentru prăbușirea materială și morală a națiunii.

Există, apoi, un viitor îndepărtat, construit din amăgiri, iluzii, promisiuni și credulitate. Acesta e un viitor imaginar și intangibil, proiectat de clasa politică. Odată la patru sau cinci ani, de 34 de ani, politicienii livrează poporului acest viitor îndepărtat, ficțional, mieros și nerușinat, care nu e decât un cerc de vorbe unde națiunea se învârte în jurul promisiunilor goale”.

Viitorul îndepărtat își face apariția doar la alegeri

”Viitorul îndepărtat își face apariția doar la alegeri. În esență, el reprezintă o infracțiune. Populației i se fură timpul, câte patru, cinci sau zece ani odată. Dacă umblăm în magazia unde a fost depusă prada, găsim toți cei 34 de ani. Sunt acolo toate promisiunile din care politicienii și-au confecționat, absolut gratuit, cele trei decenii de stat la putere.

Acest viitor mincinos generează boli cronice care pot doborî un popor: dezamăgire, depresie, apatie, oboseală civică, abandon. Națiunea își pierde nu doar busola democratică, ci și energia de a o căuta. Dispar conștiința luptei și nevoia de a opune rezistență. Viitorul îndepărtat e un mormânt de vorbe în care clasa politică își îngroapă electoratul.

Singurul viitor benefic pentru România e saltul. Pasul disruptiv, detenta, avântul, săritura, explozia, decolarea. Un salt istoric de anihilare a stagnării și construcție concretă, de dezvoltare economică, socială, culturală și morală. Viitorul disruptiv e singură formulă de repornire națională. El oferă o recuperare programatică a întârzierii prin reformă, planificare, meritocrație, emulație, bani și administrarea banilor, dezvoltare și energie morală”.

Trebuiesc schimbate clișeele politice

”România are nevoie să-și schimbe clișeele politice, să se lepede de moliciunea liderilor confecționați din combinații și mediocritate, să se smulgă din pasivitate și obediență, să transforme așteptarea zadarnică în acțiune inteligentă, coordonată, promptă și valoroasă. Are nevoie să-și redescopere instinctele de națiune, de stat și de putere europeană. Are nevoie de voință politică, de claritate, de viziune și de putere intelectuală. Are nevoie de bani, de lideri capabili să-i aducă, de companii capabile să-i producă.

Saltul istoric e ultima resursă politică a României. Fără acest efort putem recădea și rămâne definitiv în irelevanță. Dacă nu reușim să proiectăm un orizont de dezvoltare imediat, o realitate economică în creștere masivă, sincronizată cu oportunitățile internaționale, ratăm un moment rar și irepetabil. Dacă nu reușim să distrugem toate frânele politice, birocratice și psihologice care asfixiază inteligența, cultura și creativitatea românească ne retezăm definitiv șansa de a fi ceea ce merităm să fim.

România se poate și trebuie să se angajeze imediat într-o cursă a competenței și a nerăbdării, într-un sprint politic curajos care să organizeze prioritățile după criterii naționale, nu după interese de partid. Dezvoltarea sustenabilă înseamnă maraton, înseamnă planificare, anduranță și consecvență, dar impulsul, startul, explozia de început sunt cele care impun direcția și ritmul. România nu mai are timp de irosit. Nu mai are nevoie de băltire, de combinații politice care își conservă privilegiile, de o stabilitate care înseamnă, de fapt, stagnare, de lideri slabi, cu școala în pioneze, incapabili să înțeleagă, să vină cu soluții, să organizeze gândirea strategică, să producă idei”.

Educația școlară este primordială

”Poate cea mai mare pierdere a națiunii române în ultimile trei decenii a fost distanțarea continuă de școală. Educația școlară elementară, gimnazială și preuniversitară s-a degradat atât de tare, încât România a ajuns în coadă clasamentelor europene la testele PISA. Politici confuze și contradictorii, interese de grup și mimarea reformei, au transformat școala într-o rudă săracă a succesului nemeritat.

Pentru prima dată în istoria recentă, România a fost clasată pe primul loc la încă un indicator negativ în Uniunea Europeană: rata tinerilor NEET. Astfel 20% dintre tinerii cu vârsta între 15 și 29 de ani nu erau, în anul 2022, nici la școală sau facultate, nici la muncă sau în vreo formă de formare. Datele apar în cel mai recent raport Eurofound.

România continuă să aibă și un număr scăzut de tineri care finalizează studiile superioare (16,1%), comparativ cu media europeană (30,9%). Nivelul de la noi este mai aproape de cel al Bosniei Herțegovina”, a conchis Mircea Geoana.

Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Produsul autentic românesc pentru care nemții plătesc oricât. Se vinde ca pâinea caldă și profitul a ajuns și la 1 milion de euro. „Un singur retailer german a comandat 100 de TIR-uri”
Produsul autentic românesc pentru care nemții plătesc oricât. Se vinde ca pâinea caldă și profitul...
Ce a provocat
Ce a provocat "cea mai mare pană IT din istorie" şi cât va dura repararea...
Planta care îți poate aduce profit 1000 de euro pe hectar fără prea mare bătaie de cap. Este considerată cultura regină. Se însămânțează în septembrie și mulți fermieri au dat lovitura cu ea
Planta care îți poate aduce profit 1000 de euro pe hectar fără prea mare bătaie...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Locul din Europa în care se vorbește limba română la fel ca pe teritoriul țării noastre. Este limbă oficială și localnicii o folosesc în fiecare zi
Locul din Europa în care se vorbește limba română la fel ca pe teritoriul țării...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
BREAKING! Celebru influencer din România, găsit mort în casă. Paznicii au dat alerta
BREAKING! Celebru influencer din România, găsit mort în casă. Paznicii au dat alerta
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Aerul condiționat și cea mai enervantă problemă. Poate fi rezolvată foarte simplu
Aerul condiționat și cea mai enervantă problemă. Poate fi rezolvată foarte simplu
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa şi SUA vor avea probleme cu Rusia
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape 6.000 de verificări. Cine sunt cei vizaţi de aceste controale?
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape...
Influencerul Andrei Versace, găsit mort în apartamentul său. Detalii șocante
Influencerul Andrei Versace, găsit mort în apartamentul său. Detalii șocante
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...