Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat recent că România este un stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil, recunoscut și tot mai respectat de toată lumea, însă acesta cere românilor și în special clasei politice să nu mai lase politica să ne dezbine.
Vorbind despre România, secretarul general adjunct al NATO spune că țara noastră este invidiată de multe alte țări.
„Este membră a celei mai dorite și invidiate uniuni de state și face parte din cea mai mare alianță militară a planetei. România e o țară mare și plină de resurse. Și chiar dacă drumul ei spre prosperitate e încă lung, România se află, totuși pe el, alături de partenerii ei din lumea civilizată. Nu toți românii trăiesc, însă, în România.
Unii trăiesc în teritorii pe care războaiele și pacea le-au decupat din corpul țării. Minorități românești istorice trăiesc în Serbia și Ucraina și cară cu ele, de decenii, povara unei grele nefericiri. Republica Moldova e o țară plină de români. Istoria a mutat-o cu totul din matca ei, i-a falsificat certificatul de naștere și de identitate, iar astăzi e un stat independent care își poate decide singur soarta. Chiar dacă unii încă încearcă sa perpetueze minciuna sovietică că românii ș moldovenii nu ar fi o unică parte a aceleiași națiuni”, a explicat Mircea Geoană în timpul unei dezbateri care a avut loc marți, 24 ianuarie, într-o zi de o deosebită importanță pentru țara noastră, fiind celebrată Unirea Principatelor.
Mircea Geoană a mai explicat că sunt destui români care au făcut performanță în Occident, în condiții pe care România nu le-ar fi putut oferi.
„Aproape cinci milioane de români trăiesc azi în afara României. Un sfert din întreaga suflare românească. Dumneavoastră, respectabilii reprezentanți ai Diasporei, cunoașteți bine aceste cifre. Am vorbit cu alte ocazii despre riscul existențial al depopulării României prin declin demografic și emigrare masivă. Este vital sa găsim soluții atât împotriva depopulării, dar mai ales al dezrădăcinării acestora de corpul și inima națiunii române.
Dacă declinul demografic și fluxurile de migrațiune pot fi reversibile, pierderea legăturii emoționale cu Patria, de apartenență la o singură Națiune poate deveni ireversibilă, conducând la înstrăinare, pierderea conștiinței naționale și, treptat, de asimilare. Pentru că nu geografia sau pașaportul definesc adevărata apartenență națională, ci limba, cultura si credința”, a mai spus oficialul român.
Pentru a salva România, acesta spune că trebuie să investim masiv în școli de limbă română, în școli de duminică, în lectorate și catedre de limbă română, prin crearea unei adevărate rețele de cultură și civilizație română, în toate comunitățile românești.
„Prin efortul conjugat al statului, al sectorului privat și al mediului civic, al celui academic și artistic și, mai ales, al bisericilor românești.
Exemplul dat de duhovnicul meu, părintele Ciprian Grădinaru, cu școală româneasca Sfântul Siluan, se regăsește în multe alte colțuri ale Europei și ale Americii de Nord. Ele trebuie încurajate, sprijinite și date ca exemplu al unui efort al întregii națiuni pentru păstrarea vie a inimii și sufletului țării noastre.
Trebuie să deschidem discuția despre umplerea tranșeelor create între cei de acasă și cei de afară și despre cum pot câștiga împreună toți românii. O țară e părăsită, de regulă, de cei care nu mai pot suporta și de cei care sunt prea buni pentru ea. N-o spun depreciativ, ci o spun cu amărăciune. România și-a pierdut forța de muncă pentru că n-a știut și nici n-a putut s-o răsplătească”, a mai spus Mircea Geoană.
Al doilea om în NATO spune că trebuie să renunțăm la dușmănie și să nu mai lăsăm politica să ne dezbine.
„Ca să ne unim iarăși, „în cuget și simțiri”, trebuie să renunțăm la dușmănia dintre noi, la invidie si sa unim in a condamna si a lupta împotriva celor care continua sa sape șanțuri si nu punți intre cei de acasă si cei de afara. Nu geografia sau pașaportul ne definesc, ci identitatea noastră ca aparținători ai unei Singure Națiuni.
Dragii mei, Să nu mai lăsăm politica să ne dezbine. Să nu ne mai vorbim de rău unii pe alții în fața străinilor. Să nu ne mai rușinăm cu ai noștri. Să nu fugim de ei atunci când le e greu și au nevoie de ajutor. Să ne purtăm cu românii noștri cu aceeași generozitate și aceeași frăție pe care le-am arătat refugiaților ucraineni. Căci și românii au fost și încă sunt, mulți dintre ei, un fel de refugiați ai istoriei.
Avem cu toții mult de câștigat dacă reușim să redevenim marea națiune română. Dacă reușim să ne respectăm între noi, să ne mândrim unii cu alții, să ne punem mințile și energia în folosul nostru, să fim fericiți că vorbim și gândim românește. Poate chiar să ne iubim”, a mai explicat acesta.