Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a început să își anunțe, indirect, o posibilă candidatură ca independent la alegerile prezidențiale din 2024. Oficialul va lansa, vineri, 24 noiembrie, la târgul Gaudeamus, cartea manifest “Bătălia pentru Viitorul României”, un adevărat ghid pentru o posibilă candidatură independentă la funcția de președinte al României.
Decizia acestuia a tot fost pregătită în ultimele zile, atunci când secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a anunțat într-o serie de clipuri video inițiativele și planurile sale, invitând românii să ţină aproape, fiindcă ”în curând vor discuta despre un plan sănătos şi ambiţios pentru România şi pentru fiecare dintre noi”.
”Ce-ar fi dacă am avea un ghid care să ne arate cum să aducem rezistenţa şi dârzenia fiecaruia dintre noi laolaltă pentru ţară? Căci viitorul României a intrat acum în criză de timp iar pentru a-l construi aşa cum merităm, avem nevoie de luciditate, de cunoaştere, de competenţă şi de o viziune solidă”, a explicat Mircea Geoană în mesajul de pe Facebook.
”Trăim în România şi în fiecare zi ne izbim de zidul ca la noi la nimeni, oricum nu se poate schimba nimic, la alţii se poate la noi nu. Şi tot lovindu-ne de zidul ăsta de mai bine de 30 de ani, cine ne poate învinovăţi că ne-am pierdut speranţa şi determinarea de a lupta pentru România? Dar indiferent de cât de dură este lovitura, românii au avut şi au mereu puterea de a se ridica şi de a merge înaint. Poate nu întotdeauna doar pentru România dar cu siguranţă pentru ei înşişi şi pentru cei dragi, pentru că românii sunt luptători”, a mai spus Mircea Geoană.
Mai mult, acesta a vorbit despre un ghid privind viitorul României, lucru care coincide cu faptul că în doar câteva zile secretarul general adjunct al NATO va lansa la târgul Gaudeamus cartea “Bătălia pentru Viitorul României – Gândurile unui român la vârful NATO”.
”Ce-ar fi dacă am avea un ghid care să ne arate cum să aducem rezistenţa şi dârzenia fiecaruia dintre noi laolaltă pentru ţară? Căci viitorul României a intrat acum în criză de timp iar pentru a-l construi aşa cum merităm, avem nevoie de luciditate, de cunoaştere, de competenţă şi de o viziune solidă”.
”Dragi români, vă invit să ţineţi aproape, fiindcă în curând vom discuta despre un plan sănătos şi ambiţios pentru România şi pentru fiecare dintre noi”, a explicat Geoană în mesajul video de marți.
Mircea Geoană, va lansa pe 24 noiembrie 2023, la Târgul Gaudeamus, carte intitulată “Bătălia pentru Viitorul României – Gândurile unui român la vârful NATO”. Digi24.ro a răsfoit cartea respectivă ce are forma unui un manifest politic pentru alegerile prezidențiale din 2024, acolo unde secretarul general adjunct al NATO este cotat cu șanse mari în toate sondajele de opinie.
Practic, în rândurile cărții, potrivit sursei citate, Mircea Geoană sugerează că va fi un candidat independent, susținut de o platformă civică înființată de curând și care se numește Proiectul România 2030.
“România se află într-un moment mai periculos decât alte naţiuni, în plin cerc vicios al neputinţelor şi al corupţiei de acasă faţă de diferenţele de nivel economic şi de calitate a serviciilor publice din Occident. Nici un lider politic şi nici un factor de influenţă economică sau culturală nu au ştiut sau nu au putut să scoată România din acest cerc vicios”, spune Mircea Geoană în cartea sa.
Mai mult, această candidatură independentă este susținută și de o comparație cu președintele Cehiei.
“Exemplul recent al preşedintelui Cehiei (un fost comandant al Comitetului Militar al NATO) este concludent. A candidat ca independent, preferabil cu susținere politică, însă cu capacitatea de a propune și, la nevoie, impune o agendă care să transcende interesele înguste de partid. A câştigat susținut, iar nu dependent de partide”, a mai explicat liderul NATO.
În cartea sa, Mircea Geoană vorbește despre un “Proiect Național”.
“Știm cu toţii ce ne dorim: să realizăm o renaștere națională care să conducă la un Salt Istoric de dezvoltare şi de prosperitate care să ne permită să recuperăm în ritm accelerat timpul pierdut la periferia Europei.(…) Şi suntem conştienţi că numai dacă ne vom pune în valoare întregul potenţial naţional vom putea reuşi să schimbăm păgubosul „… păcat că e locuită“ într-o „grădină a Maicii Domnului“ reală, nu doar jinduită. Calea pe care o vom alege depinde de noi. În ce mă priveşte, înţeleg foarte bine că nu este de ajuns să dai semnale de alarmă, dacă acestea rămân doar la nivel de retorică. De aceea, în capitolul final al cărţii mele voi încerca să schiţez direcţiile principale ale acelui Proiect Naţional ce le-ar putea reda românilor demnitatea de a sta la masa codecidenţilor, iar nu în debaraua celor bucuroşi să-şi primească deciziile în plic”, scrie Mircea Geoană.
Acuzații la adresa politicienilor din partidele actuale ale României cu privire la politizarea țării.
“Nivelul politizării a ajuns în România de azi de-a dreptul insuportabil: de la femei de serviciu la şefi de piaţă, de la funcţii tehnice la cele de sinteză, aproape totul este politizat. Toate încercările de stabilizare a funcţiei publice, de perpetuare a unei necesare memorii instituţionale, atâtea câte au fost, au eşuat până acum lamentabil. Dacă nu vrem să ajungem la un colaps al statului, acest lucru trebuie să înceteze. Îmi dau foarte bine seama că depolitizarea e o misiune grea – să sperăm că nu imposibilă – tocmai fiindcă, pe orice faţă ai răsuci problema, ea trebuie dusă la bun sfârşit tot din şi dinspre sfera politicului”, a mai adăugat Geoană.
Mai mult, fostul candidat social-democrat la alegerile prezidențiale din 2009, nu este sigur dacă a pierdut acel scrutin electoral.
“La capătul unei înfrângeri despre care nici azi nu ştiu dacă a fost cinstită şi al trădărilor care i-au urmat, am reuşit să-mi păstrez numele curat şi asta, cred cu tărie, a fost cel mai mare atu al meu, cel care mi-a permis să mă reinventez şi să o iau de la capăt. Fără ranchiune, fără pasiuni inutile, cu ochii îndreptaţi înainte, către acel viitor în care nu am încetat nici astăzi să cred”, a mai arătat acesta în carte.