Autorităţile au fost sesizate prin apel la 112 despre faptul că mai multe persoane care aveau asupra lor arme se îndreptau către Bucureşti pentru desfăşurarea unui protest, apelantul spunând că acestea vor „să facă prăpăd”, se arată în motivarea deciziei pronunţată de Judecătoria Ploieşti în dosarul privind cererea de arestare preventivă a lui Horaţiu Potra.
Mai mult, proprietarul fermei de cai de la Ciolpani și concubina acestuia le-au spus procurorilor că Georgescu, Potra și Sechila s-au întâlnit aici sâmbătă, 7 decembrie, candidatul la alegerile prezidențiale fiind dat de gol. Totuși, Judecătoria Ploiești a explicat de ce nu s-a dispus arestarea preventivă pentru Horațiu Potra și Andrei Florin Lup arătând că „nu există elemente factuale din care să rezulte o tulburare concretă și semnificativă a ordinii publice”.
Potrivit documentului, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au arătat că inculpatul Horaţiu Potra a ţinut legătura prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă cu mai multe persoane pe care le-a instigat să se deplaseze în ziua de 8 decembrie în Capitală pentru a participa la manifestaţii, fiind surprins împreună cu inculpatul Lup Andrei-Florin, în timp ce se deplasau spre municipiul Bucureşti, având asupra lor o armă neletală supusă autorizării, precum şi multe alte arme asimilate (cuţite, topoare, bâte etc.).
În data de 8 decembrie, la ora 01,16, o persoană sesizat autorităţile prin apel la 112 cu privire la deplasarea persoanelor respective către Bucureşti, apelantul afirmând „au înnebunit toţi nu sunt sănătoşi la cap, (…) vor să vină în Bucureşti şi să facă prăpăd”, arată sursa citată.
Dialogul dintre dispecerul 112 şi apelant este redat în documentul menţionat:
DISPECER 112 : 112 ce urgenţă aveţi?
APELANT: Alo?
DISPECER 112 : Vă ascult.
APELANT: Am o situaţie mai aparte, am un verişor, a plecat din Mediaş, este într-un grup, cu nişte foşti din Legiunea Străină, cu peste 20 de bărbaţi, au plecat, au trecut de Ploieşti, au intrat pe DN 1 se îndreaptă spre Bucureşti, au arme de vânătoare la ei, vin în şapte maşini, vă pot da numărul de înmatriculare la fiecare maşină în parte, se îndreaptă spre Bucureşti, au înnebunit toţi, nu sunt sănătoşi la cap, am vorbit cu băiatul ăsta, nu vrea să înţeleagă, vor să vină în Bucureşti şi să facă prăpăd. Poftim?
DISPECER 112 : Pentru ce anume vor să vină la Bucureşti?
APELANT : Vin înarmaţi la Bucureşti, vor să facă prăpăd cu alegerile, le-a luat minţile ( n. l. neinteligibil ) nu ştiu ce se întâmplă domnle. Sunt, sunt pregătiţi, sunt înarmaţi, am văzut filmare live cu ei, vă dau numere de înmatriculare, prima maşină din coloană, verificaţi pe camere că nu vă mint. (…)
APELANT : Sunt peste douăzeci cu arme la ei, nu vorbesc prostii, au armament la ei, unii dintre ei au fost în Legiunea Stăină, le-a băgat în cap să vină aicea să facă prăpăd, au luat copiii ăştia după ei, nu se poate şi au trecut pe DN, vin spre Bucureşti, am vrut să intervin da mai bine nu mă mai bag că am belele eu după aceea, eu nu vreau să mai am belele.
DISPECER 112 : Dumneavostră ( n.l. inteligibil )
APELANT : Sănătate să doresc, nu vreau să mai am belele asta e tot ce vă spun, nu pot să mai spun, mi-e frică, mi-e frică pentru familie (…).
Protestul urma să aibă loc la Catedrala Mântuirii Neamului, pe fondul nemulţumirii generate de decizia CCR privind anularea alegerilor prezidenţiale, se mai arată în document.
Decizia pronunţată de Judecătoria Ploieşti a fost contestată atât de inculpaţi, cât şi de procurori.
Judecătorul de drepturi și libertăți care a refuzat arestarea preventivă a lui Horațiu Potra și a lui Andrei Florin Lup argumentează, în motivarea deciziei, că în această cauză “nu există elemente factuale din care să rezulte o tulburare concretă și semnificativă a ordinii publice”.
“Din actele aflate la dosarul cauzei, reiese faptul că presupusa faptă comisă nu prezintă elemente care să conducă la concluzia existenței unui pericol social pentru care să se impună luarea măsurii arestării preventive și nu a produs în concret urmări grave”, scrie judecătorul.
“Din cuprinsul referatului cu propunere de arestare preventivă rezultă că aceste aspecte au fost prezentate în scopul evidențierii pericolului social pe care l-ar putea reprezenta inculpatul Potra Horațiu, fără a fi dovedit caracterul ilicit al acestor activități și nici folosirea resurselor pe care se presupune că inculpatul le deține în scopul săvârșirii unor infracțiuni mai grave care să justifice luarea măsurii arestării preventive față de acesta”, se arată în continuarea motivării.
De asemenea, analizând transcrierea conversațiilor whatsapp, astfel cum sunt redate în referatul cu propunere de arestare, judecătorul “constată că singura persoana care a participat la conversația din grupul Whatsapp RALF și despre care s-a stabilit că se deplasa către București, eventual cu scopul participării la o manifestare publică, este Potra Alexandru, ceilalți participanți la această conversație folosind pseudonime care au făcut imposiiblă stabilirea identității lor”.
“Așadar, constată că în cauză nu au fost identificate și audiate persoanele cu care inculpații s-ar fi deplasat înspre mun. București și care ar fi urmat să fie înarmate în scopul manifestării violente la o adunare publică”, subliniază acesta.
“Punând în balanţă, pe de o parte, gravitatea faptei imputate, care este de nivel redus, iar nu de nivelul unei gravităţi deosebite, astfel cum s-a alegat în cuprinsul propunerii formulate, cu, pe de altă parte, situaţia inculpaților și circumstanțele personale ale fiecăruia dintre aceștia, judecătorul apreciază că prima nu cântăreşte suficient cât să permită luarea celei mai drastice dintre măsurile preventive chiar şi în situaţia unor fapte de o gravitate abstractă şi concretă medie, ceea ce ar duce la lipsirea de semnificaţie a caracterului excepţional al acestei măsuri preventive”, argumentează judecătorul.
De asemenea, judecătorul apreciază că fapta imputată este de o gravitate medie, raportat la circumstanțele reale și personale în care a fost săvârșită, iar “faptul că prezumtiva activitate ilicită a fost amplu dezbătută în presă și prin intermediul rețelelor de socializare, în contextul social și politic actual, nu poate constitui temei pentru dispunerea arestării preventive”.
Mohamed Jbara, proprietarul fermei de cai de la Ciolpani, și concubina acestuia le-au spus procurorilor că Horațiu Potra, Călin Georgescu și Eugen Sechila s-au întâlnit aici sâmbătă, 7 decembrie. Georgescu ar fi venit împreună cu o gardă de corp și un șofer, iar Potra și Sechila cu altă mașină, se arată în motivarea instanței care l-a plasat sub control judiciar pe Horațiu Potra, obținută de G4Media.
Mohamed Jbara a fost audiat în calitate de martor. Acesta a povestit că l-a cunoscut pe Georgescu în urmă cu câteva luni, prin intermediul regizorului Andrei Chiriac, pentru că dorea să învețe să călărească. Georgescu ar fi mers la fermă de 5-6 ori în această perioadă, penultima dată în 1 decembrie, ziua alegerilor parlamentare.
„Îmi amintesc că am făcut fasole cu pui și era și ziua votului pentru alegerile parlamentare. Acesta a venit în jurul prânzului însoțit de bodyguardul și șoferul său cu un autoturism marca Renault Talisman. Am recunoscut persoanele care îl însoțeau într-o fotografie postată pe G4media.ro pe data 08.12.2024, însă nu se precizează numele acestor persoane în articolul care însoțește fotografia. Aceștia au stat cel mult o oră, timp în care eu nu am discutat cu ei și nu cunosc despre ce au vorbit”, le-a spus Mohamed Jbara procurorilor.
Pe 7 decembrie, Georgescu ar fi revenit la fermă.
„Îmi amintesc că era trecut de ora 11 când au venit și au stat circa o oră. Aceștia au venit cu autoturismul marca Renault Talisman. Îmi amintesc că , după câteva minute, după dl. Georgescu au sosit alte două persoane într-o mașină marca Mercedes de culoare gri șobolan care a rămas la poartă. Toate cele 5 persoane au stat la o masă, timp în care au băut ceai și au stat de vorbă. Cei cinci nu cunosc despre ce au discutat întrucât și-au dorit intimitate. Dintre cei doi care au venit cu autoturismul marca Mercedes recunosc pe numitul Sechila Eugen Ionuț, iar pe cea de-a doua persoană nu am văzut-o îndeaproape și nu o pot recunoaște. Îmi amintesc că avea o glugă pe cap și șapcă”, le-a spus proprietarul fermei procurorilor.
Concubina acestuia, care a fost audiată în calitate de martor, l-a recunoscut și pe Horațiu Potra:
„Știu că dl Georgescu a venit tot cu o mașină marca Renault de culoare închisă, însoțit de 2 persoane. Aceștia au sosit în jurul orelor 11:00, și după circa 5 minute a venit o a doua mașină. Nu știu ce marcă era cealaltă mașină, întrucât, din câte îmi amintesc, era la poartă și nu am văzut-o bine. Au fost în total 5 persoane, iar eu i-am putut vedea de aproape întrucât le-am servit un ceai. Astfel, am putut observa de aproape și pot recunoaște dintre persoanele prezentate pe numitul Sechila Eugen Ionuț și pe Potra Horațiu, care erau împreună cu numitul Georgescu Călin. Arăt că numiții Sechila Eugen Ionuț și Potra Horațiu au venit cealaltă mașină decât cea cu care a venit Călin Georgescu, respectiv cea care era parcată la poartă.”
Totodată, procurorii mai arată că la data de 07.12.2024, după consumarea întâlnirii de la Ciolpani, candidatul independent l-a apelat la ora 12.29 pe Dan Ciprian Grăjdeanu, liderul organizației radical-naționaliste Frăția Ortodoxă, apropiat de-al lui Eugen Ionuț Sechila, căruia i-a menționat că, în cursul zilei următoare va transmite susținătorilor săi un îndemn acțional concret, încheind apelul prin sintagma „VIAȚA SAU ȚARA”.
Horaţiu Potra, consilier local în municipiul Mediaş, cunoscut drept lider al unei grupări de mercenari care a acţionat în Africa, a fost pus sub control judiciar, marţi, în dosarul în care se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, orice operaţiuni cu articole pirotehnice şi instigare publică.
Sub control judiciar a fost pus şi cel de-al doilea inculpat reţinut în acest dosar, Andrei Florin Lup, un tânăr de 22 de ani care se afla la volanul autoturismului Mercedes cu care Potra se îndrepta spre Bucureşti atunci când a fost prins pe raza judeţului Prahova.