Motivul pentru care cea mai profitabilă exploatare minieră din România a intrat pe pierdere este șcădera prețului cuprului la nivel mondial. Acesta, corelat cu costurile cu energia electrică, au făcut ca în acest an Cupru Min Abrud să nu mai facă profit.
Cupru Min Abrud a avut în 2022 un profit net de peste 17 milioane de lei.
Mai mult, activitatea viitoare a exploatării cuprului în Munții Apuseni, unde lucrează peste 500 de oameni, depinde de o investiție pentru supraînălțarea digului de protecție de la barajul de la Valea Șesei. În acest baraj este depozitat sterilul rezultat din activitatea de producție de la uzina din Dealul Piciorului.
Varianta propusă de compania minieră a fost respinsă de Ministerul Mediului. Situația a fost confirmată de ministrul Economiei, Radu Oprea, care urma să meargă în cursul zilei de luni la sediul companiei din Abrud.
Încercăm să găsim soluția ca compania să fie profitablă, să vedem planurile de dezvoltare pe viitor, felul în care se investesc fondurile aflate la dispoziție. Astăzi sunt încă pe pierdere, au avut o pierdere conjuncturală din câte mi-au spus. M-am uitat pe bursă și cred că există posibilitatea de a recupera pierderea în termen scurt.”, a explicat ministrul Economiei.
Radu Oprea a precizat că la Valea Șesei trebuie înălțat digul pentru a se putea permite exploatarea în continuare.
„Cei de la Cupru Min au cerut o excepție, dar Ministerul Mediului a refuzat și s-au cerut investiții. Este o problemă de mediu și cel mai bun răspuns trebuie să vină de la Ministerul Mediului”, a mai spus ministrul Oprea, citat de Adevarul.
Ministrul Economiei a reluat, luni, la Alba Iulia și tema construirii unui combinat de prelucrare a minereului de cupru în România.
Ministrul a precizat că există intenția unei companii din Turcia, care a preluat societatea Moldomin, pentru a realiza investiția, cu ajutorul statului român. Turcii s-au întâlnit atât cu premierul Marcel Ciolacu, cât și cu reprezentanții Cupru Min Abrud, care ar urma să ofere o parte din materia primă necesară.