WORLD

Muzeul din Olanda de unde au fost furate obiecte din tezaurul dacic a fost redeschis publicului

Muzeul din Olanda de unde au fost furate obiecte din tezaurul dacic a fost redeschis publicului

Muzeul din Olanda de unde au fost furate obiecte din tezaurul dacic a fost redeschis publicului. Printre obiectele furate se numără coiful de aur de la Cotofenesti și trei brățări de aur, împrumutate de la Muzeul Național de Istorie a României din București pentru expoziția Dacia – Imperiul de aur și argint.

Piesele nu au fost încă recuperate, trei suspecți fiind deocamdată reținuți, scrie De Telegraaf.

Muzeul din Olanda de unde au fost furate obiecte din tezaurul dacic a fost redeschis. Primii vizitatori

Jaful a provocat furie în România și critici la adresa securității Muzeului Drents, care afirmă că a respectat toate cerințele referitoare la securitate.

Miercuri, trei suspecți au fost arestați în Heerhugowaard în legătură cu furtul. După jaf, muzeul și-a închis porțile pentru ancheta în curs, reparații și pentru construirea noii expoziții.

Un autobuz cu elevi de școală primară fericiți a sosit la muzeu vineri, înainte de ora de deschidere. La fel și elevii din cartier. Comentau între ei despre jaf. „A, da, a fost o spargere aici!”.

Localnicii sunt mâhniți din cauza furtului

Mulți vizitaseră muzeul, pentru a vedea expoziția. Așteaptă și ei rezultatele anchetei.

„Le mergea atât de bine aici…. Asta e rău. Ne plăcea să venim. Frumoase expoziții sunt. Am fost și la expoziția Dacia”. Jaful provoacă neîncredere. „Urmărim îndeaproape evoluțiile”, spune unul dintre ei.

În interior, Paul Klarenbeek de la Muzeul Drents vorbește despre impactul uriaș: „Încă se lucrează în camera afectată. Ușa este închisă. A fost o explozie…”

Poliția olandeză a publicat fotografiile a doi dintre cei trei suspecți de furturile artefactelor dacice. Aceștia sunt Douglas Chesley Wendersteyt și Bernhard Zeeman, iar fotografia femeii suspecte nu este încă publicată, se arată într-un comunicat de presă.

Poliția spune că difuzează informațiile „în speranța de a obține mai multe informații despre unde au fost și cu cine au fost în contact după furtul de artă”. Artefactele nu au fost găsite încă, mai notează publicația olandeză. Poliția caută, între altele, mai multe informații despre un Ford Transit negru.

Ce se știe până acum

Din anchetă a reieșit că (unul dintre) suspecți ar fi condus un Ford Transit negru cu numărul de înmatriculare V-586-KR la scurt timp după spargere. Autoritățile mai spun că au dat de urma suspecților după ce au găsit o geantă care a fost lăsată într-un cartier din Assen.

În ea au fost găsite și haine. Poliția a făcut publice fotografii ale acestei genți și ale hainelor, precum și locația în care a fost găsită geanta.

Aceasta ar putea spune ceva despre deplasările suspectului (unuia dintre suspecți). Poliția a solicitat anterior atenție pentru VW Golf cu numărul de înmatriculare (furat) K-813-BK cu care suspecții au plecat din muzeu. publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

malina@mediaflux.ro Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele