WORLD

NATO este îngrijorată că Rusia ar putea sprijini programele nucleare și de rachete ale Coreei de Nord

NATO este îngrijorată că Rusia ar putea sprijini programele nucleare și de rachete ale Coreei de Nord
Sursa foto: Atlanticcouncil.org

NATO este îngrijorată de sprijinul pe care Rusia l-ar putea oferi programelor nucleare și de rachete ale Coreei de Nord, a declarat marți șeful alianței, în timp ce președintele rus Vladimir Putin și-a început prima călătorie în această țară izolată și înarmată nuclear din ultimii 24 de ani, arată Reuters.

Putin, aflat într-o vizită de stat pentru discuții cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, a promis să aprofundeze legăturile comerciale și de securitate și să sprijine Nordul împotriva SUA, un aliat apropiat al rivalului său acerb, Coreea de Sud.

SUA au acuzat Coreea de Nord că a furnizat „zeci de rachete balistice și peste 11.000 de containere cu muniții către Rusia” pentru a fi folosite în Ucraina, arată Reuters.

NATO este îngrijorată că Rusia ar putea sprijini programele nucleare și de rachete ale Coreei de Nord

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă comune după discuțiile cu secretarul de stat american Antony Blinken, că războiul Rusiei din Ucraina a fost susținut de China, Coreea de Nord și Iran, care au dorit cu toții să vadă eșecul alianței occidentale.

„Suntem, bineînțeles, îngrijorați și de potențialul sprijin pe care Rusia îl oferă Coreei de Nord când vine vorba de susținerea programelor lor de rachete și nucleare”, a declarat Stoltenberg.

El a spus că acest lucru și sprijinul Chinei pentru economia de război a Rusiei arată modul în care provocările de securitate din Europa sunt legate de Asia și a adăugat că la summitul NATO de luna viitoare de la Washington va avea loc o consolidare suplimentară a parteneriatelor alianței cu Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud și Japonia.

Stoltenberg a declarat că trebuie să existe „consecințe” la un moment dat pentru China.

„Nu pot continua să aibă relații comerciale normale cu țări din Europa și, în același timp, să alimenteze cel mai mare război pe care l-am văzut în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, a spus el.

Stoltenberg a declarat că este prea devreme pentru a spune care ar putea fi aceste consecințe, „dar trebuie să fie o problemă pe care trebuie să o abordăm, deoarece a continua așa cum o facem astăzi nu este viabil”.

Luni, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că Washingtonul urmărește „foarte, foarte atent” relația dintre Coreea de Nord și Rusia, deoarece „ar putea exista o anumită reciprocitate… care ar putea afecta securitatea în Peninsula Coreeană”.

Marți, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că aprofundarea cooperării dintre Rusia și Coreea de Nord este „o tendință care ar trebui să fie foarte îngrijorătoare pentru oricine este interesat în menținerea păcii și a stabilității în Peninsula Coreeană”.

Ea a menționat că o declarație a lui Putin și a liderului chinez Xi Jinping de la un summit din luna mai a subliniat că mijloacele politice și diplomatice sunt singura modalitate de a rezolva problema coreeană și a adăugat: „Sperăm că acesta este un mesaj pe care Putin i-l va transmite lui Kim în discuția lor”.

La briefingul cu Stoltenberg, Blinken a declarat că deplasarea lui Putin la Pyongyang a fost un semn al „disperării” acestuia de a consolida relațiile cu țările care pot sprijini războiul său din Ucraina.

El a adăugat că sprijinul Chinei a permis Rusiei să își mențină baza industrială de apărare, furnizând 70% din importurile de mașini-unelte ale Moscovei și 90% din microelectronică.

„Acest lucru trebuie să înceteze”, a spus el.

Săptămâna trecută, secretarul de stat adjunct al SUA, Kurt Campbell, a declarat că Washingtonul este îngrijorat de ceea ce ar putea oferi Rusia Coreei de Nord în schimbul armelor furnizate de Pyongyang.

„Monedă forte? Este vorba de energie? Sunt capacități care le permit să avanseze produsele lor nucleare sau rachetele? Nu știm. Dar suntem îngrijorați de acest lucru și urmărim cu atenție”, a spus el.

Cel mai înalt oficial american pentru controlul armelor, subsecretarul de stat Bonnie Jenkins, a declarat că ea crede că Coreea de Nord dorește să achiziționeze avioane de luptă, rachete sol-aer, vehicule blindate, echipamente sau materiale pentru producția de rachete balistice și alte tehnologii avansate din Rusia.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Cui aparține, de fapt, terenul de sub casă. Milioane de români sunt în această situație. Puțini știu ce au de făcut
Cui aparține, de fapt, terenul de sub casă. Milioane de români sunt în această situație....
Ce a provocat
Ce a provocat "cea mai mare pană IT din istorie" şi cât va dura repararea...
Localitățile din România care au fost șterse de pe hartă. Aveau nume bizare și stârneau amuzamentul tuturor. Ce s-a întâmplat cu oamenii care locuiau acolo
Localitățile din România care au fost șterse de pe hartă. Aveau nume bizare și stârneau...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Zodiac chinezesc pentru duminică, 21 iulie 2024. Vești bune pentru Maimuță
Zodiac chinezesc pentru duminică, 21 iulie 2024. Vești bune pentru Maimuță
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire...
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa şi SUA vor avea probleme cu Rusia
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape 6.000 de verificări. Cine sunt cei vizaţi de aceste controale?
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape...
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...