Câți români își sărbătoresc onomastica de Sfinții Mihail și Gavriil? Este întrebarea care stă pe buzele multor persoane în această perioadă. Află cum să transmiți cele mai sincere urări.
Biserica Ortodoxă prăznuiește în fiecare an pe data de 8 Noiembrie Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Astfel, această sărbătoare este ultima înainte de Postul Crăciunului. Mai mult decât atât, este cu cruce roșie în calendarul ortodox.
Peste 1,5 milioane de români își sărbătoresc onomastica de Sfinții Mihail și Gavriil. Conform Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, vorbim mai exact despre 630.814 de femei și 816.303 de bărbați care poartă numele celor doi Arhangheli.
De asemenea, se pare că cele mai întâlnite prenume la bărbați sunt Mihail – 371.106 și Gabriel – 313.135. Sunt urmate de Mihail, Mihnea, Gabriel, Gavrilă, Gabi etc. În cazul în care vorbim despre femei, atunci avem următoarele prenume: Mihaela – 367.617 și Gabriela 251.588 Mai departe ave, Mihăița, Gabi, Găbița etc. Cu această ocazie, le putem spune urări sincere și din suflet pentru sărbătoriți. Bineînțeles, mai sunt și alte multe derivate, cum ar fi: Michi, Miki, Mișa, Mihalcea, Mihalache, Mihu, Miha, Mișu.
În iconografie, Arhanghelul Mihail este reprezentat purtând o sabie de foc, un semn că el pedepsește păcatul. În cărțile Vechiului Testament este prezent în special unde Dumnezeu pedepsește nedreptatea. Tocmai din acest motiv ar fi un înger al dreptății. În tradiția creștină, Arhanghelul Mihail este conducătorul oștilor îngerești. Sfântul Arhanghel Mihail este cunoscut pentru numele său în ebraică, care înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?”.
Numele Sfântului Gavriil înseamnă „bărbat-Dumnezeu” în ebraică, fiind arhanghelul bunei vestiri. El este reprezentat în iconografie ținând o floare de crin alb, un simbol al bucuriei, dar și al binecuvântării. Arhanghelul Gavriil este cel care aduce veștile bune.
Le-a adus drepților Ioachim și Ana vestea că va naște pe Fecioara Maria. Mai departe, Fecioarei Maria i-a spus că îl va naște pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Așadar, a fost primul care a grăit numele lui Iisus Hristos și a dat nume Sfântului Ioan Botezătorul. Gavriil apare în ambele Testamente, și în cel Vechi și în cel Nou.
Termenul de Arhanghel înseamnă „Cel dintâi dintre îngeri”. Dacă ne întrebăm ce înseamnă, de fapt, înger trebuie să știm că se traduce „vestitor”. Este bine ca de Sfinții Mihail și Gavriil, așa cum se întâmplă de fiecare sărbătoare, să mergem la biserică, să ne rugăm pentru sănătate și pentru alte dorințe pe care le are fiecare dintre noi. Putem spune și Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil sau alte rugăciuni către ei.