WORLD

Neglijență uriasă în Rusia. Vladimir Putin a fost informat cu două săptămâni înainte de atentatul de la Moscova

Neglijență uriasă în Rusia. Vladimir Putin a fost informat cu două săptămâni înainte de atentatul de la Moscova
Sursa foto: Hotnews

Cu mai mult de două săptămâni înainte ca teroriștii să organizeze un atac sângeros în Rusia, guvernul american le-a spus oficialilor de la Moscova că mall-ul Crocus era o țintă potențială.

Identificarea de către SUA a sălii de concerte Crocus ca țintă potențială ridică noi întrebări cu privire la motivul pentru care Rusia nu a luat măsuri mai puternice pentru a proteja locul de desfășurare a concertului, unde bărbați înarmați au ucis peste 140 de persoane și au dat foc clădirii.

Noi informații în atacul terorist din Moscova

O ramură a Statului Islamic a revedicat atacul, cel mai sângeros din ultimii 20 de ani în Rusia. Oficialii americani au declarat public că grupul, cunoscut sub numele de Statul Islamic-Khorasan sau ISIS-K, „poartă singura responsabilitate”, dar președintele rus Vladimir Putin a încercat să arunce vina pe Ucraina.

Atacul a afectat și mai mult imaginea de forță și securitate pe care încearcă să o transmită liderul rus și a expus slăbiciunile fundamentale ale aparatului de securitate al națiunii, care este angrenat de mai bine de doi ani în războiul din Ucraina.

Pe plan intern, agenții lui Putin par mai preocupați de reducerea la tăcere a disidenței politice și a opoziției față de președinte decât de eradicarea comploturilor teroriste, potrivit analiștilor și observatorilor politicii rusești. Însuși liderul rus a respins public avertismentele SUA cu doar trei zile înainte de atacul din 22 martie, numindu-le „șantaj pur și simplu” și încercări de „intimidare și destabilizare a societății noastre”.

Atac armat într-un mall din Moscova
Sursă foto: cedarnews.net

Vladimir Putin a fost informat

Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, a declarat reporterilor de la Moscova că informațiile împărtășite de Statele Unite au fost „generale și nu au permis identificarea pe deplin a celor care au comis crima teribilă”, potrivit agenției de stat Interfax.

Ca răspuns la informațiile americane, Rusia „a luat măsurile adecvate pentru a preveni” un atac. Dar înregistrările video de la locul măcelului arată că atacatorii nu au întâmpinat o rezistență semnificativă. Presa rusă a relatat ulterior că, unitățile specializate ale poliției nu au sosit decât după mai bine de o oră de la începerea împușcăturilor. Apoi au așteptat mai mult de 30 de minute înainte de a intra în clădire.

Deși Washingtonul împărtășește în mod obișnuit informații despre posibile atacuri teroriste cu țări străine, în cadrul unei politici cunoscute sub numele de „obligația de a avertiza”, este neobișnuit să se ofere informații despre ținte specifice unui adversar, au declarat oficiali și experți.

Vladimir Putin
Sursa foto: Arhiva MediaFLUX

Rusia a ignorat avertismentele

Acest lucru dezvăluie modul în care Statele Unite a obținut informațiile, punând potențial în pericol activitățile de supraveghere clandestină sau sursele umane. Dar informațiile dspre atacul asupra sălii de concerte indicau, de asemenea, un potențial pericol pentru americanii din Rusia.

La 7 martie, Ambasada SUA a anunțat public că „monitorizează rapoartele conform cărora extremiștii au planuri iminente de a viza adunări mari în Moscova, inclusiv concerte” și a sfătuit cetățenii americani „să evite adunările mari în următoarele 48 de ore”.

Statele Unite au împărtășit informațiile cu Rusia cu o zi înainte de acest avertisment public, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Narîșkin a declarat că „agențiile de informații americane” au transmis informațiile către FSB, serviciul de securitate de stat al Rusiei.

Reacția SUA după amenințarea nucleară a lui Putin
sursa foto: Arhiva

Schimb de informații cu Iran

În cadrul politicii de avertizare, Statele Unite au detaliat recent, informații despre terorism și cu un alt adversar, Iran. În ianuarie, oficialii americani au avertizat că Statul Islamic plănuia să comită atacuri în această țară.

Oficialii americani au declarat că informațiile au fost suficient de specifice încât ar fi putut ajuta autoritățile iraniene să întrerupă două atentate sinucigașe cu bombă care au ucis cel puțin 95 de persoane în orașul Kerman.

Statul Islamic, care consideră că populația musulmană majoritar șiită din Iran este apostată, a atacat o adunare de mii de persoane în doliu în timp ce comemorau a patra aniversare a morții generalului-maior Qasem Soleimani, ucis de un atac american cu dronă în Irak în 2020.

În ciuda lipsei de securitate eficientă la centrul comercial Crocus, există indicii că guvernul rus, cel puțin inițial, a luat în serios avertismentul Washingtonului – care includea informații despre planurile Statului Islamic de a ataca o sinagogă, potrivit unui oficial american. La o zi după ce Moscova a primit aceste informații, FSB a anunțat că a împiedicat un atac al Statului Islamic asupra unei sinagogi din Moscova.

sursa foto: Antena3

Rusia a ironizat informațiile venite de peste Ocean

Putin a ridiculizat în mod public avertismentele privind terorismul din partea a ceea ce el a considerat a fi „o serie de structuri oficiale occidentale” în timpul unei întâlniri cu înalți oficiali FSB la 19 martie. „Le cunoașteți foarte bine, așa că nu voi intra în detalii în acest moment”, a spus Putin, potrivit unei transcrieri oficiale a Kremlinului.

Putin a subliniat că cea mai importantă sarcină a FSB-ului era în Ucraina, ca parte a ceea ce el a numit în mod eufemistic „operațiunea militară specială a Rusiei”. Putin a asimilat forțele ucrainene cu teroriștii și a sugerat că acestea reprezintă o amenințare directă la adresa Rusiei.

După ce autoritățile ruse au reținut suspecții atacului de la Crocus, Putin și alți lideri de rang înalt au afirmat că Ucraina a angajat agenții și a făcut planuri pentru ca aceștia să fugă în țara vecină. Acuzații pe care oficialii americani și ucraineni le-au respins.

Rusia a acceptat cu recunoștință asistența din partea Statelor Unite în trecut. De două ori în timpul administrației președintelui Donald Trump, Putin le-a mulțumit americanilor pentru că au împărtășit informații care au ajutat la întreruperea atacurilor teroriste din Sankt Petersburg, în 2017 și 2019, potrivit washingtonpost.com.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Horoscop 23 aprilie 2024. Taurii îşi urmează inima, Săgetătorii pornesc spre aventură
Horoscop 23 aprilie 2024. Taurii îşi urmează inima, Săgetătorii pornesc spre aventură
Partidele pro-ruse din Republica Moldova s-au reunit la Moscova pentru a crea o alianţă împotriva Maiei Sandu
Partidele pro-ruse din Republica Moldova s-au reunit la Moscova pentru a crea o alianţă împotriva...
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele de la alte bănci. Cât veţi da înapoi pe lună. CALCUL
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele...
Antreprenorul cunoscut în toată lumea, care şi-a început cariera în unele dintre cele mai prost plătite locuri de muncă: „Niciun loc de muncă nu este sub demnitatea mea. Am curăţat mai multe toalete decât voi toţi la un loc... iar pe unele nu le pot uita”
Antreprenorul cunoscut în toată lumea, care şi-a început cariera în unele dintre cele mai prost...
Vladimir Putin va ATACA România cu rachete! Situaţia ŞOC despre care vorbeşte întreaga Europă, ce va face NATO
Vladimir Putin va ATACA România cu rachete! Situaţia ŞOC despre care vorbeşte întreaga Europă, ce...
S-a vândut o CELEBRĂ CLĂDIRE din România. A fost construită în urmă cu mai mult 80 DE ANI
S-a vândut o CELEBRĂ CLĂDIRE din România. A fost construită în urmă cu mai mult...
Anca Dumitra a făcut anunţul! Pro TV o pierde pe Geanina din Las Fierbinţi
Anca Dumitra a făcut anunţul! Pro TV o pierde pe Geanina din Las Fierbinţi
Lovitura pregătită de Netflix. Povestea este reală
Lovitura pregătită de Netflix. Povestea este reală
„Ucraina nu va fi al doilea Afganistan”, spune Zelenski după aprobarea noului pachet de ajutor
„Ucraina nu va fi al doilea Afganistan”, spune Zelenski după aprobarea noului pachet de ajutor
Final de linie: A dispărut definitiv unul dintre cele mai cunoscute hipermarketuri din România
Final de linie: A dispărut definitiv unul dintre cele mai cunoscute hipermarketuri din România
Românca ce a decis să renunţe la un job sigur  în Germania pentru o idee aproape nebunească de antreprenoriat în ţara natală
Românca ce a decis să renunţe la un job sigur în Germania pentru o idee...
Pericol mortal! Gaz radioactiv, descoperit în mai multe școli din România
Pericol mortal! Gaz radioactiv, descoperit în mai multe școli din România
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care...
Din păcate, s-a confirmat! Milioane de pensionari vor rămâne fără o parte din venituri
Din păcate, s-a confirmat! Milioane de pensionari vor rămâne fără o parte din venituri
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO