NEWS

Nicușor Dan le mulțumește bucureștenilor pe bani mulți, vreo 200.000 de euro, cu sprijinul controversatului om de afaceri Matei Păun. Investigație Newsweek: „Spasibo, Matei Păun!”

Nicușor Dan le mulțumește bucureștenilor pe bani mulți vreo 200.000 de euro cu sprijinul controversatului om de afaceri Matei Păun. Investigație Newsweek Spasibo Matei Păun
sursa foto: Mediaflux.ro

O investigație Newsweek realizată de Stelian Negrea arată cum controversatul om de afaceri Matei Păun, cel care l-a susținut pe actualul primar al Bucureștiului Nicușor Dan încă de la început, a cheltuit vreo 200.000 de euro înainte de startul campaniei electorale pe panouri stradale în care edilul le spunea bucureștenilor „Mulțumesc!”. Se pare că toate panourile cu acest mesaj aparțin unei singure companii, controlată de șeful de campanie al edilului, cu vechi legături rusești.

Nicușor Dan și-a lansat acum câteva săptămâni o puternică campanie publicitară în București. Campania este derulată însă doar pe panourile stradale ale firmei de panotaj Getica OOH0 SRL, arată Newsweek în investigația numită „Spasibo, Matei Păun! Nicușor Dan, publicitate electorală de 200.000 euro de la un afacerist pro-rus”, (nr. Mulțumesc, Matei Păun, în limba rusă).

Panouri stradale cu Nicușor Dan
sursa foto: newsweek.ro

Compania este deținută de o companie dintr-un paradis fiscal ai cărei reprezentanți și beneficiari reali au, de peste 15 ani, legături de afaceri directe cu afaceristul Matei Păun și oamenii săi de încredere, arată publicația. Mai mult, directorii acestei companii l-au mai sponsorizat, în trecut, pe Nicușor Dan. Matei Păun deține o serie de alte companii dintre care una, BAC Financial Advisory SRL, s-a dezvoltat pe piețe controlate de Kremlin și în relații contractuale cu instituții financiare din Rusia.

Acționariatul firmei Getica OOH SRL, pe ale cărei panouri le zâmbește bucureștenilor Nicușor Dan, a fost un mister de la momentul vânzării în 2011 către un consorțiu condus de banca rusească de stat VTB, aflată acum pe lista sancțiunilor occidentale din cauza invaziei din Ucraina. Getica OOH, cu vechea sa denumire News Outdoor România, a fost din 1998 în proprietatea omului de afaceri Elan Schwarzenberg, de la care a fost cumpărată de celebrul magnat de presă Rupert Murdoch, arată sursa citată.

Campanie publicitară outdoor de sute de mii de euro

Conform informațiilor din piața de profil, Getica are circa 2000 pe panouri în toată țara, din care 5-600 sunt în București. Prețul standard pentru o chirie pentru un panou este de circa 300 de euro pe lună. Ceea ce duce valoarea totală a campaniei lui Nicușor Dan de până acum la cel puțin 150.000-180.000 de euro. Conform propriilor declarații, primarul general strânsese din donații, până acum o săptămână, circa 150.000 de euro, afirmând că ținta este de circa 450.000 de euro.

Matei Păun, omul de afaceri care îl susține pe Nicușor Dan
sursa foto: Mediaflux.ro

Conform documentelor de la Registrul Comerțului, unicul acționar al companiei de panotaj Getica OOH SRL este o companie înregistrată în Cipru: Ecurdo Limited. Conform datelor Ministerul Finanțelor Publice, compania a avut în 2022 o cifră de afaceri de 21,6 milioane lei și un profit de 4 milioane lei, cu 40 de angajați. Beneficiarii reali ai Getica OOH sunt Jean Rădulescu, Ion Arin Alexandru și Răduțoiu Iulian Cosmin, iar primii doi sunt doi vechi parteneri de afaceri ai lui Matei Păun, unul dintre cei mai vechi și apropiați colaboratori ai lui Nicușor Dan, care i-a fost alături la alegerile din 2012, 2016 și 2020. Și pe care l-a ales să-i fie manager de campanie electorală și în acest an.

Matei Păun a intermediat achiziția firmei Getica de la ruși, dar spune că nu are vreo legătură

Firma lui Matei Păun a finanțat achiziția firmei de panotaj de la banca rusească de stat VTB și de la vehiculul investițional al omului de afaceri Mikhail Fridman, Alpha Capital Partners. Cu toate acestea, el neagă orice conexiune cu Getica OOH.

“Nu am nici o legătură cu acționariatul/managementul companiei Getica OOH SRL. Am negociat (n.r. în numele candidatului Nicușor Dan) contractul de outdoor (n.r. cu compania Getica OOH SRL), în condiții comerciale normale și la prețul pieței”, susține Matei Păun într-o declarație pentru Newsweek România.

Totuși, el nu a explicat din ce calitate a negociat acest contract pentru candidatul Nicușor Dan la alegerile locale din 2024, însă pe pagina de internet a celei mai importante afaceri a sa, BAC Financial Advisory, se menționează că această companie a “finanțat și structurat achiziția News Outdoor SA (n.r. actuala Getica OOH SRL), una din cele mai mari companii de publicitate Out of Home din România, de la un consorțiu format din VTB și Alpha Capital Partners (Rusia)“.

Păun afirmă că “îi susține și că i-a susținut candidatura lui Nicușor Dan (în 2012, 2016, 2020), conform tuturor prevederilor legale”.

“Nu mi-e rușine să fi crezut în Nicușor atunci când foarte puțini credeau în el.  În plus, de ce să mă desprind de el? Dimpotrivă, a rămas consecvent principiilor sale, lucru care este rar întâlnit pe scena politica românească“, afirmă Păun.

Matei Păun, susținătorul lui Nicușor Dan
sursa foto: newsweek.ro

Compania refuză să dea detalii privind contractul cu Nicușor Dan

Contactați de Newsweek România, oficialii Getica OOH SRL au explicat mecanismul prin care au preluat compania, dar spun că nu pot da detalii din contractul cu Nicușor Dan.

Newsweek România i-a cerut lui Nicușor Dan să pună la dispoziție contractul și facturile încheiate cu firma apropiată de șeful său de campanie electorală pentru a vedea care este valoarea exactă și dacă a fost plătită de candidat sau este o sponsorizare.

“Referitor la campania publicitară contractată de domnul Nicușor Dan cu Getica OOH în 2024, facem precizarea că este o campanie comercială, contractată la prețuri de piață, care se supune unor clauze de confidențialitate, la fel ca orice alt contract al companiei noastre”, au transmis oficialii companiei Getica OOH SRL care nu au dorit să ofere detalii legate de contractul încheiat cu echipa actualului primar al Capitalei pentru sursa citată.

Matei Păun, manager îmn campania lui Nicușor Dan

Matei Păun nu a precizat în ce calitate a negociat contractul de outdoor pentru candidatul Nicușor Dan, însă Newsweek România a aflat că el a fost desemnat din nou, pentru a patra oară, să-i fie manager de campanie electorală.

Surse din USR au confirmat că oameni din conducerea acestei formațiuni politice discută toate problemele legate de interacțiunea cu candidatul independent susținut de Alianța Dreapta Unită (ADU) cu Matei Păun. Matei Păun a avut până acum câțiva ani o prezență constantă pe rețelele de socializare, unde posta în mod constant opinii pro-rusești, însă între timp și-a șters contul de Facebook.

Vizite dese la Moscova

Afaceristul recunoștea că făcea vizite dese la Moscova, punea la îndoială regimul dictatorial instituit de Vladimir Putin. Mai mult, punea sub semnul întrebării revoluția portocalie din Ucraina, în urma căreia Rusia a decis să anexeze ilegal Crimeea.

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Matei Păun a negat că ar fi filorus, în ciuda postărilor din trecut.

“Nu am opinii pro-ruse. Nu sunt filorus. Faptul că am cunoștințe despre piața din Rusia și specificitățile spațiului de business din această țară înseamnă că înțeleg mai bine motivele și consecințele unor decizii, nu că sunt fan. E mai periculos să ignori motivațiile și acțiunile unei țări cu o influență semnificativă decât să le analizezi și să încerci să le explici. Sunt un european convins. Nu faceți decât să alimentați o linie de atac electorală a oponenților lui Nicușor. Lovind în mine. ei încearcă să lovească în el”, susține Păun.

Conform informațiilor de pe propriul site, BAC Financial Advisory SRL, compania pe care Păun o deține cu partenerul său de afaceri, Ion Arin Alexandru, a intermediat trei finanțări de peste 30 milioane de euro pentru producătorul de carne de pui, Aaylex, de la Banca Internațională de Investiții (BII) cu sediul la Moscova și controlată de Federația Rusă. Tot de la această bancă, compania lui a asigurat o finanțare de 15 milioane de euro pentru Romcab Târgu Mureș, alta pentru Banca Transilvania. Unele dintre finanțări sunt extrem de recente, din 2022.

În ciuda acestui lucru, Păun susține în răspunsurile pentru Newsweek România că “BAC Financial Advisory nu a avut niciodată venituri sau contracte în fostul spațiu sovietic”.

„În ani 90, când locuiam la New York, am lucrat pentru primul fond de investiții american care a acoperit fostul spațiu sovietic. De atunci nu am mai avut niciun venit din această zonă”, ne-a declarat Păun.

Șeful de campanie a lui Nicușor Dan susține că nu a adus nici un investitor de calibru și nici nu a atras nici o finanțare din Federația Rusă, Serbia sau Belarus în România.

Reacția PMB

Biroul de presă al Primăriei Municipiului București (PMB) a precizat că nu se ocupă de comunicarea candidatului Nicușor Dan, îndemnându-ne să ne adresăm echipei acestuia de campanie:

“Având în vedere solicitarea dvs., înregistrată la Primăria Municipiului București cu nr. 66568/17.04.2024 și la Direcția de Presă a PMB cu nr. 66754/17.04.2024, vă informăm că Direcția de Presă nu se ocupă de campania electorala a domnului Nicușor Dan, ci doar de activitatea sa de Primar General. Vă rugăm să vă adresați echipei de campanie a candidatului. Direcția de Presă a PMB vă poate răspunde numai la întrebarea nr. 6 (n.r. dintr-un total de 12). Astfel, vă informăm că veți primi răspuns la această întrebare în termenul legal, conform Legii 544/2001”.

Parteneri
Horoscop 27 mai - 2 iunie 2024, cu Mihai Voropchievici: Fecioarele se luptă cu banii, Balanţele renasc şi cer libertate
Horoscop 27 mai - 2 iunie 2024, cu Mihai Voropchievici: Fecioarele se luptă cu banii,...
Orașul care arată superb în poze, dar unii spun că ar fi ”cel mai deprimant loc”. Ce se întâmplă, de fapt, acolo
Orașul care arată superb în poze, dar unii spun că ar fi ”cel mai deprimant...
Ţinteau revenirea la Putere. Generalul (r.) Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a fostului şef operativ al SRI, Florian Coldea: „E sfârşit de epocă. (...) După ce se termină alegerile şi se reface structura, osatura statului, trebuie să o luăm fix de la zero
Ţinteau revenirea la Putere. Generalul (r.) Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a fostului şef operativ al...
Plantele de apartament pe care trebuie să le ferești de soare. Le merge cel mai bine în locuri întunecoase
Plantele de apartament pe care trebuie să le ferești de soare. Le merge cel mai...
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin de restricție împotriva lui: „Am sărbătorit toată ziua”
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin...
Monumentul imens de pe drumul către mare. Se vede de pe Autostrada Soarelui, e unul dintre cele mai mari din România, dar a ajuns în paragină
Monumentul imens de pe drumul către mare. Se vede de pe Autostrada Soarelui, e unul...
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează activitatea. Ce se va întâmpla cu toate creditele clienţilor
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează...
Contra curentului: familia de timişoreni care după ce şi-a vândut compania către un fond de investiţii străin a decis să revină la cârma afacerii cu o istorie de 30 de ani şi să o răscumpere
Contra curentului: familia de timişoreni care după ce şi-a vândut compania către un fond de...
Gabriela Firea, în ipostaze ȘOC! 100% nu o recunoști când dansează provocator
Gabriela Firea, în ipostaze ȘOC! 100% nu o recunoști când dansează provocator
Noua regulă pentru cei care au TELEFOANE MOBILE. A intrat în vigoare pe 29 APRILIE
Noua regulă pentru cei care au TELEFOANE MOBILE. A intrat în vigoare pe 29 APRILIE
Prințul Harry și Meghan Markle. Blestemul lăsat în urma lor
Prințul Harry și Meghan Markle. Blestemul lăsat în urma lor
Român arestat preventiv pentru trădare. Bănuit că vindea secrete militare Rusiei
Român arestat preventiv pentru trădare. Bănuit că vindea secrete militare Rusiei
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de angajaţi sunt concediaţi
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de...
Povestea unei braşovence care a reuşit să construiască de la zero trei afaceri cu rulaje de aproape 100 de miloane de euro
Povestea unei braşovence care a reuşit să construiască de la zero trei afaceri cu rulaje...
Adevărata pizza. De unde vine savoarea preparatului
Adevărata pizza. De unde vine savoarea preparatului
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Decizia momentului pentru toți românii care fac cumpărături de la Kaufland, Lidl, Penny, Profi sau Mega Image
Decizia momentului pentru toți românii care fac cumpărături de la Kaufland, Lidl, Penny, Profi sau...
TE CRUCEȘTI! Cum arătau vedetele înainte de operații. ASTA e adevărata lor față FOTO
TE CRUCEȘTI! Cum arătau vedetele înainte de operații. ASTA e adevărata lor față FOTO