În timp ce mulți dezvoltatori imobiliari din București suferă și nu li se permite să construiască blocuri în zone unde astfel de clădiri s-ar preta cu adevărat, primarul Nicușor Dan și-a dat recent acordul pentru un ansamblu rezidențial cu blocuri de până la 7 etaje, situat pe Bulevardul Ferdinand din Capitală, într-o zonă protejată, cu clădiri vechi de peste un secol, arată publicația Snoop.
Între timp, locuitorii din zonă critică proiectul și sunt revoltați că încalcă regulile de protecție, le afectează lumina din apartamente și sufocă traficul deja aglomerat din zonă, scrie Snoop.
Întrebat de Snoop.ro de ce a dat autorizație de construire pentru blocuri de 7 etaje în zona protejată Ferdinand, primarul general Nicușor Dan susține că nu a avut de ales.
„Suntem obligați să dăm. Conform legii, autorizația trebuie să respecte documentația de urbanism și atât timp cât documentația de urbanism prevede acești indicatori, nu am avut vreun motiv să nu-i dăm. Toată lumea știe acea decizie a Înaltei Curți care spune că primarul nu are voie să conteste în instanță PUZ-uri, orice fel de act emis de Consiliul General al Municipiului București, și am dat o autorizație conform PUZ-ului”, explică primarul Nicușor Dan care a acceptat proiectul respectiv, în timp ce multor altor dezvoltatori din București, care nu construiesc în zone protejate, primesc bețe în roate de la edil și administrație.
Sursa citată spune că deși regulamentul impune restricții pentru păstrarea caracterului arhitectural, Planul Urbanistic Zonal care permite această dezvoltare a fost aprobat în timpul administrației Firea. Ulterior, autorizația de construire a fost emisă de administrația Nicușor Dan, iar primarul susține că nu a avut opțiunea de a o respinge, întrucât documentația urbanistică fusese deja aprobată și legea nu-i permite primarului general să atace hotărârile Consiliului Local.
Reprezentanții Quartier Ferdinand, compania care construiește ansamblul rezidențial, spun că toate avizele au fost primite și toate legile au fost respectate.
Potrivit informațiilor de pe panoul de șantier, Primăria Capitalei a dat autorizația în luna iunie 2022 pentru proiectul imobiliar de 4.370 mp din Bd. Ferdinand 72-74A-76-78, dar lucrările au început abia anul trecut. În prezent se lucrează la fundație și la parcarea subterană.
„Quartier Ferdinand nu doar respectă normele impuse, ci redefinește viitorul locuirii sustenabile!” scrie pe pagina de Facebook a proiectului, pentru că: „energia va fi asigurată exclusiv de pompe de căldură și panouri fotovoltaice, respectând standardul de clădire cu emisii zero (ZEB) obiectivul pe termen lung fiind de neutralitate climatică”.
Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat pe 30 aprilie 2020, în baza unui aviz de urbanism dat pe Primăria Capitalei pe 17 februarie 2020. Acesta prevede construirea unui ansamblu rezidențial, cea mai înaltă clădire având 7 etaje. Clădirea are de fapt două subsoluri, demisol, parter, 4 etaje, iar etajele 5, 6 și 7 sunt retrase.
Terenul și proiectul imobiliar de pe Bd. Ferdinand au fost achiziționate pentru 7,2 milioane de euro de dezvoltatorul imobiliar STC Partners, proiectul fiind gestionat de STC Development Mars, potrivit datelor de pe panoul de șantier din Ferdinand.
Bulevardul Ferdinand este zonă protejată, înălțimea maximă admisă fiind de 16 m. Prin PUZ-ul aprobat, regimul de înălțime a crescut la 29 m. Mai mulți cetățeni vecini cu proiectul imobiliar consideră că blocurile aprobate de Primăria Capitalei încalcă flagrant regulamentul zonei protejate, înălțimea blocurilor fiind aproape dublă față de regulamentul zonei protejate, iar arhitectura noului ansamblu nu este în armonie cu zona.
Întrebat de Snoop.ro de ce a dat autorizație de construire pentru blocuri de 7 etaje în zona protejată Ferdinand, primarul general susține că nu a avut de ales.
„Suntem obligați să dăm. Conform legii, autorizația trebuie să respecte documentația de urbanism și atât timp cât documentația de urbanism prevede acești indicatori, nu am avut vreun motiv să nu-i dăm. Toată lumea știe acea decizie a Înaltei Curți care spune că primarul nu are voie să conteste în instanță PUZ-uri, orice fel de act emis de Consiliul General al Municipiului București, și am dat o autorizație conform PUZ-ului”, explică Nicușor Dan.
Nicușor Dan spune că nu a verificat dacă PUZ-ul a fost emis legal de administrația Firea, deoarece nu are competențe să-l atace în instanță.
„Nu mi se pare normal, cum nu mi se par normale multe dintre PUZ-urile pe care din păcate le-am avut cu caracter obligatoriu. Dacă cineva atacă PUZ-ul și autorizația, are șanse. Nu există motive de nelegalitate ale autorizației, decât cele care decurg din eventuala nelegalitate a PUZ-ului”, explică Nicușor Dan.
„Noi nu am verificat dacă PUZ-ul este legal fiindcă, chiar dacă am fi făcut-o, am fi fost în imposibilitatea de a acționa. Dacă cineva atacă PUZ-ul în instanță, asta s-a întâmplat de nenumărate ori, poziția noastră, a primarului și a municipiului a fost de susținere a acțiunilor împotriva PUZ-urilor și a autorizațiilor emise ilegal de administrațiile anterioare”, mai spune edilul.
Între timp, dezvoltatorul spune că proiectul respectă PUZ-ul aprobat și autorizația emisă de Primăria Capitalei, iar conformitatea cu caracterul zonei protejate este garantată prin avizul Ministerului Culturii, adăugând că proiectul a parcurs toți pașii prevăzuți de legislația în domeniul autorizării executării construcțiilor în zona protejată.
Totuși, mulți alți dezvoltatori din București se plâng că primarul Nicușor Dan le respinge proiecte imobiliare prin toate mijloacele posibile, în timp ce alții primesc autorizații în zone protejate.