NEWS

Noi tipuri de concedii de care pot beneficia angajații. Condiții pentru acordarea zilelor de concediu plătite, în 2023

Noi tipuri de concedii de care pot beneficia angajații. Condiții pentru acordarea zilelor de concediu plătite în 2023
5 zile de concediu Sursă foto Startupcafe.ro

Noi tipuri de concedii de care pot beneficia angajații. Condiții pentru acordarea zilelor de concediu plătite, în 2023. 

Este vorba despre concediul de îngrijitor (maxim 5 zile/an), concediu pentru îngrijirea pacientului bolnav de cancer (maxim 45 zile/an), absențele pentru urgențele familiale (maxim 10 zile/an) și o formă specială de concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani.

Concediul de îngrijitor

Din luna decembrie 2022 salariații pot beneficia de concediul de îngrijitor, un nou tip de concediu, diferit de cel pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, existent anterior.

Concediul de îngrijitor poate avea o durată de 5 zile/an și poate fi acordat în situația în care un salariat trebuie să îngrijească o rudă sau o altă persoană aflată în gospodăria sa care este grav bolnavă.

Concediul de îngrijitor este stabilit prin Legea nr. 283/2022, care, din 22 octombrie, a modificat oficial Codul muncii. Acesta reprezintă o noutate pentru legislația românească, fiind complet diferit de concediul plătit de 45 de zile pentru îngrijirea bolnavilor de cancer.

Astfel, potrivit legii, angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului.

Angajatorul are obligaţia acordării concediului de îngrijitor salariatului, la solicitarea scrisă a acestuia.

Legea mai prevede amenzi între 4.000 și 8.000 de lei pentru angajatorii care nu acordă concediul de îngrijitor salariaților care îndeplinesc condițiile.

Absențele pentru urgențele familiale

Absențele pentru urgențele familiale pot fi solicitate de salariați începând cu finalul lunii octombrie. Absentarea de la locul de muncă nu poate avea o durată mai mare de 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.

Reglementările au fost introduse în Codul muncii prin Legea 283/2022, în vigoare din 22 octombrie.

Zilele acordate astfel trebuie să fie recuperate ulterior de salariat, modalitatea de recuperare fiind stabilită de comun acord cu angajatorul.

Pe perioada absentării de la locul de muncă pentru urgențe familiale, angajatorii nu au voie să concedieze salariații. De asemenea, numărul de zile de odihnă pe care au la dispoziție salariații nu este afectat de cele 10 zile de absențe pentru urgențe familiale.