NEWS

Noua lege intră în vigoare din 15 martie la nivel național! Este obligatoriu de la ANPC pentru toată România

Noua lege intră în vigoare din 15 martie la nivel național Este obligatoriu de la ANPC pentru toată România
Sursă foto Antena 3 CNN

Noua lege intră în vigoare din 15 martie la nivel național, prevederea fiind obligatorie de la ANPC pentru toată România. Astfel, sunt așteptate scumpiri în restaurante, după ce toate meniurile trebuie schimbate, conform noilor reguli impuse de Protecția Consumatorului.

Noua lege intră în vigoare din 15 martie la nivel național! Este obligatoriu de la ANPC pentru toată România

Restaurantele, fast-food-urile şi cantinele mai au la dispoziţie doar câteva pentru a trece în meniu absolut toate ingredientele fiecărui preparat, plus valoarea nutritiţională. Practic, din 15 martie, Protecţia Consumatorului a decis ca meniurile din restaurante să conţină, pe lângă informaţiile generale, şi cantitatea produsului, valoarea nutritivă, aditivii şi alergenii, după cum a decis ANPC.

Patronii, spun că acest lucru înseamnă, evident, costuri în plus la realizarea meniurilor, iar acești bani vor fi suportați într-un final tot de clienţi, astfel că trebuie să ne așteptăm la creșteri de prețuri în perioada următoare.

Regulile trebuiau să intre în vigoare din decembrie 2022

Noile regulie ar fi trebuit să fie în vigoare încă din decembrie 2022, însă au fost amânate pentru luna aceasta. Dacă administratorii de restaurante nu se vor conforma, în primă fază, vor primi avertismente, iar apoi vor fi amendaţi.

„Ordinul nr. 201/2022 al Președintelui ANPC conține elemente esențiale pentru sănătatea consumatorilor, considerate de specialiștii instituției a fi deosebit de importante, în beneficiul consumatorilor căci, dacă, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale, tot așa este normal să se regăsească același tip de informații care să descrie un preparat culinar servit într-o locație de alimentație publică. În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoștință de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”, arată reprezentanții ANPC.

Astfel, prevederile actului administrativ se referă la completarea listelor meniu din restaurante sau locații de alimentație publică, precum și adăugarea, pe site-urile operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, a detaliilor referitoare la ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate.

Decizia de amânare a termenului de afișare a acestor informații în listele meniu fizice sau virtuale a fost luată pentru a da timpul necesar operatorilor economici să pregătească elementele corecțiilor de informare, prevăzute în Ordin cu atenție și rigurozitate.

Totodată, au fost concepute îndrumare practice de exemplificare pentru fiecare tipologie de meniu, care urmează să constituie subiectul unor întâlniri periodice ale grupului de lucru format din speciliști ANPC și reprezentanți ai structurilor asociative din HORECA. Acestea le sunt necesare operatorilor economici, pentru ca adăugirile de informații din listele meniu, conform prevederilor actului administrativ, să fie realizate într-un mod unitar, profesionist și clar, până la termenul stabilit.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele