Recent, s-a aflat că doar 11% dintre deșeurile municipale din România sunt reciclate anual, deși ținta de țară era de 50% până în 2020. În prezent, conform statisticilor, românii depozitează 70% din gunoiul menajer, în timp ce media europeană este de doar 24%. O companie românească a găsit soluția, coșurile de pre-compostare, care reduc în volum gunoiul degradabil cu 25% și îl transformă în îngrășământ pentru agricultură.
România se află la coada Europei în privinţa reciclării, cu o rată de patru ori mai mică decât media europeană. Până în 2020, România trebuia să ajungă la 50% rată de reciclare, dar acestă ţintă a fost ratată, având în vedere că doar 11% din deşeurile municipale sunt reciclate, ceea ce ne face ţara cu a doua cea mai slabă rată de reciclare din UE, sub noi fiind doar Malta cu 6,5%. Media europeană este de 47%, cea mai mare rată fiind în Germania, 67%.
O companie românească vine cu o soluție la ȋndemâna oricui, coșuri pentru colectarea separată și pre-compostarea deșeurilor biodegradabile în spațiile de interior, adică posibilitatea de a crea compost pentru plante sau agricultură chiar în propria casă sau apartament.
„Metoda bokashi este o soluție de pre-compostare ideală pentru spațiile cu dimensiuni reduse, care facilitează procesarea celei mai largi game de resturi organice, inclusiv în spațiile de interior sau în mediile urbane, unde compostarea poate părea mai greu de gestionat. Prin procesul de fermentație bokashi se reduce volumul deșeurilor cu aproximativ 25%, iar deșeurile biodegradabile sunt valorificate ca resurse pentru sol”, a declarat Constanta Zurini, Co-Fondator Timema.
Compania a adus în România coșurile de pre-compostare Skaza Bokashi Organko. Aceste coșuri sunt o soluție accesibilă, ce poate fi folosită în orice familie.
Coșurile Bokashi Organko au închidere etanșă, nu emană miros și nu prezintă riscul de a atrage insecte sau rozătoare. Acestea funcționează pe baza metodei “bokashi”, un proces anaerob de fermentație care transformă rapid și ușor deșeurile organice în bază pentru compost: pe toată durata anului, fără miros, fără saci menajeri.
Pentru asta, este necesară colectarea separată a resturilor biodegradabile la sursă, ca apoi să se poată face valorificarea lor ca îngrășământ de bună calitate pentru solul din grădină sau pentru plantele din balcon.
Gama de resturi organice pe care metoda bokashi o poate prelua este foarte cuprinzătoare: atât legume și fructe, cât și mâncare gătită, carne, oase de mici dimensiuni, unele tipuri de lactate, pește, produse de patiserie, paste, pâine, materii organice greu de gestionat în general.
Modelul Bokashi Organko 2 a fost recompensat cu premiul reddot award 2019 pentru design, aspect care validează adaptabilitatea în orice tip de decor. Fiecare pachet include recipientul de colectare separată, cu două compartimente interne și închidere etanșă, și acceleratorul de compostare specific acestei metode, îmbogățit cu microorganisme benefice EM-1. Aceste microorganisme sunt elemente vitale ale unei structuri sănătoase a solului și au capacitatea de a descompune resturile alimentare și păstra totodată nutrienții care vor contribui la îmbogățirea solului.