Sonda solară Parker a devenit prima navă spațială care a pătruns în atmosfera Soarelui, a anunțat NASA. Ea a zburat prin coroana solară și a preluat probe de particule și câmpuri magnetice.
NASA a calificat aceasta piatră de hotar drept „un salt gigantic pentru știință despre Soare” .
„Această piatră de hotar ne oferă nu doar perspective mai profunde asupra evoluției Soarelui nostru și a impactului său asupra sistemului nostru solar, dar tot ceea ce aflăm despre propria noastră stea ne învață și mai multe despre stelele din restul universului”, a notat NASA.
Thomas Zurbuchen a spus că „Atingerea Soarelui” de către Sonda solară Parker este un „moment magnific pentru știință”.
„‘Atingerea Soarelui’ de către sonda solară Parker este un moment magnific pentru știință și o performanță cu adevărat remarcabilă. Această piatră de hotar ne oferă nu doar perspective mai profunde asupra evoluției Soarelui nostru și a impactului său asupra sistemului nostru solar, dar tot ceea ce aflăm despre propria noastră stea ne învață și mai multe despre stelele din restul universului”, a declarat Thomas Zurbuchen din cadrul Directoratului pentru misiuni științifice al NASA.
Agenția americană spațială a menționat că Sonda Parker a găsit condițiile magnetice și de particule potrivite pentru a pătrunde în atmosfera solară la 18,8 raze solare (aproximativ 1,3 milioane de kilometri) deasupra suprafeței solare în timpul celui de-al optulea zbor pe 28 aprilie, această trecerea durând câteva ore.
„Eram convinşi că, mai devreme sau mai târziu, vom intersecta coroana pentru cel puţin o perioadă scurtă de timp”, a spus Justin Kasper
NASA a informat că pe măsură ce continuă să se apropie de Soare, sonda va ajunge în cele din urmă la 8,86 raze solare de suprafața Soarelui.
Agenția spațială americană a mai anunțat că următorul zbor e programat pentru luna ianuarie 2022, care va aduce din nou, probabil, sonda Parker în coroana solară.