După negocierile extinse de marți seară, de la Palatul Victoria, are loc o nouă întâlnire a partidelor din alianța pro-europeană. Se așteaptă decizii mai ferme legate de programul de guvernare comun, premier și profilul candidatului la prezidențiale.
Conform informațiilor Digi24, liderii PSD, PNL, USR, UDMR și ai minorităților naționale au convenit asupra unui guvern cu mai puține ministere, 16. Mai exact, vor dispărea Ministerul Familiei, iar Ministerele Energiei și Economiei vor fi comasate într-unul singur
Miercuri, echipele tehnice ale acestor partide continuă negocierile pentru o armonizare a tuturor principiilor acestor partide, a programelor cu care vin cele patru partide, pentru că trebuie să se ajungă la un program de guvernare comun care să împace pe toată lumea.
Liderii PSD, PNL, USR și UDMR au convenit, miercuri, ca guvernul pe care îl vor propune să aibă 16 ministere, iar numărul secretarilor de stat să fie redus semnificativ, au declarat surse politice pentru G4Media.
De asemenea, va fi redus drastic și numărul subsecretarilor de stat și va fi un secretar general cu cel mult un secretar general adjunct.
Comunicatul celor cinci formațiuni de marți seara nu menționează nici un nume de posibil premier și nici de candidat la prezidențiale. La întâlnire nu a fost discutată nici o propunere de candidat pentru Cotroceni, urmând ca propunerile să fie analizate în zilele următoare.
La discuții au participat liderii Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL), Elena Lasconi (USR), Kelemen Hunor (UDMR), Varujan Pambuccian (minorități), alături de alți membri ai echipelor de conducere.
Este posibil că pe finalul acestei săptămâni să vedem și care va fi componenta acestui executiv. Cel târziu, la începutul săptămânii viitoare, ar fi posibil să existe practic și un plan în privința viitorului guvern și un nume de premier.
Potrivit calculelor făcute de cele patru partide, până pe 21 s-ar dori să se facă și consultările la Palatul Cotroceni, pentru că își doresc un guvern stabil, cât mai rapid, pro-european. Și asta însemna că până la finalul săptămânii viitoare, până pe 21, să existe un vot al executivului în Parlament.
Vasile Blaga a declarat la TVRinfo, că nu s-a gândit nimeni exact la un nume.
”Poate că fiecare dintre partidele din coaliție 4 plus 1, ca să spun așa, dacă sunt și minoritățile alături de cele patru partide pre-euroatlantice (…) Astăzi stabilim profilul, analizele nu sunt foarte ușor de făcut în această perioadă, stabilim profilul celui pe care îl vom susține și sperăm să susținem un singur candidat.
Adică cel care să fie un integrator pentru alegători, să zic așa, celorlalte partide și mai ales al nehotărților. Pentru că dacă este, vă dau un singur exemplu, dacă este un om foarte profilat politic dintr-un partid, oricare este el, PSD, PNL, UDMR sau USR, este foarte greu, după atâtea discuții (…) ca electoratul celorlalte partide necondiționat să îi sprijine. Deocamdată va trebui să găsim profilul de astfel de candidat și, până la urmă, vom găsi și candidat.”, a declarat Vasile Blaga.
Vasile Blaga nu a negat că acest candidat ar putea face parte dintr-un partid, dar nu trebuie profilat foarte tare ca și un lider important al unui partid.
”Pentru că, există animozități din partea electoratului celorlalte partide. Până ieri ne-am confruntat, am avut alegeri, inclusiv prezidențiale, nu? Fiecare cu candidatul lui. Destul de complicat. Acum să spui candidatul nostru este mai bun, iar voi veniți și sprijinți necondiționat. Nu există acest lucru. Și, pe de altă parte, trebuie să învățăm din ceea ce ne-a spus electoratul în aceste trei săptămâni.
El ne spune mai de mult, dar nu prea am fost noi atenți la unii dintre noi, la tot ce ne spune. Astfel încât să găsim un om care, repet, să fie integrator pentru cât mai mare parte din populația României. Nu va putea fi fă pentru toată, că așa e în democrație. Dar, un astfel de candidat ne dorim.”, mai precizează Blaga.
”Ilie Bolojan ar fi de departe cel mai bun candidat al PNL-ului., dar asta daca ar fi candidași separati, ori nu aceasta este situația actuală. Nu plecăm cu idei preconcepute, că dacă candidatul meu nu va fi prim-ministru, ne luăm jucăriile și plecăm”, a subliniat Vasile Blaga.
Prim-vicepreședintele USR Dominic Fritz transmite că USR va face parte dintr-un guvern cu un premier care își asumă reforme. Important este ca pachetul final să fie unul care poate să convingă cetățenii României că, într-adevăr, acest guvern nu fuge de responsabilitatea de a reforma această regulă.
”Important pentru USR este să fie o guvernare cu un premier care își asumă reforme. Nu intrăm acum în această negociere cu linii roșii de persoane sau partide, ci important este ca pachetul final să fie unul care poate să convingă cetățenii României că, într-adevăr, acest guvern nu fuge de responsabilitatea de a reforma această regulă.
USR a înțeles că oamenii vor să comunicăm cu totul altfel, că oamenii vor un stat mai suplu, că oamenii nu mai vor să scoată ei din buzunar ca să plătească pentru excesele instituționale ale altora. Dar eu cred că noi am și înțeles că oamenii vor să ne vadă că colaborăm și nu să rămână fiecare în colțul lor, a subliniat Dominic Fritz.
”Este nevoie de o reîntoarcere la cetățenii României și să închidem capitolul în care unii privilegiați au profitat de resursele acestei țări. Astea sunt principiile pe care le negociem și încă o dată, la sfârșit, va trebui să tragem o linie și să vedem dacă există suficient de multe lucruri pe care le avem în comun, suficient de multe reforme.”