ANAF impune o nouă taxă pentru români. De la 1 iulie 2024, micii fermieri vor trebuie să plătească un impozit suplimentar pentru transportul propriilor produse la piață.
Deocamdată, este vorba doar despre un proiect de act normativ publicat de ANAF și pus în consultare publică.
Potrivit acestuia, producătorii agricoli care activează cu atestate și carnete de producător vor trebui să suporte un impozit suplimentar pentru transportul propriilor recolte, a declarat Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), potrivit Agrointel.
Noua taxă pentru micii fermieri este impusă de ANAF și ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie 2024.
”Stimați mici producători care aveți certificat de producător, carnet de comerciant, o să mai aveți încă un cod digital, pe care o să îl plătiți la ANAF, cu care să puteți să vă duceți roșiile la piață sau laptele la centrul de colectare. Înseamnă alți bani, altă distrație. De la 1 iulie 2024 ar urma să intre în vigoare”, a spus Dorin Cojocaru.
În forma actuală a proiectului de act normativ, aceasta va afecta direct micii producători agricoli, cei care își fac pe cont propriu transportul produselor pe care le obțin în exploatație.
Cea mai mare parte a legumicultorilor își duc singuri marfa la piață sau la depozite, apicultorii își duc singuri mierea la târguri și centre de colectare, în timp ce micile ferme de animale își valorifică o parte importantă din lapte (procesat și în brânzeturi artizanale) în mod direct, prin automate, participări la târguri sau livrări pe abonamente, arată sursa citată.
Pe data de 17 aprilie, pe site-ul ANAF a fost publicat un act normativ Ordin pentru modificarea și completarea anexei la Ordinul nr. 802/2022 privind stabilirea bunurilor cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport. Proiectul vine să completeze în legislația națională lista bunurilor cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport. Astfel, pe noua listă apar introduse și o serie de produse agricole precum: legumele, fructele (inclusiv pepenii), laptele și produsele lactate, ouăle sau mierea naturală.