O rachetă rusească scăpată de sub control se îndreaptă cu viteză către Terra. Aceasta va cădea, însă nu se știe unde. Conform CNN, s-ar putea întâmpla joi.
Racheta de transport greu Angara-A5 a fost lansată din portul spațial Plesetsk din regiunea de nord-vest a Rusiei Arhangelsk luni, 27 decembrie, într-un test de verificare a unei noi tehnologii, a precizat agenția rusă de stat TASS.
„Putem spune că în următoarele 24 de ore racheta va cădea, dar unde va cădea, nimeni nu poate spune, pentru că în următoarele ore va efectua mai multe mișcări de revoluție în jurul globului”, a declarat pentru CNN un director din Agenția Spațială Europeană, Holger Krag.
Mai multe resturi spațiale ar putea arde odată cu intrarea în atmosfera Pământului, dar este posibil ca părți mai mari să provoace daune dacă aterizează în zonele locuite.
Deși este puțin probabil ca aceasta să provoace daune sau să rănească pe cineva, „riscul este real și nu poate fi ignorat”, a mai spus responsabilul Agenției Spațiale Europene.
Lansarea a fost declarată inițial un succes, oficialii afirmând că toate operațiunile s-au desfășurat corespunzător. Se pare că amplificatorul ar fi suferit o defecțiune a motorului și astfel împiedicând lansatorul să ajungă mai sus decât orbita joasă a Pământului.
Racheta călătorește cu o viteză de 7,5 km pe secundă și cântărește aproximativ 4 tone, fără combustibil, potrivit experților în domeniul spațial.
Krag a adăugat că, în medie, în fiecare an, 100 până la 200 de tone de deșeuri spațiale reintră în atmosfera Pământului în mod necontrolat.
În mai 2021, NASA a criticat China pentru nerespectarea standardelor, după ce resturi de la o rachetă folosită pentru a lansa stația spațială a Chinei au plonjat în Oceanul Indian.
Partea rachetei rusești este considerată a fi mai mică decât resturile chinezești, cântărind aproximativ 4 tone fără combustibil, comparativ cu aproximativ 20 de tone cât a avut racheta chineză Long March 5B, a spus Krag.