Se spune că e la modă să fim unici și speciali, dar nu e vorba doar despre asta. Cercetătorii au descoperit că oamenii autentici sunt mai protejați de boli mintale și au un mai mare sens în viața lor.
Autenticitatea poate proteja sănătatea mintală.
„Există o legătură foarte puternică între sentimentul de autenticitate și sentimentul de sens al vieții. În esență, ai o poveste bună despre motivul pentru care faci lucrurile pe care le faci”., a declarat Rebecca Schlegel, profesor de științe psihologice și ale creierului la Universitatea Texas A & M.
Autenticitatea este un subiect popular de studiu, a spus Schlegel, dar psihologii, filosofii și alți cercetători încă lucrează pentru a defini acest concept evaziv.
Mulți oameni cred că autenticitatea înseamnă să fii tu însuți. Alții cred că autenticitatea este sinonimă cu onestitatea, veridicitatea sau bunătatea, a spus Schlegel.
Dar, după ce a studiat extensiv autenticitatea, ea definește esența acesteia ca autodeterminare.
„Cheia pentru a te simți autentic este, în cele din urmă, acel element de proprietate. ‘Simt că fac asta pentru că vreau? Am un motiv și este în concordanță cu valorile mele că fac acest lucru„”, a spus ea, conform WashingtonPost.
Autenticitatea nu este o trăsătură statică, ci un proces continuu cu mize importante, a declarat Jeffrey Hanson, profesor asociat de filosofie la New College of Florida.
„Autenticitatea este acest proces de a decide cu adevărat ce să gândești, ce să prețuiești și cine să fii”, a co-scris el într-un articol din 2022 publicat în Frontiers in Psychology.
„Este o chestiune de a deveni cineva, mai degrabă decât de a fi cineva”, a spus el.
În această căutare, oamenii se identifică cu un sine ideal pe care și-l aleg și devin mai autentici pe măsură ce lucrează cu devotament la acea viziune, a spus el – fie că este vorba de a deveni un părinte bun, un muzician priceput sau un medic plin de compasiune.
Le pasă suficient de mult încât să fie pregătiți să fie judecați dacă au reușit sau nu, a spus Hanson.
Un sine ideal trebuie să poată fi atins în mod realist, a spus el. Iar natura sa nu ar trebui să fie nefastă. Nu poți fi un hoț sau un cămătar autentic.
Prin intermediul mai multor studii, „constatăm din nou și din nou că oamenii cred că un comportament moral te face să te simți mai autentic și să pari mai autentic pentru ceilalți”, a spus Schlegel.
„Cu toții împărtășim intuiția că cel mai adevărat sine pentru fiecare este un sine bun.”
Inautenticitatea poartă și ea semne distinctive, a spus Schlegel:
„Nici măcar nu ești sigur de ce faci acel lucru. Sau o faci doar pentru a face pe plac altcuiva și nu ești de acord”.
Conform cercetărilor sale, neautenticitatea poate afecta sănătatea psihologică. Este legată de niveluri mai ridicate de anxietate, stres sau depresie. Prezice dificultăți în găsirea unui sens vieții.
În schimb, autenticitatea protejează sănătatea psihologică, a scris Schlegel în cercetarea sa.
Autenticitatea a fost asociată în mod pozitiv cu autocontrolul, cu o mai bună luare a deciziilor, cu capacitatea de a face față problemelor și cu satisfacția față de relații, a remarcat ea. Aceasta consolidează legăturile dintre oameni, în timp ce „neautenticitatea este legată de denigrarea celorlalți prin umor și comportament agresiv”, a scris ea.
Nu numai că autenticitatea prezice o mai mare bunăstare, ci și un sentiment de sens în viață, a spus ea.
Sensul vieții constă în trei calități, a spus Hanson: „scop (a avea obiective pentru care să lucreze); semnificație (sentimentul că cineva contează); și coerență (sentimentul că lumea și experiențele proprii au sens)”.
Hanson a mai spus că sinele ideal nu poate fi creat prin voință.
„Sensul vieții este însuși actul de a mă strădui să iau sinele care sunt acum și să îl aduc în conformitate cu sinele pe care doresc să îl fiu în mod ideal. Va trebui să obțin sensul vieții prin procesul de luptă pentru a realiza acel ideal”, a spus el.
Urmăriți momentele care par naturale.
Încercați să găsiți aceste momente în relații, locuri de muncă, hobby-uri și alte domenii din viața dumneavoastră, a spus ea.
Faceți alegeri care vi se potrivesc vouă și valorilor voastre.
Valorile sunt esențiale pentru autenticitate.
„Cred că sinele adevărat este puțin mai amorf decât orice abilitate, orice dispoziție. În ultimă instanță, este vorba despre acele valori și poți găsi o cale în ceea ce faci care să fie în final congruentă cu acele valori?”, a spus ea.
Așteaptă-te la greutăți și croiește-ți drum prin ele.
„Trebuie să menținem o atitudine de deschidere pentru a fi surprinși de o posibilitate pe care nu am avut-o în vedere de la bun început”, a spus Hanson, ”și surprinși de posibilitatea ca ceva ce nu știam că ne dorim să fi fost cu adevărat idealul nostru dintotdeauna.”