LIFESTYLE

Oamenii de știință au reușit să inverseze procesul de îmbătrânire. Momentan, la șoareci! Urmează oamenii…

Oamenii de știință au reușit să inverseze procesul de îmbătrânire. Momentan la șoareci Urmează oamenii...
sursa: jurnaldesomnoros.ro

Cercetătorii au reușit să inverseze procesul de îmbătrânire la șoareci, iar oamenii de știință spun că efectul „Benjamin Button” ar putea să fie folosit și la oameni după ce vor reuși să manipuleze îmbătrânirea celulelor „înainte și înapoi după bunul plac”, a explicat cercetătorul David Sinclair. 

Oamenii de știință au reușit să inverseze procesul de îmbătrânire la șoareci

În laboratoarele din Boston, SUA, șoareci bătrâni și orbi și-au recăpătat vederea, au dezvoltat creiere mai tinere și mai inteligente și țesuturi musculare și renale mai sănătoase într-un experiment care arată că procesul de îmbătrânire este reversibil, scrie CNN.

În același timp, cercetătorii care au participat la acest studiu, au reușit să accelereze îmbătrânirea unor șoarcei tineri, experimentul având rezultate devastatoare aproape asupra tuturor țesuturilor corpului. Îmbătrânirea poate fi manipulată „înainte și înapoi după bunul plac”, a explicat expertul în anti-îmbătrânire David Sinclair, profesor de genetică la Institutul Blavatnik al Școlii de Medicină Harvard și codirector al Centrului Paul F. Glenn pentru Cercetarea Biologiei Îmbătrânirii.

Corpul nostru reține o copie a tinereții noastre care poate fi stârnită să se regenereze, potrivit lui Sinclair, autorul-șef al studiului internațional. Experimentele combinate, publicate pentru prima oară joi în revista de știință Cell, contestă ideea că îmbătrânirea este rezultatul mutațiilor genetice care ne compromit ADN-ul, creând un fel de depozit de vechituri al țesutului celular afectat care poate duce la deteriorare, boală și moarte.

„Nu sunt vechiturile, nu este deteriorarea [celulelor] cea care ne face să îmbătrânim. Credem că este o pierdere de informație – o pierdere a capacității celulei de a citi ADN-ul său original, astfel că uită cum să funcționeze – în cam același fel cum un calculator vechi poate avea programe corupte. Eu o numesc teoria informațională a îmbătrânirii.”, a spus Sinclair.

Studiul va transforma felul în care abordăm tratamentul bolilor asociate cu îmbătrânirea Jae-Hyun Yang, un cercetător în genetică de la Sinclair Lab care a participat la studiu, a spus că descoperirile „vor transforma felul în care vedem procesul îmbătrânirii și felul în care abordăm tratamentul bolilor asociate cu îmbătrânirea.

„Dacă ADN-ul este hardware-ul corpului, epigenomul este software-ul său. Epigenomurile sunt proteine și substanțe chimice care transmit genelor „ce să facă, unde să facă și când să facă”, potrivit Institutului Național de Cercetare a Genomului Uman.

Procesul este reversibil

Procesul prin care epigenomul activează și dezactivează genele poate fi declanșat de poluare, toxine din mediul exterior și obieciuri dăunătoare precum fumatul, consumul de alimente care provoacă inflamații sau lipsa cronică de somn. Cei doi șoareci s-au născut deodată, dar unul dintre ei a fost modificat genetic pentru a îmbătrâni mult mai repede decât fratele său. Cercetătorii susțin că procesul poate fi inversat.

„Descoperirea uimitoare este că există o copie de rezervă a software-ului din corp care poate fi resetată. Noi arătăm de ce acest software devine corupt și cum putem să repornim sistemul prin atingerea unui buton de resetare ce restabilește capacitatea celulei de a citi corect genomul, ca și când ar fi fost tânără.” „Corpul își aduce aminte cum să fie din nou tânăr, chiar dacă tu ești deja bătrân și bolnav”, a spus Sinclair.

Odată ce acest proces a fost declanșat, „corpul își va aduce aminte cum să se regenereze și să fie din nou tânăr, chiar dacă tu ești deja bătrân și ești bolnav”.

Sinclair spune că echipa sa de cercetători a reușit să reseteze celulele șoarecilor în repetate rânduri, demonstrând că îmbătrânirea poate fi inversată de mai multe ori. În prezent, oamenii de știință testează metoda pe primate. Cel mai probabil, va fi nevoie de mai multe decenii până când experimentele pe oameni vor începe.