OMS bagă capul în poză. După retragrea din organizație a SUA, OMS nu mai știe ce să facă. A publicat vineri noi constatări cu privire la o lipsă „alarmantă” de conștientizare a legăturii alcoolului cu cancerul în Europa și a solicitat avertismente clare și proeminente în stilul tutunului în regiunea cu cei mai mari consumatori de alcool din lume.
Alcoolul cauzează 800 000 de decese în Europa în fiecare an, însă doar o mică parte din populație este conștientă de riscuri, a afirmat biroul OMS pentru Europa într-o declarație, pe baza unui nou sondaj. S-a constatat că doar 15% dintre respondenți știau că alcoolul provoacă cancer la sân și 39% erau conștienți de legătura sa cu cancerul de colon, se arată în declarație.
„În ciuda faptului că cancerul este principala cauză a deceselor cauzate de consumul de alcool în Uniunea Europeană (UE), sensibilizarea publicului cu privire la legătura dintre alcool și cancer rămâne alarmant de scăzută”, a declarat OMS.
Agenția mondială pentru sănătate a avertizat în mod repetat că alcoolul cauzează cancer și a susținut o etichetare clară, dar nu a fost niciodată atât de prescriptivă în solicitarea sa de noi reglementări guvernamentale.
Bazându-se pe autoreglementare, așa cum ar prefera industria, există riscul ca producătorii de alcool să utilizeze „amplasarea discretă și mesaje ambigue” sau să folosească coduri QR care tind să fie ignorate de cumpărători, a declarat OMS.
În schimb, băuturile alcoolice ar trebui să afișeze „avertismente de sănătate clare și proeminente” în format scris, care ar putea fi combinate cu imagini „pentru a maximiza raza de acțiune și a oferi consumatorilor informații clare și exacte pentru a face alegeri în cunoștință de cauză cu privire la sănătatea lor”, a declarat aceasta.
În prezent, doar trei din cele 27 de țări ale UE au astfel de etichete, a declarat OMS.