PAPARAZZI

PAPARAZZI EXCLUSIV | După 20 de ani de războaie cu primăria, omul de afaceri Costică Constanda a ajuns să se lupte și cu sacoșele

PAPARAZZI EXCLUSIV | După 20 de ani de războaie cu primăria omul de afaceri Costică Constanda a ajuns să se lupte și cu sacoșele

Bucureștenilor nu le e deloc străin numele Costică Constanda. De fapt, probabil că o țară întreagă îl știe pe afaceristul care a fost, pe rând, proprietar al unei mari părți din satul Francez și a peste 3 hectare din Parcul Bordei și de 20 de ani se luptă cu Primăria Capitalei care îi datorează, potrivit deciziei instanței, suma de peste 120 de milioane de euro (cu tot cu dobânzi). Ei bine, după 20 de ani de războaie cu primăria, omul de afaceri Costică Constanda a ajuns să se lupte și cu sacoșele. Paparazzi Mediaflux au obținut imaginile!

În luna mai a acestui an, după ce conturile PMB au fost blocate, Nicușor Dan i-a propus lui Constanda următoarea variantă:

 „Municipiul București propune și se angajează să plătească creditorilor Constanda Costică și Constanda Maria, pentru o perioadă de 60 de luni, în 59 de tranșe lunare în sumă de 1.250.000 Euro cât și dobânda legală aferentă fiecărei tranșe”.

Omul de afaceri a respins „ferm și imediat” respectiva variantă.

Ulterior, în luna iunie, Nicușor Dan a anunțat pe Facebook că a ajuns la finalul negocierilor purtate timp de peste un an cu familia Constanda pentru stingerea datoriei de circa 125 de milioane de euro, prin eșalonarea ei pentru o perioada de 4 ani și 2 luni.

Datoria către Costică Constanda și Maria Constanda trebuie achitată potrivit unei decizii definitive a instanței, dată în 2019.

Omul de afaceri Costică Constanda a ajuns să se lupte și cu sacoșele. Greutăți în pas alert 

Deși, după lupte îndelungi, Constanda și-a câștigat banii și e deja milionar în euro, pare că a rămas setat pe modelul ”razboi”.

Paparazzi MediaFlux l-au filmat zilele trecute ieșind dintr-un supermarket. Omul de afaceri însă nu avea un căruț, nici o mașină parcată în apropiere, ci  se lupta, la propriu, cu două sacoșe supra-încărcate.

Cu câte una în fiecare mână, în pofida greutății evidente, Constanda a trecut val vârtej prin parcarea supermarketului și s-a îndreptat către șosea, până a ieșit din raza vizuală a pararazzilor.

Dacă s-a dus spre stația de tramvai, ca un om obișnuit ieșit la cumpărături, mai că am fi putut concluziona ca omul de afaceri nici nu s-a îmbogățit bine, că a și sărăcit. Dar, cel mai probabil, nu s-a întâmplat asta. Adică nici n-a luat tramvaiul, nici n-a sărăcit.

Constanda, Satul Francez, Parcul Bordei și un război de 20 de ani

Povestea lui Constanda începe în urmă cu aproape 20 de ani, când omul de afaceri cumpără de la familia Lincaru, foștii proprietari, dreptul litigios asupra a 3,3 hectare de teren aflat sub Satul Francez. În 2001, a câștigat în instanță dreptul de proprietate asupra terenului. Traian Băsescu, la vremea respectivă primar general al Capitalei, a hotărât să păstreze Satul și i-a oferit lui Constanda, la schimb, în baza Legii 10/2001, 3,3 hectare în Parcul Bordei.

Constanda a vrut să construiască acolo clădiri de locuințe, dar municipalitatea s-a opus fiindcă era spațiu verde. Omul de afaceri s-a considerat nedreptățit și s-a adresat instanței.

Judecătorii i-au dat dreptate, obligând Consiliul General al Municipiului București să-i aprobe blocuri de 5 etaje în Parcul Bordei și să-i plătească despăgubiri de 18 milioane de euro. La această suma s-au mai adăugat penalități de circa 12 milioane de euro, suma ajungând la aproape 30 de milioane de euro.

PUZ-ul care n-a mai fost aprobat

Ca să nu plătească acești bani, iar Bordeiul să rămână parc, în 2008, primarul Capitalei la vremea respectivă, Adriean Videanu, și omul de afaceri Costică Constanda au semnat un contract prin care acesta din urmă a renunțat la terenul din Parcul Bordei și a primit la schimb o suprafață identică în Satul Francez.

În contractul de schimb, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) se obligă să-i aprobe lui Constanda, în Satul Francez, un Plan Urbanistic Zonal care îi permitea să construiască blocuri de 5 etaje.

În mod normal, aici problema trebuia rezolvată. Numai că Planul Urbanistic Zonal nu a fost aprobat în timp util, ci abia în decembrie 2010, după ce Costică Constanda a dat deja în judecată Primăria Capitalei și a cerut daunele aferente.

După aprobarea schimbului de terenuri, Costică Constanda a încheiat un contract de vânzare-cumpărare a terenului din Satul Francez cu Raptis Kavouras, contract în care se menționa că PUZ-ul trebuie aprobat până pe 30.06.2010, altfel contractele se desființează.

Cum aprobările nu au fost obținute până la data respectivă, contractele au fost desființate, iar Constanda s-a adresat instanței pentru recuperarea prejudiciului.

75 de milioane plus dobânzi și penalități

Constanda a cerut anularea contractului de schimb și repunerea în situația anterioară, adică să i se dea iar parcul Bordei în locul Satului Francez. Între timp însă, parcul Bordei intrase în domeniul public al statului cu destinația de parc și nu mai putea fi dat unui privat.

Așa că soții Constanda au cerut contravaloarea parcului Bordei la valoarea din 2008, plus cele 17 milioane de euro din 2007 și penalități: în total, 200 de milioane de euro.

În 6 iulie 2011, Tribunalul București i-a dat câștig de cauză lui Constanda, a anulat contractul de schimb din ianuarie 2008 și a obligat primăria să-i plătească 165 de milioane de euro:

– peste 109 milioane de euro contravaloarea Parcului Bordei

– peste 6 milioane de euro sulta achitată de Constanda prin contractul de schimb

– aproape 30 de milioane de euro despăgubiri

– aproape 80 de milioane de lei dobânzi

Constanda câștigă în 2013 și apelul la Curtea de Apel Bucuresti, însă magistrații de la CAB îi acordă despăgubiri de doar 115 milioane de euro.

În recurs, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis rejudecarea la Curtea de Apel București. În rejudecare, CAB i-a dat iar dreptate lui Constanda, dar i-a diminuat semnificativ despăgubirile: aproape 75 de milioane de euro.

În 4 iunie 2019, Înalta Curte a respins recursul Primăriei și a obligat-o defintiv la plata despăgubirilor către Constanda.

Cu dobânzi dobânzi și penalități, suma a ajuns, în momentul începerii negocierilor între Constanda și Nicușor Dan, la 125 de milioane de euro.

 

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Temperatura maximă suportată de corpul uman. Hipertermia poate ucide inclusiv persoane perfect sănătoase
Temperatura maximă suportată de corpul uman. Hipertermia poate ucide inclusiv persoane perfect sănătoase
Orașul devenit stațiune turistică aflat la doar o oră și jumătate de mers de București. Puțini au auzit de el
Orașul devenit stațiune turistică aflat la doar o oră și jumătate de mers de București....
14 iulie - Ziua Naţională a Franţei. Căderea Bastiliei declanşează Revoluţia Franceză
14 iulie - Ziua Naţională a Franţei. Căderea Bastiliei declanşează Revoluţia Franceză
Plaja perfectă din România cu nisip curat și fin, liniște și peisaje sălbatice. Aici se aud doar valurile mării. Puțini români știu de ea
Plaja perfectă din România cu nisip curat și fin, liniște și peisaje sălbatice. Aici se...
Medana a dat jos 7 kg în 3 săptămâni. Arată de vis, ca un adevărat model. Dieta MINUNE ținută de soția lui Alin Oprea. E foarte UȘOARĂ!
Medana a dat jos 7 kg în 3 săptămâni. Arată de vis, ca un adevărat...
Care este cea mai sănătoasă carne. Ce e bine să alegi între pui, porc, vită și oaie
Care este cea mai sănătoasă carne. Ce e bine să alegi între pui, porc, vită...
Sânge pe Wall Street. Marile companii listate pe cea mai mare bursă din lume au intrat în picaj liber
Sânge pe Wall Street. Marile companii listate pe cea mai mare bursă din lume au...
Nu ştiţi încă unde să vă petreceţi concediul? Iată lista celor mai frumoase plaje din Europa
Nu ştiţi încă unde să vă petreceţi concediul? Iată lista celor mai frumoase plaje din...
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
Mașini INTERZISE în România. Ordinul intră în vigoare de mâine 15 IULIE, ora 11
Mașini INTERZISE în România. Ordinul intră în vigoare de mâine 15 IULIE, ora 11
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
UPDATE: Atacatorul de la mitingul lui Trump, identificat / Trump, văzut ieşind din avion după tentativa de asasinat / Doi morţi: atacatorul şi o persoană din public.
UPDATE: Atacatorul de la mitingul lui Trump, identificat / Trump, văzut ieşind din avion după...
Undă de şoc în retail: Amazon intră pe segmentul magazinelor online cu preţuri ultra-mici şi se bate direct cu Temu şi Shein
Undă de şoc în retail: Amazon intră pe segmentul magazinelor online cu preţuri ultra-mici şi...
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi şi ce trebuie să facă
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi...
Românii care riscă să rămână fără pensie. Trebuie să depună acest document
Românii care riscă să rămână fără pensie. Trebuie să depună acest document
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de...
IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!
IMAGINILE HOT cu Nicoleta Luciu care au ridicat pulsul bărbaților! Vedeta arăta TOT cândva!