NEWS

Orfani lăsați de Ministerul Educației fără burse sociale. S-a făcut o petiție publică

Orfani lăsați de Ministerul Educației fără burse sociale. S-a făcut o petiție publică
Sursă foto: Pexels

Orfani lăsați de Ministerul Educației fără burse sociale! Proiectul de metodologie lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației omite orfanii de un singur părinte din categoriile de beneficiari ai burselor sociale.

Prevederea a atras atenția oamenilor, iar pe platforma Declic a fost lansată o petiție online, semnată de mii de persoanei, care cere rectificarea acestei situații.

Orfani lăsați de Ministerul Educației fără burse sociale. ”O soluție crudă pentru a salva bugetul României!

Autorii petiției subliniază că „a fi orfan nu este o alegere” și cer modificarea articolului 10 litera b.

De ce este important? A fi orfan nu este o alegere! Statutul de orfan și de părinte de orfan vin la pachet cu multe provocări, copleșitoare, deseori umilitoare. Acordarea bursei de orfan numai în cazul decesului ambilor părinți pare o soluție crudă la a salva bugetul României! ”, este mesajul transmis de autorii petiției, pe Declic.

Această bursă este acordată la cerere, iar elevii care beneficiază de ea au dreptul la confidențialitate.

Alți elevi care ar putea primi bursa socială sunt cei proveniți din familii cu un venit mediu lunar pe membru de familie mai mic de 50% din salariul minim net pe economie, elevii din familii monoparentale cu un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul minim net pe economie, elevi  cu dizabilităţi, încadrați în grad de handicap și elevii proveniţi din familii care beneficiază de venit minim de incluziune conform Legii nr. 196/2016, conform documentului citat.