NEWS

Ouăle produse din fasole Mung, considerate un produs sigur, de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară

Ouăle produse din fasole Mung considerate un produs sigur de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară
Ouăle produse din fasole Mung, considerate un produs sigur, de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară

Compania producătoare de alimente alternative Eat Just Inc. a mai făcut un pas înainte pentru vânzarea ouălor sale,  produse din fasole Mung, pe piaţa din Europa, care, potrivit Bloomberg, este o piaţă cheie pentru produsele alimentare pe bază de plante.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a decis că produsul este sigur, ceea ce dă undă verde firmei Eat Just de a accesa piaţa europeană a ouălor, evaluată la 9,2 miliarde de euro. Eat Just vinde, deja, ouă realizate pe  piețe din  America de Nord, America Latină şi unele părţi din Asia, inclusiv China, iar în 2022 mizează pe intrarea pe pieţele din Marea Britanie şi Europa.

Ouăle produse din fasole Mung, considerate un produs sigur, de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară

Vânzările de alternative la produsele alimentare de origine animală sunt în creştere pe piața din Europa, ca urmare a sporirii preocupărilor legate de protejarea mediului, sănătate şi bunăstarea animalelor, lucruri care îi fac pe oameni să consume mai puțină carne de vită, pui sau porc.

Până în prezent, piaţa a fost dominată de carnea şi laptele produse pe bază de plante dar din ce în ce mai multe strat-up-uri şi companii alimentare dezvoltă brânză sau ouă realizate pe bază de plante.

Eat Just procesează fasolea Mung într-o pudră şi, ulterior, utilizează acizii pentru a separa proteina din care este realizat produsul Just Egg. La începutului anului 2021, firma anunța  că a vândut echivalentul a 100 de milioane de ouă, precizează Bloomberg.

„Credem că piaţa europeană este cel puţin la fel de mare ca şi cea din SUA şi posibil chiar mai mare deoarece există o atitudine mai favorabilă cu privire la importanţa alimentaţiei sustenabile”, a declarat directorul Eat Just, Josh Tetrick.

Proteina din ele este sigură

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a concluzionat că proteina obţinută din fasolea Mung este sigură, dar precizat că aceasta nu ar trebui să fie singura proteină din dietă. Deşi conţinutul de proteine ar putea fi similar, ouăle Eat Just au un conţinut mai redus de aminoacizi esenţiali decât ouăle de găină, a precizat directorul ştiinţific de la EFSA, Antonio Fernandez Dumont.

Pasul următor este ca Executivul comunitar să aprobe decizia EFSA, procedură care în mod normal durează  circa jumătate de an.  De asemenea, Comisia Europeană va lua o decizie cu privire la condiţiile de utilizare şi etichetarea produsului.

Alte ouă produse pe bază de proteină din plante disponibile în Europa sunt cele ale firmei Zero Egg, care foloseşte proteina din năut şi cartofi. De asemenea, gigantul Nestle SA introduce şi el ouă pe bază de proteină din plante sub marca Garden Gourmet.